Proprietatile scoartei arborelui de chinina

0
1270
Proprietatile scoartei arborelui de chinina

Arborele de chinina (Cinchona pubescens) este originar din zonele muntoase ale Americii de Sud si face parte din familia Rubiaceae. Este un arbore foios, inalt de aproximativ 25 cm, cunoscut si sub denumirea de chinina sau cinchona.

Frunzele sale sunt ascutite, opuse, eliptice, lucioase, iar florile sunt grupate in panicul si au culoare roz-deschisa. Fructele au forma de capsule si contin seminte cu prelungiri membranoase.

In scop terapeutic se utilizeaza scoarta arborelui uscata care contine alcaloizi (chinina si chinidina), acizi organici, chinovina, tanin, un heterozid cu gust amar si altele. Recoltarea scoartei se face toamna si intotdeauna de pe copacii care au peste 6 ani.

Utilizarea scoartei arborelui de chinina

Inca din cele mai vechi timpuri scoarta arborelui de chinina era folosita impotriva malariei, deoarece distruge parazitul Plasmodium malariae. Si astazi se folosesc medicamente preparate din scoarta de chinina.

Ceaiul de chinina – Se foloseste pentru uz intern si se prepara astfel: se adauga 10 g de scoarta uscata si maruntita la 1 l de apa fierbinte, se tine timp de 15 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani zilnic.

Maceratul de chinina – Se prepara astfel: se pun 40 g de scoarta maruntita la 100 g alcool de 60º si se tine o perioada de 24 de ore, apoi se pune peste aceasta compozitie 1 l de vin alb si se lasa la macerat timp de 10 zile. In fiecare zi sticla cu aceasta compozitie trebuie agitata pentru a se omogeniza mai bine, apoi dupa cele 10 zile se strecoara si se consuma cate un paharel inainte de masa. Nu se administreaza copiilor.

Citește și:  Produse de protectie solara pentru copii

Starile febrile, gripa, raceala – Chinina era folosita de indienii din Peru contra frigurilor datorita actiunii sale antifebrile. Scoarta arborelui de chinina este un mijloc excelent de combaterea gripei, febrei sau a starilor postgripale.

De asemenea chinina este recomanadata in probleme digestive si diferite infectii.

Escarele, ranile – Se aplica local comprese cu decoct de chinina deoarece are proprietati antibacteriene.

Obezitatea – Chinina reduce grasimile organismului, astfel impiedica ingrasarea. Se recomanda un preparat realizat dintr-o lingurita de chinina rosie la un pahar de vin alb sec, se bea acest amestec din doua in doua zile, timp de o luna.

Crampele musculare, anorexia – Scoarta arborelui de chinina are proprietati analgezice in crampele musculare.

Persoanele astenice, in covalescenta, epuizate nervos sau fizic, care sufera de aritmie cardiaca – Chinina are proprietati tonice si cardiace. Sunt recomandate decoctul si tinctura de chinina.

Bauturi alcoolice si racoritoare – Extractul de chinina se foloseste la obtinerea bitterului si apelor tonice.

Din chinina se prepara lotiuni, sampoane pentru tratarea caderii parului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.