Uleiul de seminte de dovleac, ,,aurul negru” oferit de natura

0
1317
Uleiul de seminte de dovleac, aurul negru oferit de natura

Uleiul de seminte de dovleac – un dar nepretuit oferit de natura – care este considerat in Stiria (de unde provine) unul dintre cele mai de calitate condimente austriece. Gustul sau este minunat, unic, se aseamana oarecum cu cel de alune si nuci, iar coloritul este verde-maro spre negru. Acest produs natural este numit ,,aurul negru” datorita proprietatilor pe care le are si faptului ca pretul sau a fost inca din vremuri de demult foarte mare.

Uleiul din seminte de dovleac este obtinut printr-un procedeu costisitor, destul de complex si care presupune folosirea semintelor de dovleac fara coaja. Acestea sunt putin prajite astfel gustul lor se schimba in unul de nuca sau alune, mirosul devine ca de caramel, iar culoarea este minunata, verde spre negru. Pentru obtinerea unui litru de ulei sunt necesare 2,5 kg de seminte si deci aproximativ 30 de dovleci.

In Stiria este renumita moara de ulei Pelzmann care produce acest ulei de mai bine de 65 de ani. Datorita acestui produs cand se vorbeste de Stiria, fara indoiala se aduce vorba si despre renumitul ulei din seminte de dovleac. Mai mult decat atat, localnicii sunt incantati de aroma uleiului si nu ezita sa-si serveasca musafirii cu o felie de paine prajita cu putin ulei de acest tip – aceasta fiind considerata o adevarata delicatesa la ei.

Cei care doresc un produs original trebuie sa fie atenti la ce cumpara, deoarece pe sticla cu ulei de marca trebuie sa fie trecuta un numar de control original cu inscriptia pe banda verde, ce poate fi verificat.

Proprietatile uleiului de seminte de dovleac

Valoarea nutritiva a uleiului este ridicata, deoarece aceste seminte au numeroase proprietati profilactice si terapeutice. Acest lucru se datoreaza compozitiei chimice a produsului, cu numeroase vitamine si minerale, acizi grasi nesaturati, fitosteroli, fosfolipide si altele.

Uleiul de seminte de dovleac

Semintele de dovleac contin potasiu, magneziu, fosfor, zinc, seleniu, mangan, calciu, cupru si fier. De asemenea au importante vitamine pentru organism. Dintre acestea fac parte vitamina E, A, C, B1, B2, B3, B6, B9, D, P, T si K.

Citește și:  Ciuperca Chaga (Inonotus obliquus) ajuta la vindecarea bolilor maligne

Comparativ cu alte uleiuri vegetale, acesta contine o cantitate mai mare de acizi grasi nesaturati, din care mai mult de jumatate sunt polinesaturati.

Pentru a va convinge de importanta acestui ulei pentru sanatate va spunem ce contin 100 g seminte de dovleac. Conform cercetatorilor 100 g seminte au 600 kcal, din care 5% apa, 5% oligoelemente si minerale, 10% carbohidrati, 30% proteine vegetale si 50% acizi grasi nesaturati sau polinesaturati.

Dintre acesti acizi fac parte acidul oleic care este de tip acid gras mononesaturat si se gaseste in procent de 30% in seminte. Din acizii saturati ce se gasesc in procent de 20% in seminte fac parte acidul stearic si palmitic. Intr-un procent mare, de 50%, se afla acizii polinesaturati si anume acidul linolenic si linoleic care dupa cum se stie apartin grupului de acizi grasi Omega-3 si Omega-6.

Uleiul din seminte de dovleac este utilizat pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului, in tratamentul problemelor de prostata si vezica biliara si in normalizarea echilibrului hormonal.

Acest ulei nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet si diaree (deoarece are efect laxativ).

Reteta delicioasa cu carne de vita si ulei de seminte de dovleac:

Se folosesc urmatoarele ingrediente:

  • 80 g carne de vita
  • 2 cepe
  • o mana de fasole verde
  • condimente (sare, piper, otet de mere)
  • ulei de seminte de dovleac.

Mod de preparare: se fierbe carnea de vita cu putina sare; se curata ceapa, se clateste sub jet de apa si se taie felii mari subtiri sau rondele; se spala fasolea si se fierbe in aburi. Pe o farfurie se pune carnea de vita, fasolea, se presara ceapa, se asezoneaza cu putina sare, piper, otet de mere si ulei de seminte de dovleac. Preparatul se serveste cu o felie de paine proaspata si este delicios. Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.