Spina bifida sau coloana deschisa, o malformatie a fatului in curs de dezvoltare

0
2438
Spina bifida sau coloana deschisa, o malformatie a fatului in curs de dezvoltare

Sunt cunoscute o serie de boli ale coloanei vertebrale dintre care cele mai grave sunt spina bifida, scolioza, hernia intervertebrala, spondiloza, osteocondroza, boala Calve si altele.

Numele de spina bifida provine din limba latina si inseamna coloana deschisa sau coloana rupta. Probabil ca o astfel de denumire se refera la defectul congenital care s-a format la fat inca din burta mamei insarcinate. Spina bifida este un defect de dezvoltare grav si reprezinta o frecventa cauza de handicap la copiii de varsta frageda. Aceasta anomalie daca nu este depistata la timp sau cel mai important daca nu este prevenita poate deveni invalidanta.

Spina bifida la nivelul coloanei vertebrale poate avea o forma usoara si sa fie asimptomatica, caz in care poate fi detectata doar din intamplare in urma unor radiografii efectuate pentru alte probleme de sanatate. Aceasta anomalie la care partea externa a unor vertebre nu apare cmplet inchisa poarta numele de spina bifida ascunsa sau oculta. In acest caz nu apar complicatii, deoarece reprezinta o forma simpla si nu duce la alte afectiuni.

Mielomeningocelul este o forma grava a bolii, cea mai periculoasa dintre toate, apare in zona lombosacrala sau toracica. Se prezinta ca un sac ce expune o portiune din maduva spinarii, respectiv din tesutul acesteia. Meningele (membrana care inveleste encefalul si maduva spinarii) ajunge sa formeze meningocelul printr-un orificiu anormal al coloanei. Meningocelul apare sub forma unui sac moale, elastic, acoperit de pielea care s-a modificat si ea, a devenit foarte subtire.

Acest sac hernial contine lichidul cefalorahidian. Anomalia este numita in termeni medicali: spina bifida chistica. Hernia lombara poate da simptome grave de tipul: incontinenta de fecale si urina, scaderea tonusului muscular, pareza picioarelor. Incontinenta urinara provoaca cistita si pielonefrita, apoi cauzeaza insuficienta renala cronica si se ajunge la deces.

Cea de-a treia forma de coloana vertebrala deschisa se numeste lipomeningocel si este o forma mai usoara de spina bifida. La nivelul intraspinal apare o tumora a tesutului adipos care nu este canceroasa si are forma unui lipom.

Spina bifida apare in primele saptamani de sarcina, reprezinta o malformatie a fatului in curs de dezvoltare. Patologia consta in inchiderea incompleta a tubului neural, iar acest lucru poate provoca paralizia picioarelor, deformarea sistemului locomotor, incetinirea dezvoltarii psihomotorii, etc.

Care sunt simptomele in cazuri de spina bifida?

Copiii care au spina bifida ascunsa nu au simptome dar au stari depresive si in zona leziunii pot prezenta un semn din nastere ca o adancitura. Cei care sufera de meningocel au un sac bombat in partea din spate a coloanei vertebrale, isi pastreaza functia extremitatilor normala, insa pot avea pareze partiale sau probleme la nivelul intestinului sau vezicii urinare.

Spina bifida

Copiii cu mielomeningocel sunt pacienti cu forma cea mai grava a bolii, au un tip de divizare completa a maduvei spinarii si sufera de pareze partiale, de disfunctii ale organelor pelviene, de leziuni nervoase grave si alte boli. Pe partea de spate a coloanei vor avea un sac bombat dar acoperit de piele subtire, care a suferit modificari.

Majoritatea cazurilor de mielomeningocel necesita tratament endoscopic chirurgical, prin care se restabileste sau se dreneaza excesul de lichid din creier. Ei pot suferi de infectia meningelui si face meningita (care duce la deces). La unii pacienti pot aparea dificultati de vorbire, de inghitire sau tulburari motorii la picioare si maini datorita unor anomalii care apar la vertebra cervicala (prin deplasarea partii posterioare a creierului spre canalul vertebral cervical, sau zona gatului) si provocarea unei presiunii pe trunchiul cerebral.

Citește și:  Secreția nazală purulentă – Simptom al sinuzitei

Aceasta se mai numeste malformatia Chiari. Copiii cu spina bifida vor avea stari nervoase si depresive, probleme dermatologice, afectiunii grave ale tractului urinar, probleme cu vederea, boli de inima, boli gastrointestinale, vor creste in greutatea ajungand la obezitate. De asemenea vor suferi de cifoza, scolioza, displazie de sold, pot avea un picior stramb sau ambele, etc. Astfel de probleme ortopedice se datoreaza hidrocefaliei, respectiv acumularii de lichid cefalorahidian in creier, o boala foarte grava.

Spina bifida poate fi cauzata de factori genetici, de mediu sau nutritionali din care fac parte: diabetul zaharat de care sufera mama (si care nu este tratat pentru ca sa fie tinut sub control), carenta de vitamina B pe care o are femeia insarcinata, medicamentele antibiotice si anticonvulsivante, obezitatea, varsta, consumul de alcool de catre mama in timpul sarcinii, hipertermia la femeia gravida (datorita bailor necorespunzatoare). Originea etnica si factorul genetic apare la 10% din cazuri.

In vederea evaluarii fatului si pentru a descoperi anomalia spina bifida, medicul poate face anumite examinari ca de exemplu: analiza sangelui (pentru a vedea daca apar anumiti parametri care ar putea provoca anomalii vertebrale), ecografia cu ultrasunete (ce permite vizualizarea organelor interne, tesuturilor si vaselor de sange ale fatului si observa starea acestora), analiza lichidului amniotic prin amniocenteza (se ia o cantitate mica de lichid din sacul amniotic cu ajutorul unui ac lung si subtire care se introduce prin abdomenul mamei). Dupa nastere spina bifida se poate diagnostica in urma unor radiografii, tomografii CT, sau RMN-uri cu ajutorul carora se vizualizeaza coloana deschisa.

Pana in prezent nu s-a descoperit un leac pentru spina bifida insa prin interventii chirurgicale se urmareste ameliorarea simptomelor. Tratamentul chirurgical se aplica in scopul prevenirii complicatiilor care in umele cazuri ar putea duce la deces. Se recomanda terapie fizica, kimioterapie, purtarea corsetului, aplicarea sondei in vezica urinara la cei care sufera de probleme urinare, folosirea unor proteze, a scaunului cu rotile.

In cazul meningocelului se recurge la operatie in scopul inchiderii defectului si eliberarii maduvei spinarii. Daca este vorba de hidrocefalie se evacueaza excesul de lichid de la nivelul creierului. Daca spina bifida este depistata prenatal, mama va face cezariana, astfel se va reduce riscul deteriorarii coloanei vertebrale a sugarului.

Cele mai multe defecte apar in partea inferioara a spatelui si doar 15% in zona toracica si la gat. Medicii chirurgi reusesc sa restabileasca integritatea coloanei vertebrale insa nu pot restaura si nervii (functia nervilor deteriorati este ireversibila), de aceea se ajunge ca pacientul sa sufere de anumite pareze la nivelul picioarelor. Cu cat anomalia este mai grava si leziunile nervilor mai mari, cu atat si parezele sau paraliziile sunt mai severe si astfel bolnavii sufera de disfunctii motorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.