Prevenirea afectiunilor hepatice vara

0
105
Prevenirea afectiunilor hepatice vara

Vara, cand temperaturile sunt mari, este foarte important sa avem in vedere si prevenirea afectiunilor hepatice. In aceste luni calduroase trebuie obligatoriu sa ne protejam ficatul deoarece bolile de ficat apar mai frecvent si sunt mult mai periculoase decat ne putem imagina. Dupa cum considera cercetatorii, in lume sunt foarte multe cazuri de hepatita B si C, iar numarul de decese anual de ciroza sau cancer este mare. Se pare ca bolile de ficat afecteaza in special persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani.

Desi este greu de crezut, bolile de ficat sunt deseori asimptomatice, subtile, sunt determinate de stilul de viata si pot dura zeci de ani. Oamenii trebuie sa fie informati in legatura cu aceste boli si sa faca controale periodice, anuale.

Unul dintre lucrurile foarte importante de care trebuie sa se tina seama este igiena. Trebuie acordata o atentie mare ingienei mai ales cand se consuma alimente in calatorie sau in afara casei. Hepatita A este o boala grava care se transmite prin legume, apa si alte alimente. Hepatita B si C sunt alte boli grave care se transmit prin sangele unei persoane infectate, de aceea nu este recomandat sa se foloseasca anumite obiecte ascutite, de taiat de la persoane intalnite in calatorii, necunoscute.

Zilnic trebuie adoptat un stil de viata echilibrat, care sa includa activitati fizice si diete corespunzatoare. Intotdeauna o persoana care urmeaza o dieta echilibrata va avea ficatul sanatos. Vara toti oamenii trebuie sa profite din belsug de fructe si legume – acestea sunt o sursa importanta de vitamine A, B, C, de acid folic, fibre, magneziu si fier.

Este recomandat sa se evite pe cat posibil grasimile si alimentele prajite. Persoanele care au deja o boala de ficat grava (hepatita A sau B) trebuie sa fie atente la excesele alimentare si astfel pot ameliora simptomele si evolutia bolii, pot face ca tratamentul sa dea rezultate mai bune. De asemenea, ele nu au voie sa consume deloc alcool.

Citește și:  Va puteti proteja de accident vascular cerebral! Povestea mea va poate demonstra asta

afectiuni hepatice vara

Prin evitarea acumularilor de grasimi si mentinerea unei diete echilibrate se pot preveni bolile de ficat. Oamenii trebuie sa fie atenti la greutatea lor, sa-si limiteze aportul de carbohidrati si alimente grase astfel ei vor reusi sa previna acumularea de grasimi in ficat – care duc la evolutia bolilor hepatice. De asemenea, vinul si alcoolul in exces sau amestecul de alcool si medicamente sunt foarte toxice pentru ficat.

Mare atentie trebuie acordata si la medicamente – care daca sunt administrate in exces (ele trec prin ficat) pot fi daunatoare. Referitor la acest aspect trebuie consultat medicul, in vederea limitarii consumului de medicamente. De asemenea, este interzis amestecul medicamentelor cu alcoolul – aceasta fiind o combinatie foarte periculoasa pentru ficat – sau chiar amestecul medicamentelor intre ele. Nu trebuie folosite orice medicamente, unele pot fi extrem de toxice si pot provoca leziuni hepatice.

Sexul neprotejat in anumite relatii pasagere poate fi o alta problema, trebuie folosit intotdeauna prezervativ. Din bolile cu transmitere sexuala face parte si hepatita B.

Vara unele persoane au dorinta de a-si face tatuaje si piercing-uri. Ele trebuie sa fie foarte atente unde fac aceste tatuaje, cu ce instrumente, daca acestea sunt sterilizate, daca mediul de lucru este curat sau improvizat.

Orice persoana trebuie sa faca controale anuale, teste de sange care dau posibilitatea de a vedea nivelul enzimelor hepatice din sange si care vor arata starea de sanatate a ficatului. Prin aceste controale se pot depista si preveni afectiunile hepatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.