Răul de mișcare apare mai ales în timpul călătoriilor cu automobile. De asemenea transportul aerian, cu barca sau cu trenul poate produce prin mișcare transmiterea spre creier a unor semnale contradictorii de la ochi, nervi senzoriali și aparatul vestibular. Astfel de procese contradictorii duc la vertij sau pierderea echilibrului.
Cele mai afectate de răul de mișcare sunt femeile, în general bărbații sunt mai puțin afectați de astfel de simptome. La femei apare o sensibilitate exacerbată mai ales în perioada premenstruală când sunt și alte simptome ce provoacă un disconfort și o stare rea în organism.
Principalele simptome sunt durerile de cap, stările de neliniște, salivația excesivă, piederea poftei de mâncare, slăbiciunea generală, transpirația rece, amețeala, disconfortul abdominal, paloarea, somnolența, râgâiala, greața și voma. Când apar astfel de stări ar trebui să ne găndim la faptul că am putea suferi de anumite probleme de sănătate și să mergem la un medic pentru un consult medical. Ignorarea simptomelor arată că se tratează cu indiferență anumite semne ce pot indica o stare precară de sănătate.
Răul de mișcare și remedii naturiste pentru tratament:
Suplimentele de magneziu ajută la calmarea stărilor de nervi și prevenirea răului de mișcare. Vitamina B6 este eficientă pentru ameliorarea simptomelor, la calmarea stărilor de vomă și greață.
Ceaiul de mentă
Are efect bun asupra stomacului deranjat, în calmarea stărilor de greață caracteristice răului de mișcare. Menta este o plantă medicinală foarte eficientă pentru tratamentul multor afecțiuni și un remediu holistic apreciat de specialiștii în domeniul medicinii alternative.
Roinița
Pentru eliminarea simptomelor răului de mișcare dar și anxietății și depresiei este eficientă roinița, o plantă medicinală ierboasă care are proprietăți calmante, antioxidante, antiseptice, antipiretice, de îmbunătățire a activității sistemului nervos, a memoriei, a poftei de mâncare, de stimulare a digestiei și ameliorare a durerilor gastro-intestinale. Planta se mai numește și melissa și ajută în combaterea oboselii și a durerilor de cap.
Un alt remediu contra stărilor de greață este ghimbirul care ajută și în vindecarea unor afecțiuni ale stomacului.
Rădăcina de valeriană
Este un bun remediu contra simptomelor răului de mișcare. Se recomandă ceaiul din rădăcină de valeriană care se bea cu înghițituri mici are efect în calmarea spasmelor digetive, musculare, în tratamentul anxietății, tulburărilor digestive, insomniei, neliniștii, stărilor de nervi, sindromului de intestin iritabil, stresului, ulcerului, crampelor musculare.
Această plantă conține substanțe active, vitamine B1, B2, B3 și C, beta-caroten, acid cafeic, limonină, quercitină, acizi grași esențiali, zinc, seleniu, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, colină, etc. Are proprietăți sedative, antispasmodice, de reducere a mucusului în timpul răcelii și de calmare a stărilor de nervi.
Infuzia din talpa-gâștei
Pentru calmarea simptomelor de vertij ce apar la persoanele care suferă de rău de mișcare se poate folosi infuzia din talpa-gâștei. Aceasta are proprietăți calmante, antiseptice, vasodilatatoare, hipotensive și sedative nervoase. Infuzia din frunze de talpa gâștei este folosită în medicina populară în tratamentul anxietății, amețelii, febrei, bufeurilor și hipertensiunii arteriale.
Alte produse care pot preveni răul de mișcare sunt meclizina, ciclizina, scopolamina, dimenhidrinatul.
Ceai verde
Pentru a preveni răul de mișcare se bea ceai verde în timpul călătoriilor, nu se mănâncă mult înainte de a pleca la drum, dar nici nu se pleacă cu stomacul gol la drum. Dacă anumite mirosuri provoacă greață trebuie evitate pe cât posibil. Este vorba despre mirosurile de vapori de vopsea, gaze de eșapament, dejecții de animale, de substanțe chimice, de alimente, etc. Nu se bea alcool, nu se consumă alimente grase, se evită atmosfera prea caldă sau prea rece.