Riscuri ale sănătății legate de obezitate – Care sunt bolile cele mai frecvente favorizate de obezitate

0
262
Riscuri ale sănătății legate de obezitate – Care sunt bolile cele mai frecvente favorizate de obezitate

Asocierea obezității cu bolile cronice a devenit o certitudine în prezent. Când spunem aceasta ne referim la faptul că obezitatea poate favoriza apariția unor boli cu rată mare de mortalitate, cum sunt de exemplu diabetul zaharat și bolile cardiovasculare.

Dislipidemia este o altă afecțiune care poate fi cauzată de obezitate și care se manifestă prin alterarea metabolismului grăsimilor, prin modificarea valorilor colesterolului și trigliceridelor. Majoritatea diabeticilor sunt obezi sau au fost înainte de a dezvolta această boală. De asemenea, bolnavii de cardiopatie ischemică sau care au făcut infarct miocardic au greutatea corporală prea mare, sunt supraponderali.

O persoană care are greutatea corporală mai mare cu 20% decât cea normală este deja obeză. Aprecierea obezității se face prin măsurarea pliului cutanat dar și prin raportul dintre înălțime și greutate. Femeile sunt mai predispuse la obezitate decât bărbații. Numărul de adipocite sau de celule cu grăsime este mai mare la femei. Cu cât numărul și volumul adipocitelor este mai mare cu atât și riscul de obezitate crește.

În timp, cu cât organismul îmbătrânește și volumul adipocitelor devine mai mare deoarece activitatea fizică este mai mică, iar surplusul caloric va forma depozite de trigliceride. Această obezitate este numită hipertrofică și apare la persoanele adulte care au o viață sedentară sau fac puțină mișcare. La femei apare obezitatea de tip mixt, chiar din perioada copilăriei. Musculatura scheletică la femei este mai slab dezvoltată comparativ cu cea de la bărbați, iar țesutul adipos se depune pe șolduri, gambe, genunchi, coapse, zona subombilicală abdominală.

Aceasta este obezitatea de tip ginoid care face ca persoana respectivă să se îngrașe destul de repede, să se miște greu și să obosească la efort mic. La multe persoane pot să apară afecțiuni cardiace, boli osteo-musculare, tulburări respiratorii, retenție de apă și sare, celulită. La bărbați apare îndeosebi obezitatea de tip android în care țesutul adipos apare în zona supraombilicală abdominală, a umerilor, a gâtului și a cefei. Astfel de persoane obeze au un risc crescut de diabet, ateroscleroză, dislipidemie și hiperuricemie.

Citește și:  Ai suferit vreodată de vertij? Află cum se manifestă

riscurile obezitatii

Cauzele obezității sunt supraalimentația, lipsa de activitate fizică, suferințele afective care duc la refugierea în satisfacția alimentară, modificări endocrine, hipotiroidia, sarcina, alcoolismul, etc. Obezitatea poate da complicații cardiovasculare. La persoanele supraponderale apare frecvent hipertensiunea arterială, infiltrația grasă a mușchiului cardiac și insuficiența cardiacă.

Diabetul zaharat este o boală gravă care apare în general la obezi. Ateroscleroza este favorizată de obezitate și poate da complicații de infarct miocardic, accident vascular cerebral. Bronșita acută și cronică este o complicație a unor boli pulmonare care apar la obezi. De asemenea hipertensiunea pulmonară, dispneea de efort și emfizemul pulmonar sunt alte probleme de sănătate care apar la astfel de bolnavi.

O altă complicație a obezității este reprezentată de varice. Acestea apar frecvent la membrele inferioare. Se poate vorbi și despre complicații la nivelul pielii, despre seboree și piodermită. La femei se produc tulburări de ciclu ovarian din cauza supraponderabilității.

Persoanele obeze suferă frecvent de litiază biliară, hepatită cronică, hiponie biliară, infiltrație grasă a ficatului, constipație cronică, artroza șoldului, lordoză cervicală, cifoză dorsală, spondiloză, poliartroză, picior plat. Obezitatea afectează ficatul, produce creșterea acestuia, a parametrilor biochimici hepatici, a riscului de ciroză, fibroză, steanoză. Obezitatea duce la un nivel ridicat de trigliceride, la hipertensiune arterială și diabet.

De asemenea este un risc mare pentru afecțiunile vezicii biliare la femei, mai ales a riscului de calculi biliari. La bărbați acest risc este mai mic. Calculii biliari se formează din cauza creșterii concentrației de colesterol din bilă. În plus poate să apară și riscul de a dezvolta pancreatită și chiar necroză pancreatică.

Obezii pot dezvolta afecțiuni ale sistemului nervos din care fac parte: astenia, cefaleea, anxietatea, obsesia, vertijul. Slăbirea se face greu la orice persoană obeză. Bolnavul trebuie să țină cont de sfaturile medicului și să depună efort pentru a slăbi. Acest lucru înseamnă respectarea unui regim strict, a unei medicamentații corecte și a unui program de exerciții fizice pentru scăderea în greutate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.