Podbalul – Plantă medicinală pentru tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii

0
87

Frunzele de podbal sunt considerate foarte eficiente pentru tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii dar și a bolilor de piele. Acestea au proprietăți antiinflamatoare, diuretice, expectorante, antispastice. Planta ajută în cazuri de astm bronșic, laringită, răgușeală, tuse uscată și iritativă, silicoză pulmonară, tuse convulsivă, emfizem pulmonar, bronșite cronice, tuberculoză.

Navigare rapidă în articol:

  1. Podbal – proprietăți și beneficii
  2. Infuzia de podbal
  3. Suc de frunze de podbal
  4. Sirop de podbal

1. Podbal – proprietăți și beneficii

Această plantă medicinală erbacee crește în țara noastră în locuri argiloase și umede, pe lângă pâraie, povârnișuri, râpe, șanțuri sau la marginea pădurilor. Podbalul înflorește primăvara devreme, în lunile martie-aprilie. Are tulpinile de 5-15 cm și florile galbene.

Frunzele se recoltează din luna aprilie și până în iulie, iar florile se culeg la începutul dezvoltării lor. Frunzele cresc direct din rizomi după ofilirea florilor, sunt mari și verzi. Ele sunt utilizate în medicina tradițională. În general, se culeg frunzele mari și nu acelea foarte tinere și mici. De asemenea, nu sunt indicate frunzele cu pete ruginii.

Pentru a le folosi în preparate medicinale (infuzie, ceai, decoct) frunzele se pun la uscat, se așază cu partea albicioasă în sus pe o coală albă din hârtie.

Podbal proprietăți

Frunzele de podbal conțin fitosteroli, carotenoizi, acizi grași, săruri minerale (au o cantitate semnificativă de potasiu și zinc), tanin, inulină, mucilagi, substanțe amare.

Planta oferă multe beneficii pentru sănătatea organismului:

  • are proprietăți antiinflamatoare, diuretice, emoliente, expectorante, tonice, secretolitice, antispastice, dezinfectante, astringente
  • ajută în calmarea simptomelor în boli precum dischinezii biliare, tulburări dispeptice
  • distruge microorganismele din țesuturile aparatului respirator
  • este recomandată în tratamentul astmului bronșic; preparatele din podbal ajută la fluidizarea secrețiilor bronșice și eliminarea lor mai rapidă
  • îmbunătățește respirația și stimulează pofta de mâncare
  • grăbește vindecarea afecțiunilor căilor respiratorii, afecțiunilor căilor urinare și dispepsiilor
  • calmează și cicatrizează arborele bronșic
  • reduce inflamația și simptomele cauzate de boli inflamatoare
  • ameliorează durerile, senzația de greutate și picioare umflate (se face baie caldă cu infuzie de podbal la picioare)
  • ajută și în tratamentul afecțiunilor gastrice
  • combate simptomele de reumatism, artrită și transpirația urât mirositoare la picioare (sunt recomandate băile cu infuzie de frunze de podbal)
  • ajută în tratamentul disfuncțiilor respiratorii, a insuficienței respiratorii (se fac inhalații cu aburi de la infuzia concentrată de podbal realizată din 2 linguri de frunze de plantă la un litru de apă)
  • are efect bun asupra corzilor vocale suprasolicitate (cum e cazul oamenilor care vorbesc și cântă foarte mult)
  • calmează tusea uscată și iritativă, laringita, faringita, bronșita și răgușeala (se recomandă 3 căni cu ceai de podbal pe zi).
Citește și:  Remedii pe bază de plante și alte recomandări în cazuri de sindrom premenstrual și tulburări legate de menopauză

Din frunzele de podbal se fac tratamente pentru uz extern, cum ar fi: infuzii, cataplasme, decocturi, băi de picioare. Frunzele zdrobite se aplică pe zonele cu probleme ale pielii, ca de exemplu în caz de erizipel – o formă de celulită infecțioasă a pielii, cauzată de bacterii, de streptococi beta-hemolitici A și stafilococi.

2. Infuzia din podbal

Aceasta se realizează astfel: se adaugă o lingură de frunze de podbal, uscate și mărunțite, la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară și se bea. Acest preparat se poate realiza în combinație cu cimbrișor sau isop, astfel podbalul are efect mai intens. Infuzia se îndulcește cu miere, astfel gustul ei devine mai plăcut.

Se recomandă 2-3 căni de infuzie de podbal pe zi, se bea cu înghițituri mici. Și decoctul de podbal este la fel de bun ca infuzia și recomandat în cazuri de febră, tuberculoază pulmonară, în reducerea inflamației.

3. Suc de frunze de podbal

Acest suc se face din frunze de podbal proaspete, abia culese. Frunzele se culeg, se spală cu apă, se trec prin blender sau se mărunțesc la tocătorul de legume. Apoi compoziția se dă prin strecurătoare sau tifon și se obține un suc proaspăt, care va fi diluat cu apă, 1:1.

Sucul are efect benefic asupra persoanelor care suferă de astm. Tratamentul cu suc se face de obicei primăvara, timp de 7-10 zile.

Sucul proapăt este eficient și în tratamentul ulcerului stomacal și duodenal. Se bea câte o lingură de suc stors proaspăt din frunze de podbal, de 4-5 ori pe zi.

4. Sirop de podbal

Acest sirop natural tratează răceala, gripa, artrita, bronșita, afecțiunile cronice respiratorii, hepatobiliare, bolile de plămâni și afecțiunile pulmonare.

Siropul se realizează din macerat din frunze proaspete de podbal și zahăr brun. Se pune un strat de zahăr în borcan, un strat de frunze și iar un strat de zahăr și de frunze, până se umple borcanul. Se închide ermetic, se îngroapă în pământ la adâncime de 1 m și se lasă să stea 2 luni la macerat. După această perioadă de timp, se deschide borcanul iar siropul se pune puțin la fiert, apoi se strecoară, se amestecă cu miere și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă. Se adaugă 500 g miere la 1 litru de sirop.

Tratamentul este simplu: se administrează 2-3 lingurițe de sirop de podbal înainte de masă, de 3 ori pe zi. Acest tratament ajută și în caz de tuberculoză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.