Pleurezia este un proces inflamator al pleurei care poate fi acut sau cronic. Pleura reprezinta membrana umeda, dublu stratificata care acopera suprafata plamanilor (pleura viscerala), sau captuseste cavitatea toracica (pleura parietala). Intre cele doua straturi exista un spatiu ingust numit spatiul pleural, care fiind plin cu lichid permite straturilor membranei pleurale sa alunece unul peste altul.
Exista doua tipuri de pleurezie:
Pleurezia uscata este numita si pleurita si reprezinta inflamatia pleurei. Principalele simptome sunt: dureri intense ascutite in zona toracelui, uneori intr-o singura parte, care apar in timpul respiratiei si dureri severe toracice care dispar in momentul tinerii respiratiei.
Pleurezia umeda se manifesta prin: tuse seaca si dispnee. Este cunoscuta si sub numele de revarsatul pleural si reprezinta o complicatie a unei infectii pulmonare de tipul pneumoniei sau tuberculozei.
Indiferent de tipul de pleurezie care apare, trebuie apelat la ajutorul unui medic de specialitate pentru diagnosticarea corecta si aplicarea unui tratament adecvat.
Cand in spatiul pleural se acumuleaza o cantitate de lichid in exces, apare revarsatul pleural care exercita o presiune mare asupra plamanilor, astfel este redusa capacitatea lor de a se misca liber – lucru ce duce la aparitie dispneei. Cand lichidul se infecteaza apare empiemul – o afectiune foarte cunoscuta. In mod normal acumularea de lichid in spatiul pleural are un efect lubrifiant si reduce frictiunea intre cele doua straturi ale membranei pleurale, diminuand durerea din pleurezia uscata.
Revarsatul pleural si pleurezia uscata pot semnala anumite boli grave cum sunt: cancerul pulmonar si pneumonia.
In cazul acestei boli trebuie facuta o consultatie medicala pentru stabilirea tratamentului adecvat, in scopul evitarii unor complicatii nedorite. Medicul specialist va face un examen de ascultare a respiratiei cu ajutorul stetoscopului. Daca va detecta un zgomot abraziv determinat prin frecarea celor doua straturi ale pleurei unul de altul, care apare la inceputul expiratiei si respectiv la sfarsitul inspiratiei, va confirma existenta bolii.
Cand exista suspiciuni asupra diagnosticului medicul va efectua o radiografie a zonei respective. De asemenea poate face o analiza microscopica a unui esantion de lichid pleural, pe care il va extrage cu o seringa facand o injectie in cavitatea pleurala din torace, intotdeauna dupa ce a facut in prealabil o anestezie locala. Lichidul colectat va fi analizat si supus unor teste ce vor permite alegerea tratamentului potrivit in cazul respectiv.
Metode de tratament
Cand pleurezia este provocata de bacterii, tratamentul consta in administrarea de antibiotice din care cele mai folosite sunt: amoxicilina, tetraciclina si eritromicina. Cand pleurezia este provocata de bacilul tuberculozei, medicul va recomanda antibiotice de tipul: streptomicina, etambutol si rifampicina. Pleurezia cauzata de agentii virali se poate vindeca spontan.
Simptomele acestei boli pot fi stopate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatorii, analgezice, antipiretice. Tusea poate fi tratata prin administrarea unor siropuri. Respiratia poate fi usurata cu ajutorul infuziei din planta Ephedra, care are efect bronhodilatator, insa nu poate fi folosita de persoanele cu boli de inima sau hipertensiune arteriala.
In cazul pleuritei medicul va incerca drenarea lichidului in exces prin recomandarea de diuretice, iar pentru a combate empiemul va prescrie antibiotice. Pacientul care are o cantitate foarte mare de lichid pleural va fi spitalizat pentru a i se aplica un tratament ce consta in procedura de drenare a surplusului de lichid cu ajutorul unui tub introdus in torace.
In cazul pleureziei sunt bune sucurile de morcov, sfecla, castraveti, spanac, patrunjel, telina.
Ceaiul de fulg de stuf este recomandat pentru drenarea lichidului format in spatiul pleural. Se foloseste doar partea de sus a stufului (care a fost recoltat in urma cu 2 ani). Se bea in fiecare zi 2 l de ceai, timp de o saptamana, apoi se face o pauza de o saptamana si se repeta tratamentul de 3 ori. Ceaiul se realizeaza astfel: se fierb 2 fulgi de stuf la 1 l de apa timp de 10-15 minute. Se consuma rece si neindulcit.
Pleurezia trebuie tratata la timp, pentru a nu da complicatii, ea fiind de natura tuberculoasa.