Rubeola la adulți – mai periculoasă decât la copii

0
419
Rubeola la adulți – mai periculoasă decât la copii

Rubeola este în general o boală a copilăriei dar care poate să afecteze și adulții, o infecție care apare datorită unui virus ce se transmite prin aer sau picături de salivă în timpul vorbirii sau din cauza tusei și strănutului.

Această boală cu contagiozitate foarte mare este mai periculoasă la adulți decât la copii deoarece poate produce anumite complicații grave. În majoritatea cazurilor, dacă apare în copilărie, rubeola nu produce complicații. Medicii spun însă despre pericolul asupra copilului nenăscut de a suferi leziuni grave din cauza virusului rubeolei, dacă femeia gravidă face această boală.

Pentru prevenirea bolii se poate recurge la vaccin și astfel riscul de îmbolnăvire scade. Virusul rubeolei se transmite destul de ușor de la persoana infectată la cea sănătoasă, prin picăturile de salivă ce sunt expulzate în aer prin strănut, tuse și vorbire și inhalarea acestora. Principalele simptome ale bolii sunt reprezentate de apariția erupțiilor cutanate de culoare roșie, timp de 5-7 zile, acestea sunt un prim semn că persoana poate transmite boala.

Erupțiile sunt pe față, în spatele urechilor, pe gât și cap, pe piept, spate, membrele inferioare și superioare, fese și abdomen. La 11 zile de la infecție apar stări febrile accentuate (cu temperatura corpului chiar și de 40 de grade Celsius), ganglioni limfatici umflați și dureroși la gât, în regiunea inghinală, axilară și în zona urechilor, congestie a membranei nazale și oculare, pete albicioase pe mucoasa obrajilor, inflamații ale căilor respiratorii superioare.

La vârsta adultă simptomele sunt de două ori mai accentuate decât în copilărie, pot să apară complicații grave, de bronhopneumonie, otită medie, bronșită, inflamația articulațiilor sau simptome de artrită, encefalită rujeolică, miocardită, pericardită. Un lucru cert este că rubeola se vindecă dar trebuie aplicat un tratament corespunzător pentru ameliorarea simptomelor (care sunt destul de intense și fac pacientul să sufere foarte tare).

Citește și:  Mometazonă furoat sandoz spray nazal, o soluție simplă și eficientă pentru rinita alergică

În majoritatea cazurilor, la adulți temperatura corpului este foarte mare (de până la 40̊ C) iar atacurile de migrenă sunt severe, durerile de cap sunt intense și uneori nu se reduc nici cu medicamente analgezice foarte puternice. În plus, apar și dureri musculare și articulare, simptome caracteristice artritei.

De asemenea, durerile sunt prezente și în alte părți ale corpului, la nivelul gâtului și capului, iar dacă adăugăm și stările febrile se poate vorbi despre simptome caracteristice bolilor respiratorii acute. La adulți se produce fotofobia și lăcrimarea intensă a ochilor din cauza rubeolei. Astfel de persoane au nevoie să stea într-o cameră în care lumina nu este prea puternică și chiar la geam este indicat ca stolurile să fie trase în timpul zilei pentru a estompa lumina soarelui.

Alte simptome la adulți sunt durerile de testicule, scurgerile purulente din ochi și conjunctivita. În opinia medicilor boala este mai greu de suportat dacă se produce la vârsta adultă mai ales din cauza simptomelor de două ori mai intense ca la copii, dar și datorită riscului de a se produce complicații grave cum este de exemplu apariția unui proces inflamator la nivelul creierului (a meningelui).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.