Proprietatile medicinale vindecatoare ale uleiului esential de musetel

0
3743
Ulei esential de musetel, Foto: oneclickbeautycare.com

Stiati ca uleiul esential din flori de musetel are cele mai complexe efecte medicinale dintre toate uleiurile de acest fel? Este vorba despre uleiul extras din florile de musetel. Aceasta planta – musetelul – este cunoscuta din cele mai vechi tipuri si folosita in prezent atat in medicina populara cat si in cea conventionala.

Oamenii folosesc destul de frecvent aceasta planta in ceaiuri naturiste deoarece musetelul a devenit foarte apreciat de ei pentru proprietatile sale calmante si vindecatoare deosebite.

Ulei esential de musetel, Foto: oneclickbeautycare.com

Uleiul esential din flori de musetel este de asemenea o sursa de substante active cu proprietati vindecatoare si este folosit frecvent in medicina populara. Efectele sale deosebite au fost observate si evaluate cu mii de ani in urma, acest ulei era folosit chiar si in Egiptul Antic. Planta a fost folosita in vremuri de demult pentru tratamentul bolilor si epidemiilor grave, insa uleiul de musetel a fost produs prima data abia in secolul al XV-lea. Principalele sale proprietati – dezinfectante si antiseptice – au fost apreciate mult in acea perioada, pe atunci nu erau inca inventate antibioticele.

Uleiul esential de musetel se realizeaza din florile plantei prin distilare cu abur, timp de cel putin 7 ore. Este de forma unui lichid fluid clar, de culoare galbuie intensa, cu note florale si pamantii, miros medicinal profund si persistent de flori de musetel si arome ierboase ca de fan.

Proprietatile si utilizarile uleiului esential de musetel:

Acest ulei se foloseste frecvent in aromaterapie, el fiind unul din cele mai bune produse cu proprietati calmante ce au efect benefic in sfera psiho-emotionala. Cei care sufera de insomnie, depresie, tristete, anxietate si stres, trebuie sa foloseasca acest ulei in tratamentele de aromaterapie deoarece vor observa ca starea lor fizica si emotionala se va schimba foarte repede in bine, vor deveni relaxati, calmi, odihniti, vor avea un somn linistit si vor depasi orice sentiment negativ. Aroma de musetel ajuta in lupta cu depresia, in depasirea unor complexe si stari de inferioritate, ofera energie constructiva, induce o stare de optimism si dorinta de a depasi orice obstacol in scopul rezolvarii problemelor si dificultatilor vietii.

Prin proprietatile calmante si antiinflamatorii, uleiul esential de musetel este un bun remediu in tratamentul iritatiilor de pe piele, arsurilor si intepaturilor de insecte. Ajuta in combaterea eczemelor, iritatiilor, alergiilor, afectiunilor de tip inflamatoriu ale pielii, tractului digestiv si cavitatii bucale. Proprietatile vindecatoare ale acestui ulei sunt extraordinare, el poate fi un bun remediu pentru diferite afectiuni si este recomandat pentru uz intern si extern.

Citește și:  Ceaiul de trandafiri, o bautura parfumata care te scapa de depresie si alte afectiuni

Femeile pot folosi acest ulei esential de musetel pentru ameliorarea simtomelor care apar in perioada de menopauza, deoarece el are efecte de eliminare a starilor de iritabilitate, depresie, tensiune nervoasa. De asemenea vindeca mameloanele crapate si pielea iritata.

Uleiul esential de musetel este un bun remediu pentru calmarea durerilor de gat, musculare, articulare, de ligamente si tendoane, de dinti si gingii, care apar datorita entorselor, bursitei si anginei pectorale.

Ulei de musetel, Foto: whisperingearth.files.wordpress.com
Ulei din flori de musetel, Foto: whisperingearth.files.wordpress.com

Prin proprietatile diuretice si dezinfectante, acest ulei este benefic si vindecator in afectiunile urinare, ajuta in cazuri de cistita, boli infectioase, stimuleaza eliminarea excesului de lichid din organism.

Uleiul esential de musetel consolideaza sistemul imunitar al organismului. Are proprietati de imbunatatire a rezistentei corpului, de prevenire a infectiilor si bolilor de orice fel.

Se poate folosi si in cosmetica deoarece este benefic pentru piele, calmeaza, amelioreaza inflamatiile ei, elimina roseata, iritatiile si alte probleme tegumentare. Se absoarbe rapid in piele, catifeleaza, tonifica si intensifica metabolismul celular si circulatia sangelui. Este recomandat pentu tenul sensibil, uscat sau iritat, deoarece contribuie eficient la imbunatatirea aspectului acestuia. De asemenea este util in tratamentul dermatitelor, eczemelor, urticariei, mancarimilor, iritatiilor, alergiilor, petelor rosii, infectiilor si acneei. Este indicat sa fie folosit in lotiuni si unguente pentru ingrijirea pielii dupa plaja, in creme pentru ameliorarea iritatiilor pielii la copii.

Poate fi utilizat in tratamentele pentru par. Are efect foarte bun asupra scalpului si firelor de par, ajuta la cresterea rezistentei parului, stimuleaza refacerea acestuia si ii ofera stralucire.

Fiind un ulei esential concentrat trebuie diluat cu un alt ulei vegetal mai moale, cum este de exemplu uleiul de migdale sau uleiul de susan. Alegerea va apartine, cei care prefera uleiul de masline, il pot alege pe acesta avand in vedere si proprietatile sale deosebite in mentinerea sanatatii.

Pentru masaj se realizeaza un amestec din 3 picaturi ulei esential de musetel si o lingura de ulei vegetal de baza (floarea-soarelui, in), cam 10 ml. Pentru bai aromatice la picioare, se pun 4-6 picaturi de ulei esential de musetel in apa calda ce se foloseste pentru a inmuia talpile picioarelor. Pentru uz intern se administreaza pe cale orala, de 2-3 ori pe zi, este bine sa se amestece o picatura de ulei esential de musetel la o cana de suc sau ceai cald.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.