Așa cum îi spune și numele, cimbrișorul Thymus serpyllum crește în zonele de munte din țara noastră. Mulți oameni și călugări de la mănăstiri au cultivat cimbrișorul de munte și în grădinile lor, pentru a-l folosi în ceaiuri și siropuri, aceste preparate fiind bune pentru plămâni și întregul sistem respirator.
Află în acest articol beneficiile cimbrișorului de munte pentru sănătate.
Navigare rapidă în articol:
- Cimbrișorul de munte – Beneficii pentru sistemul respirator
- Cimbrișorul de munte – Beneficii pentru piele
- Cimbrișorul de munte – Beneficii pentru păr
- Cimbrișorul în gastronomie
1. Cimbrișorul de munte – Beneficii pentru sistemul respirator
Cimbrișorul de munte era folosit de egipteni în procedurile de îmbălsămare. Planta are proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, antibacteriene, dezinfectante. Este o sursă de elemente active foarte importante pentru sănătate:
- Potasiu, calciu, fier, seleniu și magneziu
- Vitamine A, B, K, E, C
- Betacaroten și acid folic
- Antioxidanți puternici
- Substanțe aromatice, taninuri.
Cimbrișorul de munte conține o substanță cu proprietăți naturale antibacteriene, expectorante și antiseptice. Ceaiul din cimbrișor de munte este foarte bun pentru plămâni și afecțiunile respiratorii. Recomandat este să se adauge și o linguriță de miere și puțină lămâie în ceai, astfel gust acestui preparat va fi și mai delicios.
Acest ceai este bun pentru tuse, dureri de gât, răceli, guturai, inflamații și infecții ale tractului respirator și chiar pneumonie.
Conform celor spuse de cercetători: „Cimbrișorul de munte ucide 98% din celulele canceroase ale cancerului de sân.” Este recomandat consumul de ceai de cimbrișor în scop preventiv.
Ceaiul de cimbrișor poate fi combinat și cu alte plante medicinale (mentă, urzică), pentru un efect și mai bun în caz de alergii, congestii nazale, răceli.
Cimbrișorul de munte – beneficii:
- Tratează infecțiile respiratorii, renale (cistite) și intestinale (colecistite)
- Ajută în tratamentul tusei, sub formă de ceai sau sirop
- Ameliorează stările de balonare și colici
- Are efecte bune în caz de artrită reumatoidă, fibromialgie, lupus
- Stimulează memoria împreună cu menta și rozmarinul
- Scade hipertensiunea arterială
- Îmbunătățește sănătatea oaselor
- Ajută la ameliorarea simptomelor în caz de bronșită și afecțiuni respiratorii
- Este recomandat pentru plămâni și creșterea rezistenței organismului
- Îmbunătățește starea de spirit.
De la cimbrișorul de munte se recoltează partea aeriană a plantei, care apoi este folosită în preparatele medicinale, tradiționale – ceai, infuzie, decoct, ulei, tinctură, capsule.
Vezi aici un video despre cimbrișor:
Ceaiul medicinal pentru afecțiuni pulmonare, cu acțiune antiinflamatoare
Ceaiul se prepară din 7 plante medicinale:
- 5 g cimbrișor de munte
- 25 g potbal
- 20 g flori de tei
- 10 g flori de ciuboțica cucului
- 5 g rădăcină de ciuboțica cucului
- 25 g flori de soc
- 10 g isop.
Se pune o linguriță de plante, din acest amestec, la 250 ml apă clocotită, se lasă să fiarbă 5 minute, se strecoară și se bea.
Acest ceai medicinal este un bun remediu în cazuri de afecțiuni ale plămânilor. Are proprietăți antiinflamatorii, emoliente și antibacteriene. Ajută la reducerea inflamațiilor fără supurație a țesutului pulmonar (cunoscut cu numele de parenchim).
Uleiul de cimbrișor de munte este un preparat excelent pentru congestie și bronșită. Se amestecă uleiul de cimbrișor de munte cu ulei de măsline și se face un masaj în zona gâtului și a pieptului cu acest preparat, pentru ameliorarea simptomelor ce apar în caz de bronșită și congestie.
Uleiul de cimbrișor este bun și pentru depresie și sistemul nervos. Se adaugă 2-3 picături pe un cub de zahăr și se consumă astfel, se poate da și la copii.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Sirop de cimbru aromat pentru tratarea tusei.
2. Cimbrișorul de munte – Beneficii pentru piele
Cimbrișorul are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antifungice.
Pentru combaterea dezvoltării bacteriilor și a micozelor cutanate, este recomandat un preparat realizat din următoarele ingrediente:
- Cimbrișor de munte uscat, salvie proaspătă, ghimbir sau lămâie, miere
- Se adaugă o lingură de amestec la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 3-5 minute, se strecoară, se adaugă puțin ghimbir sau lămâie și se îndulcește cu miere.
- Acest ceai se bea cu înghițituri mici.
Se poate folosi și infuzia de cimbrișor de munte și salvie pentru uz extern, sub formă de cataplasme locale, pe zonele de piele afectate de infecții.
Cimbrișorul de munte ajută la tonifierea pielii.
Infuzia de cimbrișor de munte este bună și pentru spălarea feței, are efect tonifiant și relaxant asupra tenului.
3. Cimbrișorul de munte – Beneficii pentru păr
Infuzia din cimbrișor de munte se folosește pentru părul gras. Are efect relaxant asupra scalpului, crește rezistența firelor de păr.
Se pun două crenguțe de cimbrișor de munte în 2 litri de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se poate folosi la clătirea părului.
4. Cimbrișorul în gastronomie
Cimbrișorul de munte reprezintă una dintre cele mai îndrăgite condimente sau mirodenii din gastronomie. Despre cimbrișor se spune că face carnea mai gustoasă, dă un gust bun și ușor picant sosurilor și mâncărurilor, de aceea este folosit în diferite preparate culinare din carne (de pasăre, vită, miel, pește).
Există și alte soiuri de cimbru care se utilizează în gastronomie:
- Cimbru comun (Thymus vulgaris) are și denumirea de cimbrul-de-grădină; este folosit la pizza, sosuri, preparate din carne de pasăre, miel și vită.
- Cimbru-de-lămâie (Thymus citriodoris) este numit și lămâiță; are o aromă plăcută și un miros puternic de lămâie, de aceea este utilizat pentru mâncărurile din carne, pește și legume.
Planta este benefică și pentru animale, de aceea este introdusă în hrana acestora. Oamenii își încurajează animalele să pască în zonele de munte, unde cimbrișorul crește sălbatic.
Vezi aici un video despre cimbrișor: