Frigul, gerul, umezeala, curenții de aer rece pot avea consecințe asupra sănătății organismului. Temperaturile scăzute din timpul iernii pot înrăutăți simptomele unor boli și afecțiuni, pot declanșa dureri de spate și dureri de cap.
Bolnavii de astm își pot agrava simptomele dacă stau în frig
În timpul iernii trebuie să ne protejăm de frig și să ținem cont și de faptul că aerul rece poate irita brohiile, în general căile respiratorii. Dacă stăm prea mult timp în frig, mai ales când temperaturile sunt foarte scăzute și este ger, putem suferi de afecțiuni la nivelul sistemului respirator, care este destul de sensibil. Dacă ne referim la persoanele care sunt astmatice pericolul este și mai mare pentru că la acestea aerul rece agravează simptomele.
După cum se știe astmul este o boală de plămâni, care se manifestă prin crize de astm, prin spasme ale mușchilor care înconjoară bronhiile, contracții care împiedică trecerea aerului prin aceste canale mici din plămâni. Bolnavii de astm trebuie să evite să stea mult timp în frig și de asemenea nu este indicat să facă prea mult efort (volumul de muncă la serviciu trebuie redus dacă devine epuizant). În caz contrar, ei pot avea crize convulsive intense, care pot dura de la câteva minute la câteva ore.
Bolnavii de inimă trebuie să evite frigul
Bolnavii de inimă trebuie să stea la căldură pentru că frigul le face rău, contractă vasele de sânge și le poate agrava simptomele (în cazul unor probleme ale sistemului cardiovascular). Atunci când vasele de sânge se contractă inima trebuie să lucreze mai mult, este suprasolicitată.
Bolnavii de inimă nu au nevoie de un astfel de stres și de aceea ei trebuie să evite frigul mai ales toamna și iarna când temperaturile sunt foarte scăzute. Riscul este mai mare pentru cei care au probleme grave de inimă, pentru că frigul poate agrava orice boală de inimă, poate declanșa chiar și un atac de cord.
Problemele de spate se pot agrava la frig
Temperaturile scăzute pot declanșa dureri de spate și pot agrava simptomele unor boli ale spatelui, ale articulațiilor sau ale coloanei vertebrale, cum sunt de exemplu: osteoartrita, spondiloza cervicală, artrita. Din cauza frigului poți avea o postură a spatelui incorectă și aceasta provoacă tensiuni mari, senzație de înțepături și durere. Aerul rece declanșează tensiune musculară și dureri musculare.
La majoritatea oamenilor durerile de spate datorate frigului apar brusc (ca un junghi) și sunt intense. Ele pot să apară și din cauza efortului, a transpirației și curenților de aer rece. Se spune despre așa numitul fals lumbago ce este provocat de expunerea la frig, la curent și temperaturi scăzute. Durerile de spate se pot calma cu masaj și băi calde. Exercițiile fizice ușoare pot ameliora de asemenea durerile de spate.
Frigul poate provoca dureri intense de cap
Gerul poate cauza migrene și dureri de cap, de aceea este recomandat să se poarte căciulă pentru protejarea capului de frig iarna. Aerul rece la frunte și scalp poate contracta vasele de sânge și irita mușchiul facial, astfel apare senzația de disconfort, de durere intensă de cap.
Pentru a ameliora durerea este indicat să se stea la căldură și să se facă masaj la frunte și la cap. Întotdeauna când apar dureri sau migrene este bun un masaj ușor în zonele specifice ale capului, aplicând astfel o presiune (deasupra ochilor, pe frunte, la tâmple, la obraji), astfel simptomele se ameliorează treptat. Uneori ajută și inhalațiile cu aburi dacă este vorba despre o congestie a sinusurilor.
