Hematuria este un simptom al unor boli sau afecțiuni ale aparatului urinar, caracterizat prin sânge în urină. Când apare un astfel de simptom este indicat să se meargă la medic deoarece, de obicei indică o boală care produce sângerare, o tumoare, o infecție sau o inflamație a mucoasei tractului urinar.
Sângele în urină se poate observa cu ochiul liber și este cauzat de inflamațiile mucoasei aparatului urinar, de infecțiile urinare, cistita, pietrele la nivelul tractului urinar și agresarea mucoasei urinare, tumorile maligne la nivelul acesteia, leziunile organelor tractului urinar. Durerea este un simptom care apare alături de hematurie, iar cu cât acestea sunt mai intense este posibil ca problema de sănătate să fie gravă.
Pentru determinarea cauzei care a produs hematuria se face examinarea sumarului de urină, analiză foarte importantă a cantității de celule sangvine în urină. De asemenea, analiza de sânge este deosebit de importantă în stabilirea diagnosticului deoarece astfel se determină compoziția sângelui, a numărului de globule albe și roșii.
Proba celor trei pahare – metodă pentru aprecierea cauzei hematuriei
Pentru realizarea acestei metode de apreciere a hematuriei se pregătesc trei pahare, în care bolnavul trebuie să urineze, dar nu oricum, pe rând, astfel încât să se poată cerceta prezența sângelui în ele pe parcursul întregii micțiuni, până la evacuarea completă a vezicii.
Se iau trei mostre de urină de la pacient, succesiv, cea de la începutul micțiunii se pune în primul pahar, cea de la mijlocul micțiunii se pune în cel de-al doilea pahar și cea de la sfârșitul micțiunii se pune în al treilea pahar, astfel se apreciază aspectul urinei pe tot parcursul micțiunii.
În cazul hematuriei inițiale urina este sângerie doar la începutul micțiunii, în primul pahar și este un simptom al adenomului și cancerului de prostată. Dacă urina este colorată doar spre sfârșitul micțiunii, respectiv în al treilea pahar, hematuria este terminală și apare la pacienții cu tumori ale vezicii urinare, cistită, calculi vezicali.
În situația în care urina este colorată pe tot parcursul micțiunii, în toate paharele, se poate spune că hematuria este totală și acesta este un simptom al bolilor de rinichi și al vezicii urinare, deoarece proveniența este renală. Dacă apare puroi în urină acesta este produs de procesele supurative ale căilor urinare sau ale rinichiului și este vorba despre așa numita piurie.
Pentru determinarea piuriei sau a cantității de puroi în urină se fac analize microscopice, iar cu ajutorul probei celor trei pahare se stabilește proveniența acestuia. Urina de la începutul micțiunii este de la uretră și de la prostată, cea de la sfârșitul micțiunii provine de la vezica urinară. Dacă apare puroi în toate cele trei pahare, acesta are proveniență renală.
Prin analiza spectroscopică se depistează hemoglobinuria care reprezintă prezența hemoglobinei și a unor derivați ai acesteia în urină. Anumite infecții și intoxicații pot duce la mobilizarea glicogenului din ficat și la apariția glicozuriei. Aceasta este semnalată de prezența zahărului în urină și poate apărea în cazul diabetului zaharat.