Salvia – 8 beneficii ale plantei pentru sănătate și cum se utilizează

0
362

Salvia este o plantă medicinală foarte valoroasă pentru sănătate. Despre ea se spune că este o sursă de vitamina A. În 50 g de salvie există aproape 100% din necesarul zilnic de vitamina A. Salvia are numeroase beneficii pentru organism și se folosește în mod frecvent în medicina populară.

Navigare rapidă în articol:

  1. Principalele 8 beneficii ale salviei pentru sănătate
  2. Cum se utilizează salvia

1. Principalele 8 beneficii ale salviei pentru sănătate

Salvia este o plantă medicinală care conține asparagină, minerale (magneziu, mangan, zinc, cupru, fier, calciu), vitamine (A, B, C, E, K, P, PP), substanțe saponine, terpene, gliceride, flavonoide, alcaloizi, tanin, ulei esențial și altele.

Salvia are numeroase proprietăți pentru sănătate:

  • Antiinflamatoare, antifungice, expectorante
  • Sedative, relaxante
  • Bune pentru starea mintală
  • De accelerare a vindecării rănilor și recuperare a țesuturilor deteriorate
  • Antiseptice, dezinfectante, astringente, hemostatice.

Salvia ajută sistemul nervos

Planta este recomandată în cazuri de vertij, stări de nervi, stări depresive și tremurături. Salvia combate oboseala mintală, surmenajul fizic și intelectual și ajută în recuperarea organismului după un efort intelectual ridicat. Planta calmează stările depresive, ajută la reglarea tulburărilor nervoase, combate stresul și insomnia. Cel mai indicat în astfel de cazuri este ceaiul de salvie.

Întărește sistemul imunitar

Salvia stimulează imunitatea și ajută în tratamentul multor boli. Ea crește rezervele de energie ale organismului, alungă oboseala, reduce riscul de îmbolnăvire.

Salvia are proprietăți antispastice

Planta ajută în anumite afecțiuni ale sistemului respirator, cum ar fi de exemplu: catar, astm, tuse, bronșită și altele. Această plantă ameliorează simptomele produse de astfel de boli.

Salvia este apreciată în medicina populară pentru că poate calma tusea și pentru că are elemente active care ajută la recuperarea organismului. De exemplu, planta are un antibiotic natural și conține cineol, care este un compus cu proprietăți expectorante și antiseptice. De asemenea, salvia are acid ursolic, ce are efect antimicrobian și acid clorogenic cu efect antiviral.

Salvia este recomandată în tratamentul bolilor aparatului respirator, ea ajută chiar și în cazuri de astm, traheită, bronșită, pneumonie și tuberculoză.

Salvia are efect hipoglicemiant

Planta are capacitatea de a reduce glicemia și este recomandată persoanelor care suferă de diabet. Alte plante care reduc glicemia și ajută în controlul diabetului sunt: ceaiul de scorțișoară, afinele, tecile de fasole, părțile aeriene de Galega officinalis sau de ciumărea.

Păpădia susține digestia și ajută și ea la funcționarea normală a tractului intestinal.

Salvia combate transpirația

Această plantă reduce transpirația excesivă, care poate să apară din cauza unor probleme la nivelul glandelor cortico-suprarenale. Salvia este un excelent remediu și pentru transpirațiile nocturne ale bolnavilor, ce au stări febrile sau care fac tratamente cu perfuzii. Planta reduce și transpirația picioarelor.

Salvia stimulează funcțiile digestive

Salvia îmbunătățește funcțiile digestive, combate indigestia, previne deranjul la burtă, crampele abdominale și vărsăturile. Ceaiul din salvie este recomandat în cazuri de boli ale tractului gastro-intestinal, cum sunt: colecistita, gastrita, dischinezia biliară. Salvia îmbunătățește și motilitatea intestinală, stimulează secreția biliară și reduce inflamația.

Salvia calmează durerile menstruale

Salvia este o plantă medicinală care reglează menstruația și ajută în calmarea simptomelor menopauzei. Ea are o substanță care se aseamănă cu foliculina, care este hormonul ovarian.

Despre salvie se spune că ajută și în cazuri de infertilitate, deci femeile care doresc să facă un tratament pentru această problemă, pot folosi ceai de salvie.