Osteoartrita este o boală care poate produce simptome mai intense la frig
Foarte mulți oameni suferă de artrită, osteoartrită, de uzura articulațiilor datorită îmbătrânirii organismului. Osteoartrita produce simptome de durere și inflamații ale cartilajului articulațiilor, iar acestea se pot agrava în sezonul rece. La frig mușchii se contractă, vasele de sânge de asemenea, și toate apasă mai mult pe articulații, ceea ce poate intensifica mai ales simptomul de durere.
Cu cât este pusă o presiune mai mare pe articulații cu atât durerea la nivelul acestora se înrăutățește. În plus, dacă se face și efort, activitatea fizică poate agrava de asemenea boala, apar dezechilibre musculare datorită faptului că organismul face eforturi prin contracții musculare de a-și proteja articulațiile. Persoanele cele mai afectate de osteoartrită sunt acelea supraponderale, care au și alte boli (diabet, gută) ce pot afecta articulațiile, care au suferit anumite traumatisme în cursul vieții, sau care au ridicat frecvent greutăți.
Specialiștii în domeniul medical consideră că femeile au un risc de trei ori mai mare de a suferi de osteoartrită comparativ cu bărbații. Persoanele care au artrită sau osteoartrită trebuie să evite frigul toamna și iarna pentru a nu-și agrava simptomele.
La frig crește riscul de a suferi de infecții ale vezicii urinare
Iarna, femeile sunt în general sensibile la frig, pot suferi de cistită și alte infecții ale vezicii urinare. Temperaturile scăzute pot crește riscul de infecții ale tractului urinar. Pentru a preveni astfel de probleme de sănătate trebuie să se evite frigul, să se folosească îmbrăcăminte adecvată pentru a face față la fluctuațiile de temperatură. În picioare sunt recomandate cizmele sau ghetele călduroase pentru că este foarte important ca picioarele să nu fie reci.
Cistita se poate declanșa din cauza frigului. Dacă stai în frig, cu picioarele pe gresie sau pe teren rece, poți răci și poți face cistită. Hipotermia slăbește imunitatea, vasele de sânge se contractă, circulația sângelui este afectată, apar inflamații la nivelul vezicii urinare și bacteriile se înmulțesc mai ușor în uretră. Pentru a preveni îmbolnăvirile trebuie să se poarte șosete în picioare prin casă, să nu se umble cu spatele gol sau cu zona renală neportejată de frig.
Tratamentul în caz de cistită se face cu antibiotice (ex. ciprolen), se ține o sticlă de apă fierbinte pe zona abdominală, se fac băi calde pentru stimularea circulației sângelui și se consumă ceaiuri calde din plante medicinale. Femeile aflate în perioada de postmenopauză pot suferi frecvent de cistită din cauza frigului, mai ales că au și o circulație sangvină slabă în zona vezicii urinare, a uretrei și vaginului. Astfel ele au o sensibilitate mult mai mare la infecții ale vezicii urinare, comparativ cu persoanele tinere, sănătoase.
Alergiile și eczemele se pot agrava din cauza frigului
Multe persoane sunt sensibile la frig, iar unele sunt chiar alergice la frig. Dacă observi că ai o erupție cutanată pe anumite zone ale pielii atunci când te expui la frig înseamnă că ești alergic la frig. O astfel de alergie este oarecum neobișnuită și desigur foarte enervantă având în vedere fapul că iarna ține destul de mult și din cauza frigului apar simptome inconfortabile de urticarie pe piele (pete roșii, mâncărime).
Alte simptome ale alergiei la frig sunt: scăderea tensiunii arteriale, senzația de arsură pe piele, înroșirea pielii, palpitațiile și durerile de cap. Pentru astfel de persoane se recomandă să evite frigul și să se îmbrace adecvat în anotimpul rece (să poarte încălțăminte călduroasă și haine groase).
Un tratament contra alergiei la frig nu există, nu sunt medicamente care să elimine definitiv o astfel de problemă pentru că nu se pot forma anticorpi împotriva frigului. Desigur simptomele se pot ameliora prin anumite remedii, dar în principal este recomandat să se stea într-un loc unde este cald și să se evite consumul de alimente reci (ex. înghețată).