Principalele beneficii ale consumului de semințe de dovleac – Bogate în vitamine și minerale

0
248

Semințele de dovleac întăresc sistemul imunitar al organismului! Acesta este un motiv pentru care ar trebui să mâncați des astfel de semințe. În acest articol puteți citi despre importanța semințelor de dovleac pentru organism. Nutriționiști recomandă semințele de dovleac oricărei persoane, și nu doar în alimentația dietetică sau vegetariană. Sunt foarte utile organismului deoarece conțin o gamă variată de vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, D, P, T. Semințele de dovleac sunt bogate în oligoelemente și minerale, au magneziu, fier, mangan, potasiu, zinc, seleniu, cupru, calciu și fosfor.

Uleiul din semințe de dovleac este bogat în elemente nutritive.

Din semințele de dovleac se prepară uleiul vegetal prin presare la rece care are proprietăți terapeutice, profilactice și nutritive deosebite. Despre acest ulei este important de știut că:

 • Are fitosteroli, fosfolipide, acizi grași nesaturați sau polinesaturați, oligoelemente, minerale, proteine vegetale, carbohidrați.
 • Este o sursă de acid palmitic, stearic, linoleic și linolenic (din gama acizilor Omega-3 și Omega-6).
 • Prin efectul laxativ ridicat acest ulei poate agrava simptomul de deranj la stomac.
 • Nu este indicat bolnavilor de diabet.

Semințele de dovleac au magneziu.

Prin conținutul de magneziu aceste semințe sunt benefice pentru organism deoarece ajută la dezvoltarea normală a acestuia. Magneziul este un mineral care:

 • susține sistemul nervos și sistemul muscular
 • restabilește echilibrul psihic
 • combate depresia și stările de oboseală
 • are proprietăți antiseptice pentru corp
 • este important în dezvoltarea normală a organismului
 • crește longevitatea
 • prin consumul de miez de semințe de dovleac poți oferi acest nutrient organismului tău, poți scăpa de stres și oboseală
 • îți reduci nivelul de colesterol din sânge
 • îți normalizezi tranzitul intestinal
 • magneziul ajută și la fixarea calciului în oase, se găsește în semințe crude de dovleac; sportivii și bătrânii trebuie să consume o cantitate semnificativă de semințe de dovleac deoarece acestea cresc rezistența organismului (ei fiind slăbiți din cauza efortului depus în timpul antrenamentelor sau a înaintării în vârstă).

Vitamina K din semințele de dovleac previne hemoragiile și scade riscul de îmbolnăvire.

Puțini oameni știu despre importanța vitaminei K în corpul uman și aceasta se găsește în semințele crude de dovleac. Vitamina K sintetizează protombina când ajunge în ficat și are un rol deosebit în procesul de coagulare și deci de reglare a sângelui. De asemenea, vitamina K previne hemoragiile, cancerul, depozitarea de colesterol în ficat, scade riscul de îmbolnăvire și crește speranța de viață. În plus, vitamina K este importantă în combaterea osteoporozei deoarece are rol în sinteza osteocalcinei și deci în formarea oaselor. Un deficit de vitamina K apare mai rar, în general poate fi cauzat de un tratament îndelungat cu antibiotice.

Citește și:  Știați că un om are în medie 7 vise pe noapte?

Poți scăpa de oboseală cu semințe de dovleac pentru că au mangan.

Miezul de semințe de dovleac conține un oligoelement important pentru memorie – manganul – care alungă și oboseala din organism. Beneficiile manganului pentru organism:

 • are efect benefic asupra creierului
 • combate durerile de cap
 • elimină stările de nervozitate, iritabilitate și neliniște
 • poate susține activitatea sistemului respirator
 • este un nutrient care previne cancerul, astmul
 • combate stările accentuate de oboseală
 • previne îmbătrânirea prematură a organismului.

Semințele de dovleac au acizi grași Omega-3.

Acești acizi sunt foarte importanți pentru organism, mențin sănătatea vaselor sangvine, a inimii, a sistemului hormonal și a sistemului nervos.

Semințele de dovleac îmbunătățesc activitatea tractului gastro-intestinal.

Aceste semințe sunt bogate în fibre solubile și insolubile ceea ce este un avantaj pentru tractul gastro-intestinal, îmbunătățesc digestia și refac microflora intestinală benefică. Se pot consuma în fiecare zi dar niciodată în cantitate exagerată. Au efect bun asupra persoanelor care au rău de mașină, elimină simptomele de dureri de cap și greață.

Pot reduce nivelul de colesterol din sânge.

Prin conținutul de fitosteroli, semințele de dovleac pot împiedica asimilarea de colesterol în organism și pot scădea nivelul acestuia din sânge.

Semințele de dovleac conțin și arginină și zinc

Arginina este un aminoacid care menține organismul în formă, îmbunătățește sistemul muscular, funcționarea hipofizei, dezvoltarea lichidului seminal, creșterea numărului de spermatozoizi. Zincul din semințele de dovleac are efect bun în normalizarea nivelului de zahăr din sânge și menținerea sănătății pancreasului.

Femeile care au probleme cu tenul – pielea iritată, uscată, congestionată sau tenul gras – pot folosi masca cosmetică din pulpă de dovleac care ajută în tratamentul afecțiunilor cutanate.

Nutriționiștii recomandă oamenilor să consume semințe de dovleac crude pentru că dacă le mănâcă prăjite acestea iși pierd o parte din nutrieți. Astfel de semințe sunt folosite și în gastronomie ca ingredient la pâine și diferite prăjituri. După cum este și de așteptat, prin prăjire semințele nu mai au proprietățile de care spuneam mai sus, ele își pierd din calitățile nutriționale și medicinale. Pentru a fi mai delicioase, cel mai bine este să fie consumat miezul crud al acestor semințe dar îndulcit cu miere de albine. Un astfel de preparat îmbunătățește sănătatea, starea de spirit, combate oboseala, stările depresive, durerile de cap și de articulații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.