Citește și:  Cum să calmezi durerile de gât? – 8 remedii din medicina populară

Salvia este bună și pentru bărbați, nu doar pentru femei. Această plantă are proprietăți excelente, ajută în creșterea libidoului (se recomandă decoct de salvie), îmbunătățește calitatea spermei, combate infecțiile urogenitale, este eficientă în tratamentul hemoroizilor (se poate folosi sub formă de băi cu infuzie).

Previne căderea părului

Salvia favorizează creșterea părului, previne căderea acestuia, îmbunătățește microcirculația sângelui în scalp, combate mătreața. Se recomandă clătirea părului cu infuzie de salvie după fiecare spălare. În acest mod, părul va fi mai sănătos și mai bogat, iar mătreața va fi eliminată.

2. Cum se utilizează salvia

Ceai de salvie

Cel mai simplu preparat este ceaiul de salvie. Acesta se realizează astfel: se adaugă o linguriță de plantă uscată la 250 ml apă fierbinte, se lasă să fiarbă 2 minute și apoi se strecoară și se bea.

Sunt recomandate și 3 căni de ceai de salvie pe zi, pentru persoanele care au dureri reumatice. Acest ceai are efect diuretic, calmant și antireumatic.

Decoct din salvie

Acest preparat este foarte bun pentru sănătate și poate fi îndulcit cu miere. El se realizează astfel:

  • La un litru de apă se pun 4 linguri de salvie mărunțită și se lasă la macerat 10 zile
  • După această perioadă de timp, se filtrează decoctul și planta obținută se fierbe 5 minute, în 500 ml apă
  • După ce s-a răcit, se filtrează planta și se combină cele două extracte obținute.

Decoctul din salvie se folosește în cazuri de: colită, probleme digestive, diaree, lipsa poftei de mâncare, flatulență, infecții ale tractului digestiv.

Tinctura din salvie

Acest preparat se poate face acasă sau se poate cumpăra de la plafar. Tinctura din salvie ajută la:

  • Reducerea transpirației nocturne
  • Combaterea surmenajului
  • Prevenirea problemelor sistemului digestiv
  • Meținerea sănătății sistemului respirator
  • Calmarea spasmelor gastro-intestinale
  • Îmbunătățirea sănătății pielii, a cavității bucale
  • Reducerea simptomelor menopauzei
  • Creșterea memoriei și a puterii de concentrare.

Tinctura din salvie se realizează dintr-o parte alcool de 90 de grade, trei părți apă distilată și o parte pudră de salvie. Se pune salvia într-un borcan, se adaugă alcoolul și apa, se lasă să stea la macerat timp de 7 zile. După această perioadă, tinctura obținută se filtrează și se păstrează într-o sticluță de culoare închisă.

Uleiul esențial de salvie

Acest preparat se poate cumpăra din magazinele de tip plafar și are numeroase beneficii pentru sănătate:

  • Îmbunătățește funcțiile cognitive, cum ar fi memoria, atenția, puterea de concentrare și starea mintală
  • Menține sănătatea căilor respiratorii
  • Are efect bun asupra stomacului și a tractului intestinal
  • Fortifică părul, combate căderea acestuia
  • Ajută la normalizarea transpirației
  • Are efect calmant asupra iritațiilor cavității bucale
  • Reduce afecțiunile faringelui, gâtului, a corzilor vocale
  • Îmbunătățește imunitatea organismului.

Băile cu salvie

Băile cu salvie fac minuni în cazuri de cistită. Multe femei spun că aceste băi cu infuzie din plantă ajută în tratarea problemelor intime și în calmarea simptomelor asociate cistitei. Desigur în caz de cistită este recomandat și un tratament pentru combaterea infecției bacteriene.

Mască de față pe bază de salvie

Masca cosmetică cu salvie ajută în reducerea ridurilor și la reînnoirea dermică. Planta are componente antiinflamatoare și un efect pozitiv asupra pielii, îmbunătățește aspectul tenului uscat și descuamat. Salvia este recomandată în cremele pentru ten și de întinerire a pielii la femeile cu vârsta trecută de 40 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.