Prevenirea este cel mai bun remediu în cazul bolilor renale – Află de ce sunt asociate cu bolile sistemice și ce complicații pot da

0
986
Prevenirea este cel mai bun remediu în cazul bolilor renale – Află de ce sunt asociate cu bolile sistemice și ce complicații pot da

Bolile renale pot să apară din cauza unor boli sistemice. De exemplu nefrita, nefropatia și alte boli cronice de rinichi sau leziuni renale pot să se dezvolte la pacienții care suferă de boli reumatice. De exemplu, bolile sistemice ale țesutului conjunctiv, reumatismul, vasculita sistemică și artrita reumatoidă pot produce leziuni renale. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii pe baza studiilor de caz. În concluzie trebuie tratată boala de bază și prevenite complicațiile acesteia. În cazuri grave de boli renale se poate ajunge la transplat renal.

Medicii spun despre vasculita vaselor mici de sânge că ar fi foarte periculoasă deoarece poate duce la pierderea ireversibilă a funcției renale. Prin vasculită se înțelege afectarea vaselor de sânge (mici, medii și mari), cu implicarea unor organe. Din păcate, vasculitele sunt niște sindroame care evoluează spre plămâni, rinichi și astfel apar boli pulmonare și boli renale.

În vasculita vaselor mici de sânge (și anume granulomatoza Wegener) apare o glomerulonefrită necrozantă din cauza faptului că este afectat tractul urinar dar și cel respirator, prin inflamarea granulomatoasă a capilarelor (vasele mici de sânge). După cum spun specialiștii, rinichii sunt un sistem cu multe vase capilare (deci care cuprinde numeroase vase mici de sânge), în concluzie prin afectarea capilarelor sunt de asemenea afectate și aceste organe.

Tratamentul medical trebuie să se aplice la timp, pentru restabilirea funcției rinichiului afectat și pentru scăderea riscului de complicații. După cum spun medicii, din cauza vasculitei vaselor mici de sânge este afectat și sistemul respirator și anume apar leziuni vasculare la nivelul tractului respirator inferior și superior. Din cauza aceasta se poate dezvolta faringită, pneumonie, bronșită, sinuzită.

Simptomele granulomatozei Wegener sunt: erupții cutanate, hemoragii intestinale, leziuni ulcerative la membrana mucoasă a nasului și a gurii, artrită. În cazul granulomatozei Wegener se face tratament recomandat de medicul specialist în nefrologie și care constă în administrarea unor doze mici de prednisol dar și aplicarea altor terapii, în funcție de fiecare pacient în parte. Un astfel de sindrom de vasculită poate produce leziuni ale tractului respirator, colită ulcerativă, hipertensiune arterială, pericardită, artrită, encefalopatie, boli de rinichi.

O altă boală este vasculita hemoragică ce poate produce leziuni ale intestinului, ale articulațiilor și rinichilor. Vasculita hemoragică poate cauza insuficiență renală. Din păcate boala este destul de comună și se poate dezvolta la vârstă fragedă, în copilărie, îndeosebi la băieții care au vârsta cuprinsă între 5-15 ani.

Semnele bolii sunt: purpură (boala este numită și purpură Henoch-Schönlein), dureri gastro-intestinale, hipertesiunea arterială, artralgii și altele. Boala poate fi declanșată de infecții ale căilor respiratorii superioare sau de unele reacții alergice. Prin tratament corespunzător se ajunge la vindecare. Un alt sindrom sistemic este crioglobulinemia care este o inflamație ce afectează pielea și rinichii.

boala Kawasaki
boala Kawasaki

Pe piele apar simptome de purpură dureroasă, leziuni cu macule eritematoase dar și ulcerații mai ales la picioare, de asemenea sunt simptome de slăbiciune musculară, ulcerații digitale, tromboză arterială, vasculită cutanată, oboseală, neuropatie periferică și artralgii interfalangiene. În primii ani de la debutul bolii se produc leziuni renale, glomerulonefrită, iar alte consecințe sunt tusea, durerea pleuretică, dispneea, deci este afectat și sistemul pulmonar.

Citește și:  Descopera obiceiuri aparent inofensive care pot dauna sanatatii

La copii poate să apară o boală numită Kawasaki, care este un sindrom limfo-cutaneo-mucos și care începe acut și produce simptome de: febră, leziuni ale membranelor mucoase ale conjunctivei, roșeață pe pielea palmelor și a tălpilor, erupții cutanate pe trunchi, diaree, meningită aseptică, umflarea mâinilor în jurul degetelor, descuamarea degetelor, umflarea ganglionilor limfatici, buze uscate și roșii, congestie congenitală, umflături pe limbă. Această boală poate da leziuni renale, sindrom hemolitic uremic, insuficiență renală acută.

Guta este o boală care a fost asociată cu acumularea unei cantități de acid uric în organism și cu tulburări ale mecanismului purinei. De asemenea guta se dezvoltă pe fondul acumulării de urați în țesuturi și organele interne, mai ales la țesutul musculo-scheletic. Bolnavii de gută ajung să sufere de leziuni renale precum sunt urolitiaza și nefrita interstițială, de artrită gutoasă și de hiperuricemie. Guta este o boală care poate să înceapă la oamenii care au vârsta între 25-60 de ani. Cei mai predispuși la boală sunt bărbații, la femei guta se poate produce în perioada de menopauză.

Febra reumatică este o boală inflamatorie provocată de infecția streptococică. Aceasta poate duce la boli renale, la leziuni infecțioase acute precum sunt nefritele infecțioase tranzitorii. Datorită atacurilor repetate ale febrei reumatice apar leziuni renale. Medicii spun că în 5 % din cazurile de febră reumatică se produc și leziuni renale.

Dermatomiozita idiopatică este o altă boală sistemică care poate afecta rinichii. Ea este asociată cu leziuni ale pielii, slăbiciune musculară progresivă, produce simptome de febră ușoară, modificări ale pielii, scăderea progresivă în greutate, dar și anumite manifestări viscerale.

Boala produce boli de rinichi, dintre care cele mai frecvent întâlnite la pacienți sunt nefrita interstițială, glomerulonefrita, sau unele boli mai grave ca de exemplu sindromul hipertensiv și însuficiența renală. Bolnavii care au forma acută a bolii pot suferi de vasculită renală severă, retinopatie, hipertensiune renovasculară. Tratamentul este complex, cuprinde medicamente antiinflamatoare, antibacteriene, cu glucocorticoizi și citostatice.

Sclerodermia sistemică este o boală care afectează mai mult femeile și produce modificări fibro-scheletice, cutanate, la organele interne. De asemenea boala afectează și microcirculația vasculară generalizată. Simptomele sunt: leziuni cutanate, îngroșarea tegumentului, sindrom Raynaud, modificări la diferite organe, la inimă, plămâni, articulații, tractul gastrointestinal, splină și ficat.

Boala poate da complicații renale, necroză corticală renală și hipertensiune arterială, encefaloptie, modificări ale sedimentului urinar, oligurie, azotemie și anurie. La unii pacienți pot fi leziuni renale cauzate de nefrite interstițiale sau glomerulonefrite cronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.