Rubeola

0
267
Rubeola

Rubeola este o boala infecto-contagioasa, datorita unui virus si caracterizata printr-o eruptie variabila (scarlatiniforma sau rujeoliforma) fugace si adenopatii suboccipitale sau generalizate precum si printr-o formula leucocitara caracteristica. Boala este provocata de un virus si a putut fi reprodusa la oameni aplicandu-se pe mucoasa nazala filtrat de exsudat rinofaringian recoltat de la bolnavi, in primele ore de eruptie. Virusul este putin rezistent in mediul extern, dar rezista cateva luni la temperaturi joase sau la gheata.

El se gaseste in secretia nazofaringiana si in sangele bolnavului in perioada eruptiva si pentru scurt timp in perioada posteruptiva. Rezervorul de virus il constituie bolnavul. Raspandirea bolii se face aerogen prin picaturi de saliva incarcate cu virus in timpul tusei, stranutului, vorbirii, etc. direct de la bolnav la omul receptiv. Poarta de intrare este nazofaringele; contaminarea prin obiecte sau purtatori de virus este contestata, data fiind slaba rezistenta a virusului.

Bolnavul este contagios aproximativ 8-10 zile, incepand de la sfarsitul perioadei de incubatie si pana in perioada posteruptiva. Boala este mai putin contagioasa decat rujeola. Varsta predilecta de imbolnavire este a celei de-a doua copilarii si in adolescenta. Nu apare la copiii sub 6 luni datorita imunitatii transmise de mama si sub 2 ani este rara. Adultii pot face si ei boala, fiind mai grava la femeile insarcinate prin faptul ca poate provoca malformatii congenitale fatului. Afectiunea este raspandita pe tot globul, aparand in special in anotimpurile reci.

Rubeola este o boala clinica. Periada de incubatie dureaza in medie 17 zile, cu limita intre 14 si 21 de zile. Este una din bolile cu cea mai lunga perioada de incubatie, perioada in care nu exista nicio manifestare clinica. Perioada de invazie este putin caracteristica, putand sa treaca uneori neobservata.

Simptomele sunt destul de discrete, febra moderata, 37,5-38 grade C, astenie, indispozitie, dureri in intreg corpul, cefalee usoara, uneori un discret catar ocular si nazal, angina eritematoasa, rar hemoragii nazale sau varsaturi. Starea generala este de obicei buna. Importanta este prezenta adenopatiilor suboccipitale, latero-cervicale, submaxilare sau chiar generalizate. Ganglionii sunt moderat mariti, usor sensibili. Aceasta perioada dureaza 1-3 zile.

Perioada de stare are trei simptome mai importante:

1. Exantemul este variabil, ca aspect avand un caracter polimorf. Seamana uneori cu cel din rujeola, alteori cu cel din scarlatina sau, alteori, la acelasi bolnav, imbraca un aspect rujeoliform pe fata si pe gat, iar in restul corpului, scarlatiniform. Exantemul este format din mici macule rotunde sau ovale, usor proeminete, eritematoase, nu atat de confluente ca in rujeola, fiind separate intre ele prin portiuni mici de piele sanatoasa.

Eruptia incepe pe fata si pe pometi, frunte si barbie. In cateva ore, maxim 1-2 zile, se generalizeaza intr-un singur puseu. Dureaza 2-4 zile, paleste treptat si dispare fara sa lase pete pigmentate. Uneori exista o discreta descuamatie. Sunt bolnavi la care exantemul este foarte discret si de scurta durata, putand sa treaca neobservat, iar uneori poate sa lipseasca. In anumite cazuri exista si un discret enatem care precede eruptia, tradus printr-o usoara hiperemie amigdaliana si mici pete rosii pe palatul moale.

Citește și:  Cum se poate calma durerea provocată de sindromul aperturii toracice SAT?

rubeolaa

2. Adenopatiile din rubeola sunt constante si caracteristice. Aparute in perioada de invazie, se mentin si in aceasta perioada si dispar treptat in convalescenta; in medie, ele dureaza 2-3 saptamani. Cum s-a mai spus, ganglionii sunt in general moderat mariti, pana la dimensiunile unor alune, relativ duri, usor sensibili, neaderenti si nu supureaza.

De obicei, intreg sistemul ganglionar este prins insa caracteristice pentru diagnosticul bolii sunt grupele suboccipitale si submaxilare. Splina, in cele mai multe cazuri este si ea moderat marita. Se mai constata uneori discrete fenomene catarale (coriza, conjunctivita, amigdalita, laringita), fenomene care apar in invazie sau concomitent cu eruptia, fiind de scurta durata.

3. Al treilea semn caracteristic il constituie modificarile sangelui. In perioada de eruptie apare o leucopenia, iar formula leucocitara arata o crestere a limfocitelor si a plasmocitelor in sangele periferic, modificari hematologice care dispar treptat in a 2-a pana in a 4-a saptamana de boala. Ele denota ca rubeola este o infectie a sistemului limfactic.

Simptomele generale ale bolii sunt foarte reduse sau chiar lipsesc. Febra este mica, rar 38-38,5 grade C si de scurta durata, 1-2 zile. Boala se termina prin disparitia eruptiei, adenopatiile retrocedand si ele in 1-3 saptamani. Rubeola da o imunitate durabila si evolueaza in general foarte usor. Complicatiile sunt extrem de rare, cea mai grava fiind meningoencefalita postrubeolica.

In rubeola nu exista un tratament etiologic. Se va prescrie un tratament simptomatic. Antitermice in caz de febra. Se mentine bolnavul la pat 6-8 zile. Regimul va fi hidro-lacto-fainos in perioada eruptiva, apoi regim mixt. Izolarea este necesara in primele 5-7 zile.

Rubeola nu este o afectiune grava nici prin evolutie, nici prin complicatii, care sunt extrem de rare. Ea isi modifica insa prognosticul cand apare la femeile insarcinate in special in primele 2-3 luni de sarcina, provocand fatului o serie de malformatii. Cele mai grave sunt la ochi, la inima, la ureche.

S-au mai constatat si altele ca: microcefalie, debilitate mintala, epilepsie, gura de lup, malformatii renale si uterale, picior stramb congenital. Frecventa aparitiei malformatiilor este cu atat mai mare cu cat boala apare mai aproape de inceputul sarcinii. Pentru a preveni aceste malformatii, gravidele vor fi ferite in mod special de contaminare, iar cand aceasta a avut loc vor fi protejate cu gama-globuline. In caz de epidemie, in colectivitatile de fete, se indica ca acestea sa fie lasate sa faca boala pentru a capata imunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.