Plantele medicinale in interpretarea oamenilor

0
73
Plantele medicinale in interpretarea oamenilor

De-a lungul timpului, plantele medicinale au fost vazute, nu neaparat ca alternative viabile la o medicatie corespunzatoare recomandata de un specialist, ci, mai degraba, ca singurele sanse pentru a solutiona o problema de sanatate. Din nefericire, multi oameni au mizat tocmai pe interpretarea gresita a acestor plante si, bineinteles, le-au folosit ca atare.

Pe de alta parte, din fericire, nu putem spune ca efectele au fost grave, mai ales daca ne referim la acele plante medicinale, care, pana la urma, au efecte benefice asupra sanatatii oamenilor, chiar daca nu sunt folosite in momentul potrivit. Chiar si asa, unele plante medicinale au constituit, de-a lungul veacurilor, adevarate leacuri in tratarea afectiunilor de orice fel, in caz contrar, nu ne-am putea explica faptul ca au rezistat in mentalitatea umana ca fiind medicamente, atat pentru fizic, cat si pentru psihic.

In pofida faptului ca grija oamenilor pentru conservarea plantelor a scazut, indeosebi in secolul XX, aceste leacuri, considerate uneori babesti, stau la baza multor medicamente. Nu putem, de pilda, sa nu amintim beneficiile musetelului, aproape pentru tratarea oricarei afectiuni, oricat de minora ar fi. In orice caz, plantele medicinale sunt vazute de catre oameni, in special in cazurile disperate, singurele alternative. Mai mult decat atat, unele persoane isi pun toate sperantele in aceste remedii naturale. Bineinteles ca producatorii au vehiculat dorinta oamenilor si inca o fac, prin comercializarea unor produse care, chipurile, au la baza astfel de plante.

Fie ca ne referim la cele de slabit ori la cele care trateaza acneea sau chiar si cancerul, producatorii au stiut dintotdeauna dorinta oamenilor de a se vindeca cu ajutorul plantelor, adica in mod natural. Paradoxal, tot acesti oameni sunt cei care nu au grija de natura, secolul XX debutand, cum altfel, decat prin defrisari masive si, implicit, prin distrugerea acelei parti ale Pamantului in care, pana la urma, ne punem toate sperantele.

Ani la randul, tot mai multi oameni au cautat efecte benefice asupra sanatatii umane in plante, respectiv in mediul inconjurator. Ba chiar, in Evul Mediu si, mai ales, in Antichitate, singurele remedii erau plantele medicinale si tot felul de combinatii intre acestea. E drept ca atunci poluarea era aproape inexistenta si multe locuri erau inca nedescoperite. Iarasi, paradoxal, in zilele noastre, poluarea, stresul si nu numai constituie principalii factori cauzatori de tot felul de boli, respectiv afectiuni.

plante medicinale

Si cum dorinta de bani, inconstienta si, bineinteles, poluarea distrug in mare parte natura, vom ramane in curand fara aceste remedii naturale. Coada soricelului, coada calului, calinul sunt doar cateva din plantele medicinale, pe care le putem aminti. Efectele benefice ale acestor plante au fost vehiculate inca din cele mai stravechi timpuri, mizandu-se intocmai pe faptul ca natura, spre deosebire de corpul uman, se dezintegreaza, dar, intotdeauna, renaste.

Citește și:  Carcelul (Ephedra distachya), planta ce vindeca afectiunile respiratorii

In schimb, corpul uman se altereaza odata cu trecerea timpului si nu se mai poate face nimic. Tocmai acesta a fost si unul dintre motivele pentru care oamenii au mizat pe efectele benefice ale acestor plante. Mai mult, putem considera drept sursa vechile civilizatii care au descoperit efectele curative ale acestor plante. Fara aportul acestor civilizatii, specialistilor din zilele noastre le-ar fi fost si mai greu sa dezvolte niste medicamente, care, in fond, ne pot salva viata.

Chiar si asa, nu este recomandat sa apelam ori de cate ori avem o problema de sanatate la plantele medicinale, in conditiile in care putem cere ajutorul in orice privinta unui specialist. Din nefericire, oamenii interpreteaza cu totul diferit eventualele efecte benefice ale plantelor medicinale. Acestia refuza sa creada ca, in anumite cazuri, nu sunt recomandate, ba chiar, sunt contraindicate, intrucat pot agrava starea clinica, si-asa deteriorata serios. In acelasi timp, multe persoane vad plantele medicinale ca pe leacuri babesti si, desigur, ori refuza sa le foloseasca, ori le utilizeaza fara discernamant.

Cu alte cuvinte, aceste plante nu sunt folosite atunci cand trebuie sau efectele lor sunt atribuite in mod gresit. Atat timp cat suntem constienti ca vremurile s-au schimbat, mediul inconjurator s-a schimbat, fie intr-un mod negativ, fie intr-un pozitiv, trebuie sa constientizam ca si leacurile, daca ne referim la mentalitatea populara, s-au schimbat deopotriva. Nu mai putem folosi ceaiul din coada soricelului pentru semnele unei afectiuni, pe care, oricum, nu o cunoastem, intrucat situatia se poate agrava, ori, mai mult decat atat, acele semne pot fi ale unei boli grave, chiar fatale.

Increderea oamenilor in remediile naturale, respectiv in efectele benefice ale plantelor medicinale este explicabila si, desigur, sustinuta, insa aceste lucruri, niciunul dintre ele, de fapt, nu ar trebui sa ne determine sa abuzam de ele, ori sa le folosim fara discernamant, mai ales ca, astazi, putem cere ajutorul unui specialist, imediat ce observam o neregula in ceea ce priveste sanatatea noastra. Dupa ce ni s-a pus un diagnostic clar si nu mai este loc de nicio alta indoiala, putem intreba medicul, daca ne dorim cu ardoare sa ne luam leacul din natura, care sunt remediile naturale, ce ne pot ajuta, ori daca putem folosi vreo planta medicinala ca leac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.