Dieta cu castraveti este un regim alimentar important pentru sanatatea organismului, deoarece este bogata in vitamine, minerale, nutrienti si contine putine calorii. Castravetele este o leguma bogata in apa (contine pana la 95% apa), vitamine (A, B si C), minerale, enzime si oligoelemente, mai ales magneziu, sulf, mucilagi si oxid de calciu. Datorita continutului optim de lichid, elementele active din castravete sunt absorbite rapid in organism, de aceea aceasta leguma este recomandata pentru persoanele care faca sport.
Dupa ce ai facut miscare si apare senzatia de sete este suficient sa mananci un castravete si te vei simti din nou in forma. Castravetele contine si proteine de aceea se poate introduce in dieta si astfel se reduce consumul mare de carne, dar are si o enzima importanta numita erepsin – care ajuta la digerarea proteinelor.
Persoanele supraponderale pot consuma cu incredere castraveti deoarece astfel vor pierde in greutate. O portie de 100 g castraveti are doar 14 calorii, deci este usor sa slabesti si sa iti mentii silueta cu ajutorul acestei diete. Mai mult decat atat, castravetele este indicat in tratamentul unor boli si afectiuni, atat pentru uz intern cat si pentru uz extern. Cei care mananca castravete pot scapa de stari febrile, de intoxicatii, dureri articulare, constipatie. De asemenea castravetele este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor, ale vezicii biliare, de guta, litiaza, colici, iritatii intestinale, colibaciloza.
Pentru uz extern, castravetele este un remediu excelent pentru ingrijirea pielii, combaterea pruritului, a pistruilor, a ridurilor, aspectului ofilit al tenului, deoarece are multe vitamine, enzime si minerale care stimuleaza cresterea si regenerarea celulelor. Castravetele ajuta si la cresterea parului pentru ca are un continut semnificativ de siliciu si sulf. Are efect diuretic, este un bun digestiv, promoveaza eliminarea de urina din organism, previne bolile de rinichi si de la nivelul vezicii urinare.
Castravetele poate fi folosit proaspat in orice salata, feliat sau dat pe razatoare, insa ca garnitura in amestec cu legume fierte nu este recomandat deoarece devine moale destul de rapid prin fierbere si nu mai este la fel de bun.
Dieta cu castraveti – Meniuri pentru 7 zile:
Luni
- Mic dejun: 2 castraveti si o felie de paine de secara.
- Pranz: o portie de salata de legume proaspete (din care sa faca parte castravetii, morcovii si ridichea), ca desert un mar verde.
- Gustarea de la ora 16: o portocala sau un grapefruit.
- Cina: o portie de salata verde cu castraveti asezonata cu putin ulei vegetal, sare si zeama de lamaie.
- Gustarea cu o ora inainte de culcare: un castravete.
Marti
- Mic dejun: un castravete si o felie de paine de secara.
- Pranz: 100 g carne fiarta de vita cu salata de castraveti si ridichi.
- Gustarea de la ora 16: un mar sau o portocala.
- Cina: o portie de salata verde cu castraveti asezonata cu putina zeama de lamaie, o lingura de ulei vegetal si un varf de cutit de sare.
- Gustarea cu o ora inainte de culcare: un castravete.
Miercuri
- Mic dejun: doi castraveti cu o felie de paine de secara.
- Pranz: 150 g peste fiert cu 100 g garnitura de orez si muraturi.
- Gustarea de la ora 16: un castravete.
- Cina: o portie de salata verde cu castraveti asezonata cu putina zeama de lamaie, sare si o lingura de ulei vegetal.
- Gustarea cu o ora inainte de culcare: un castravete.
Joi
- Mic dejun: un castravete cu o felie de paine de secara.
- Pranz: 150 g orez fiert, 50 g branza si un castravete.
- Gustarea de la ora 16: un mar sau o para.
- Cina: o portie de salata cu castraveti asezonata cu putina zeama de lamaie, o lingura de ulei vegetal si un varf de cutit de sare.
- Gustarea cu o ora inainte de culcare: un castravete.
Vineri
- Mic dejun: doi castraveti si o felie de paine de secara.
- Pranz: o portie de salata de legume proaspete, din care sa faca parte castravetii, richichea, varza si morcovii; ca desert se serveste o portocala.
- Gustarea de la ora 16: un mar.
- Cina: 30-40 g branza si o portie de salata verde cu castraveti, putin ulei vegetal, sare si zeama de lamaie.
- Gustarea cu o ora inainte de culcare: un castravete.
Sambata
- Mic dejun: un castravete si o felie de paine de secara.
- Pranz: o portie de salata de legume proaspete, realizata din morcovi, ridichi, castraveti si un ou fiert; ca desert se serveste o para.
- Gustarea de la ora 16: o mandarina sau o portocala.
- Cina: o portie de salata verde cu castraveti asezonata cu putin ulei vegetal, sare si zeama de lamaie.
- Gustarea cu o ora inainte de culcare: un castravete.
Duminica
- Mic dejun: doi castraveti si o felie de paine de secara.
- Pranz: o portie de salata de legume, din morcovi, ridiche si castraveti; ca desert se mananca un mar.
- Gustarea de la ora 16: un castravete.
- Cina: o portie de salata verde cu castraveti, cu putin ulei vegetal, sare si zeama de lamaie.
- Gustarea cu o ora inainte de culcare: un castravete.