Levantica este o planta aromata, originara din Europa de Sud. Este o planta care iubeste lumina si caldura, o gasim in solurile calcaroase, pietroase. Creste sub forma de tufe destul de inalte de cca. 40 cm, frunzele sunt liniare. Infloreste vara, florile sunt frumoase si au un miros deosebit. Se foloseste ca planta medicinala, dar si in arta ornamentala si culinara.
La noi in tara este o planta de cultura. Se recolteaza inflorescentele in lunile iunie-iulie, incepand din anul al doilea de cultivare. Recoltarea se face dimineata, in zilele insorite si calduroase, dupa ce se ridica roua. Varfurile inflorite se taie la distanta de cel mult 5 cm sub ultima floare. Dupa taiere se colecteaza in cosuri, fara a le presa. Se transporta imediat la locul de uscare.
Uscarea se face in incaperi uscate, bine aerisite si ferite de soare. Se intind in straturi subtiri si se intorc in fiecare zi. Florile uscate se desprind de pe codita florala, au culoare albastru-violet, miros placut si gust amarui. Din 6 kg de inflorescente proaspat recoltate se obtine 1 kg flori uscate. Florile uscate se ambaleaza in cutii de carton. Se pastreaza in locuri curate, aerisite si uscate.
Pentru distilarea lor, in vederea obtinerii uleiului volatil de levantica, inflorescentele se recolteaza in acelasi mod. Cosurile cu flori recoltate se duc imediat la distilerie, in stare proaspata, amanarea trasportului si mai ales incalzirea florilor, are ca efect pierderi insemnate de ulei volatil aromat, prin volatilizare.
Preparate din levantica
Ceaiul – 20 g de flori uscate la 1 l de apa fierbinte. Se lasa 2 minute sa stea, sa se infuzeze, apoi se strecoara si se lasa sa se raceasca.
Uleiul volatil – se obtine din flori prin distilare cu apa. O lingurita de flori se pune intr-un borcan si 20 ml de alcool, se amesteca si se pune si 200 ml de ulei de porumb sau masline. Se fierbe, timp de 2 ore amestecand. Se lasa la racit, se tine acoperit 2 zile, apoi uleiul se strecoara si se pastreaza intr-un loc racoros, la intuneric.
Lotiunea tonica – in 50 ml alcool se pune o lingura de flori si se macereaza timp de o saptamana, se strecoara si se adauga 50 ml apa (fiarta si apoi racita).
Otetul de levantica – 100 g de flori se pun la macerat in 1 l otet alb, timp 30 de zile. Se strecoara lichidul si se pune in sticlute. Se adauga in apa de baie cate un pahar din acest otet, el va catifela pielea, neutralizand efectul calcaros al apei.
La ce se foloseste levantica?
Asa cum trupul are nevoie de eleganta, obrazul necesita ingrijiri speciale, si ele sunt asigurate cu brio de florile albastre si parfumate de levantica.
Tratament cosmetic – infuzia din aceasta floare se foloseste ca un bun tonic al fetei seara, dupa ce obrazul a fost demachiat in prealabil. Uleiul de levantica se aplica o data pe saptamana, seara, inainte de culcare, pe fata curata si se lasa timp de 20 minute. Se indeparteaza cu apa calduta.
Masca cosmetica – se realizeaza din tarate de grau (o lingurita), cateva picaturi de ulei de masline, o lingurita miere de albine si cateva picaturi ulei de levantica. Se aplica seara, dupa demachierea obrazului, timp de 15 minute, apoi se spala obrazul cu apa calduta. In cazul tenurilor cu vinisoare rosii, se utilizeaza amidon in loc de tarate.
Masajul – uleiul de corp amestecat cu cateva picaturi de ulei de levantica parfumeaza si catifeleaza pielea.
Pentru parfumul lor fin, florile se aseaza in incaperi si in dulapurile cu haine, se folosesc in apa de baie, ca aromatizante, stimulente si tonice.
Uleiul volatil se foloseste in parfumerie, iar in farmacie ca aromatizant.
Cuperoza sau ten cu vinisoare rosii, vizibile – se aplica pe locul afectat comprese calde cu infuzie din acesta floare.
Migrene – se beau ceaiuri calde, care au efect calmant si de vindecare a migrenelor.
Diferite rani – Ceaiul cald din aceste flori se intrebuinteaza la spalarea ranilor. Florile au efecte antibacteriene se folosesc ca pansamente antiseptice si drept sedative. De asemenea, poate fi folosit si uleiul care, fiind foarte concentrat, trebuie diluat in putina apa.
Boli de nervi, insomnii, depresii, stari de neliniste – ceaiul din flori ajuta la calmarea starilor nervoase. Sunt indicate si baile aromate.
Infuzia din flori se foloseste ca antiastmatic, cate 3 cani pe zi.
Gripa – infuzia din aceasta planta medicinala vindeca gripa.
Caderea parului – se fac frectii ale pielii capului cu infuzie din aceasta floare, ea intareste radacina parului.
Stres – uleiul din aceste flori aromate combate stresul, este folosit in aromaterapie, are efecte bune in revitalizarea organismului. Daca se pulverizeaza in camera parfum de levantica, acesta are efect relaxant pentru organism.
Inca din Antichitate aceasta planta era utilizata pentru mentinerea sanatatii mentale. Romanii foloseau florile la baile aromate, deoarece erau incantati de efectul ei benefic si calmant asupra pielii.
Buna seara ,sunt foarte interesata sa aflu cat mai multe despre plantele medicinale,am citit despre levantica si mi a placut foarte mult.Mereu mi a placut sa culeg singura panta de ceai,indrumar mi afost cartea:Mariei Treban.La un moment dat culesesem 22 de feluri de flori pentru ceaiuri ajutatoare doar familiei mele si oamenilor pe care ii auzeam ca au probleme.E mult deatunci de cand ma ocupam de asta,deoarece viata ma trimis pe un alt drum,dar imi doresc sa ma intorc la tara cu parintii mei dragi si sa incep sa cultiv plante medicinale aducatoare de sanatate,sau de mentinere de sanatate.Va rog din tot sufletul meu de romanca sa ma ajutati sa cultiv plante medicinale care m ar ajuta sa si traiesc,pamant am la parintii mei ,deci astept cu mare nerabdare raspuns pe adresa de Email care v am redactat o.Multumesc din suflet!