Rahitismul – afecțiune datorată deficitului de vitamina D

0
349
Rahitismul - afecțiune datorată deficitului de vitamina D

Rahitismul se mai numește osteomalacie și este o afecțiune care poate să apară mai ales la copii. Se datorează aportului inadecvat de vitamina D sau expunerii insuficiente la soare. După cum se știe vitamin D este sintetizată în piele prin lumina soarelui.

Vitamina D contribuie la absorbția normală de fosfor și calciu în organism. Dacă acest lucru nu se realizează suficient apar simptome caracteristice deficitului de vitamina D. Principalele semne sunt spasmele musculare dureroase, stările de nervozitate, amorțeala în extremitățile corpului, crampele la picioare. În cazuri grave se produc malformații ale oaselor, scolioza, curbarea picioarelor, îngustarea cutiei toracice, carii dentare, transpirații abundente, învățarea mersului cu dificultate în perioada de creștere.

La copii se folosește termenul de rahitism, iar la adulții care au o carență de vitamina D se dezvoltă afecțiunea numită osteomalacie. Îndiferent de termenul medical folosit, cert este că și la copii și la adulți este vorba despre o asimilare anormală sau insuficientă de calciu și fosfor în corp.

Foarte important este ca astfel de persoane să se expună mult timp la lumina solară, pentru ca vitamina D să fie sintetizată în piele. De asemenea, dieta lor trebuie să fie cu un conținut normal de grăsimi pentru ca să se producă suficientă secreție biliară care ajută la asimilarea acestei vitamine în organism. De asemenea se pot lua suplimente de bor care ajută la absorbția calciului în corp.

Citește și:  Terapia cu celule vii pentru prevenirea îmbătrânirii organismului

Calciul este foarte important pentru remineralizarea oaselor și deci la combaterea rahitismului. Pentru absorbția calciului este bun suplimentul cu siliciu care întărește oasele și îmbunătățește structura țesuturilor conjunctive. Suplimentele de vitamina D trebuie luate zilnic, dar în doză bine stabilită, nu mai mare de 600 UI zilnic. Acestea sunt necesare pentru asimilarea calciului și fosforului în organism.

Forforul ajută la formarea dinților și oaselor la copii. Tot pentru creștere este bună vitamina A și carotenoidele mixte care se pot administra sub formă de suplimente sau prin aportul de alimente care le conțin (ex. morcovii). O sursă importantă de vitamina A și D este uleiul de ficat de cod. Zincul este indicat pentru o absorbție mai bună a calciului în corp, iar complexul de vitamine B și minerale este eficient pentru normalizarea malabsorției.

Surse importante de vitamina D sunt produsele lactate, uleiul de ficat de pește, macroul, ouăle, frunzele de păpădie, ciupercile shiitake, stridiile, ovăzul, sardinele, somonul, uleiurile vegetale, cartofii dulci, gălbenușul de ou, untul, cambula, urzica, pătrunjelul, lucerna.

Anumite medicamente afectează absorbția de vitamina D. Trebuie evitate medicamentele care scad colesterolul, antiacidele, hormonii steroizi. Afecțiunile vezicii biliare, ale ficatului și bolile intestinale pot împiedica absorbția de vitamina D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.