Problemele de imunitate: tendinta de a face mai des boli

0
92
Problemele de imunitate tendinta de a face mai des boli

Despre problemele de imunitate stim ca se manifesta prin acele tendinte de a face mai des anumite afectiuni, precum gripa sau diverse infectii. Altfel spus, probleme de imunitate rezida tocmai in faptul ca organismul nostru nu mai face fata anumitor schimbari, nu mai poate distruge, prin intermediul sistemului imunitar, anumiti microbi ori virusuri, dupa caz, si ca urmare, se instaleaza boala. De fapt, nu se instaleaza boala in adevaratul sens al cuvantului, ci organismul nostru incepe sa prezinte simptomele specifice unor boli, aparand chiar si febra.

Pana la urma, sa intelegeti mai bine, corpul nostru trebuie sa se lupte cu microbii, virusurile de toate felurile si cel raspunzator de aceasta sarcina este sistemul imunitar. Cand apar problemele de imunitate, adica la nivelul sistemului imunitar, apar, totodata si simptomele sau, daca vreti, reactiile despre care am vorbit mai inainte.

Atunci cand observam ca ne imbolnavim mai des ca inainte, trebuie sa ridicam un semn de intrebare cu privire la sistemul nostru imunitar, un oarecare dezechilibru al acestuia fiind cauzat cu precadere de alimentatia insuficient bogata in vitamine, dar si de istoricul familial. De pilda, problemele de imunitate pot aparea in randul copiilor, insa imediat ce se observa ca cel mic a facut de cel putin doua ori gripa intr-un sezon, este indicat sa cerem ajutorul unui medic.

Chiar si asa, se pot evita aparitia unor astfel de probleme de imunitate, chiar si prin anumite alimente, desi, din pacate, cauzele sunt uneori cu totul altele. Cu toate acestea, sfaturile prin care ne putem intari sistemul imunitar sunt numeroase. Sa ne gandim, de pilda, ca dupa un efort fizic prelungit, sistemul imunitar se poate prelungi, iar noi trebuie sa incercam sa restabilim echilibrul normal al organismului nostru.

Bineinteles ca activitatile sportive sunt foarte benefice pentru corpul nostru, insa, in acelasi timp, trebuie sa-i acordam acestuia o perioada in care sa-si revina, sa reinceapa sa functioneze la parametri normali. In definitiv, sistemul imunitar este cel care ne apara de afectiuni sau de repetarea unora. Insa problemele de imunitate pot aparea si din cauza stresului, a supararii, ori a depresiei, deci putem intari sistemul imunitar si prin optimism, o stare generala buna.

probleme de imunitate

Pe de o parte, trebuie sa mancam cat mai sanatos si sa ne hranim cat mai bine. O alimentatie adecvata, bazata pe legume si fructe, pe cereale integrale ne va ajuta cu siguranta sistemul imunitar. Si carnea alba, cum ar fi carnea de peste sau de pui nu foarte grasa, ne poate ajuta sa ne solutionam problemele de imunitate. Daca acestea din urma persista in intensitate, invadatorii straini nu vor putea fi opriti.

Citește și:  Cele mai bune alimente medicament

Ba chiar, exista riscul ca un sistem imunitar mult prea activ sa confunde tesuturile ori celulele din corpul nostru cu invadatori straini si sa-i atace. Acestea se numesc afectiuni autoimune si printre acestea, amintim sclerodermia, ceea ce se traduce prin intarirea pielii, artrita reumatoida, lupusul etc. Trebuie sa stim ca un astfel de sistem imunitar mult prea activ este, de fapt, un raspuns la mediul exterior si la ceea ce noi ne supunem.

Bineinteles ca la baza unor astfel de afectiuni pot sta si alte cauze, insa, chiar si asa, nu ne putem ignora alimentatia sau starea generala. Functiile noastre imune sunt si pot fi afectate de problemele emotionale pe care le avem, de stres si de situatiile in general stresante care ne supun la conditii nu foarte prielnice sanatatii noastre. Si anumite medicamente ne pot slabi sistemul imunitar, dar si terapii precum radioterapia sau medicatia administrata in cazurile severe de cancer.

La cealalta extrema, se afla oamenii care au probleme de imunitate din cauza istoricului familial, ori pur si simplu asa s-au nascut. Acestia au un numar scazut de limfocite, adica acele celule albe care produc anticorpii. Persoanele care au un numar scazut de limfocite sunt mult mai vulnerabile la infectii, prin urmare sunt mult mai predispuse riscurilor de a face anumite infectii.

In aceste cazuri, nici nu se recomanda administrarea unei medicatii necorespunzatoare, ba dimpotriva, imediat ce se observa nereguli sa apelati la ajutorul unui medic. Nu trebuie sa incercati sa va solutionati problemele de imunitate de unii singuri, mai ales daca observati ca neregulile sunt destul de grave. Pe de alta parte, ceilalti oameni care nu au probleme mari de imunitate sau care nu au deloc, pot preveni aparitia acestora.

De pilda, daca ne schimbam obiceiurile alimentare proaste, daca incepem sa facem sport, sa ne hidratam si sa mancam cat mai multe fructe si legume, sistemul nostru imunitar va fi intr-atat de puternic, incat ne va proteja de eventualele neplaceri pe care le putem intampina. De pilda, usturoiul, uleiul de masline ne intaresc sistemul imunitar. Cu alte cuvinte, vitamina A, vitamina C, vitamina B, vitamina K, vitamina E contribuie in egala masura la intarirea sistemului imunitar si, implicit, la evitarea problemelor de imunitate. Toate aceste vitamine trebuie sa le luam in mod natural, din alimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.