Una din cele mai populare legume de toamnă, care apare pe piețele locale, este prazul. Face parte din aceeași familie cu ceapa și usturoiul. Are mirosul și gustul specific, aroma este ușoară, ca cea de ceapă. Prazul are multe beneficii pentru sănătatea organismului, ca ceapa și usturoiul. Asta se datorează în special unui compus – numit alicină – pe care îl conține și care stimulează imunitatea organismului.
Navigare rapidă în articol:
1. Prazul ajută la scăderea în greutate
Prazul conține multă apă, are proprietăți diuretice și ajută la scăderea în greutate. Conținutul său caloric este scăzut, are fibre, deci este bun pentru dietele de slăbit.
Această legumă are multe vitamine, antioxidanți și minerale, fibre, acizi organici, probiotice. Conține vitamina A, B, C, H și K, potasiu, magneziu, siliciu, mangan, sodiu, fier, cupru, folat, fosfor și altele. Și frunzele de praz sunt bogate în substanțe nutritive. Toate aceste elemente active oferă beneficii organismului:
- Vitamina K întărește oasele și inima, ajută la coagularea sângelui
- Probioticele sunt bacterii bune pentru sănătatea intestinului
- Cuprul ajută la formarea celulelor, la dezvoltarea creierului
- Folatul are rol în sinteza proteinelor și a ADN-ului
- Fibrele previn constipația, mențin sănătatea colonului și ajută la scăderea colesterolului.
Prazul se cultivă foarte ușor, se udă din când în când; se păstrează pe iarnă cu rădăcinile îngropate în nisip.
2. Alte beneficii ale prazului
Prazul conține alicină cu sulf, care:
- Stimulează imunitatea
- Are efect antiviral, antibacterian, expectorant
- Stabilizează nivelul de zahăr din sânge
- Are efect bun asupra vaselor de sânge.
Prazul are antioxidanți și flavonoizi care îmbunătățesc funcția sistemului cardiac. Această legumă are o cantitate scăzută de carbohidrați.
Prazul poate fi introdus în dieta persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2, pentru că:
- Stimulează funcția pancreasului și elimină excesul de apă din organism, are efect diuretic
- Normalizează nivelul de zahăr din sânge în corp
- Scade nivelul de colesterol din sânge
- Are indice glicemic scăzut, de aproximativ 15
- Are funcție cardioprotectoare, lucru important la bolnavii de diabet
- Cu ajutorul conținutului de antioxidanți poate combate atacul nociv al radicalilor liberi, care apar în caz de diabet
- Are alicină care este o substanță ce ajută în lupta împotriva neuropatiei diabetice și sindromului metabolic.
Conform unor studii de pe NCBI, prazul inhibă activitatea α-amilazei, deci susține o serie de funcții antidiabetice. Cercetătorii au spus că și prazul (la fel ca orzul și orezul negru) se remarcă prin activitatea inhibitorie puternică a α-amilazei. În opinia lor, prazul este un supliment alimentar eficient pentru diabet.
Prazul conține fier, vitamine, acid folic, de aceea ajută în cazuri de anemie.
Vezi aici un video despre praz:
3. Rețete de post din praz
În perioada de post, se pot servi mâncăruri de praz. Iată câteva rețete delicioase cu praz de la mănăstiri:
Plachie de praz
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de praz, 2-3 cepe, 5 roșii, 3-4 căței de usturoi, 4 linguri de ulei, o legătură de pătrunjel, sare și piper.
Se prepară astfel:
- Se curăță prazul, se spală, se taie în felii și se călește în puțin ulei
- Se adaugă ceapa la călit peste praz, care de asemenea trebuie curățată și tăiată mărunt în prealabil
- Apoi se pun roșiile tăiate în cubulețe, un pahar cu apă, sare și piper
- Se dă la cuptor timp de 20 minute
- La final se adaugă usturoiul tocat mărunt și pătrunjelul.
Mâncare de praz
Se folosesc următoarele ingrediente: 6 roșii, 1 kg de praz, o lămâie, o lingură de făină albă, 3-4 linguri de ulei, o legătură de pătrunjel, o frunză de dafin, sare și piper.
Se prepară astfel:
- Se curăță prazul, se spală, se taie în bucăți potrivite și se călește în puțin ulei cu sare; eventual se adaugă și puțină apă
- Apoi se pun roșiile tăiate, făina, zeama de la lămâie
- Se condimentează cu sare și piper
- Se lasă la fiert jumătate de oră
- La sfârșit se adaugă pătrunjel tocat.
Praz cu ciuperci
Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g ciuperci, 2 buc de praz, 6 roșii, 5 linguri de ulei, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se curăță prazul, se spală, se taie în bucăți potrivite și se călește în puțin ulei
- Se spală ciupercile, se taie și se adaugă peste praz în tigaie
- După ce s-au înmuiat ciupercile se adaugă și roșiile tăiate cubulețe
- Se lasă la fiert toate aceste ingrediente timp de o jumătate de oră
- Se adaugă verdețurile tăiate mărunt și se condimentează cu sare și piper.
Praz cu roșii
Se folosesc următoarele ingrediente: 7 roșii, 1 kg de praz, o lămâie, 2 linguri de ulei, o linguriță de zahăr, sare și piper.
Se prepară astfel:
- Se curăță prazul, se spală, se taie în bucăți potrivite, care apoi se pun într-o tigaie
- Se adaugă puțină apă, coaja de la lămâie și 4 linguri de zeamă de lămâie
- Se lasă la fiert timp de 10 minute
- Se adaugă roșiile tăiate cubulețe, uleiul și puțin zahăr
- Se lasă la fiert timp de 5-7 minute
- Se condimentează cu sare și piper.
Praz cu măsline
Se folosesc următoarele ingrediente: 200 g măsline, 1 kg praz, 4-5 roșii, 5 linguri de ulei, o lămâie, o legătură de pătrunjel, o frunză de dafin, sare, piper și puțin zahăr.
Se prepară astfel:
- Se curăță prazul, se spală, se taie în bucăți potrivite și se călește în puțin ulei
- Se adaugă măslinele (trebuie scoși sâmburii), zeama de la lămâie, roșiile tăiate în cubulețe
- Se pune și frunza de dafin, pătrunjelul tăiat mărunt
- Se condimentează cu sare, piper, zahăr
- Se adaugă o cană de apă și se dă la cuptor timp de 30 minute.
Vezi aici o altă rețetă cu praz, măsline și usturoi: