Șansele ca o femeie să dezvolte cancer la sân cresc din cauza consumului de alcool

0
288
Șansele ca o femeie să dezvolte cancer la sân cresc din cauza consumului de alcool

Studiile din ultimii ani cu privire la efectul nociv al consumului de alcool asupra organismului au arătat că șansele ca o femeie să dezvolte cancer de sân cresc din cauza obiceiului de a bea frecvent alcool. Există o legătură între consumul regulat de alcool și cancerul mamar, riscul de a dezvolta această boală este de 1,5 ori mai mare la femeile care consumă des alcool decât la cele care nu servesc băuturi alcoolice.

Majoritatea cancerelor mamare se manifestă prin simptome clare, prin apariția tumorii care poate fi palpată cu degetele mâinii. Tumorile mici însă se pot depista greu prin palpare la femeile care au sâni voluminoși. La unele persoane apare și o senzație de durere care poate avea caracter de arsură sau este însoțită de tensiune nervoasă. Există situații când pot să apară secreții mamelonare sanguinolente care pot să indice un cancer de sân. De asemenea pruritul mamelonar, eczemele sau crustele de pe mamelon pot fi alte semne ale acestei boli.

La primele simptome de acest fel, fiecare femeie se îngrijorează și trebuie să meargă la medic. Examenul clinic depinde de simptome, semne și interpretarea lor de către medic. Acesta constă în observarea conturului, volumului sânilor, a edemelor, culorii pielii, circulației venoase superficiale, a modificărilor de la nivel mamelonar, a existenței unor cruste, secreții, eroziuni și alte semne clare că ceva nu este normal.

Pot fi modificări ale tegumentului sânilor, o retracție, îngroșare și roșeață a acestuia. Prin palpare poate să apară durere și senzație de presiune, mai ales în perioada premenstruală. În cazurile în care apar tulburări endocrine sau alte suferințe este posibil să aibă loc scurgeri mamelonare seroase sau sanguinolente.

Dacă există o tumoare la sâni, aceasta poate fi depistată prin palpare, va fi studiată în ceea ce privește mărimea, mobilitatea și consistența ei. De asemenea se va palpa și zona axilelor, inflamația ganglionilor și alte aspecte legate de aspectul anormal ale sânilor. Prin mamografie se pot observa tumorile și la sânii mari, la care prin palpare este mai dificil de a depista tumorile mici.

consum de alcool

Alcoolul este un factor de risc al apariției cancerului de sân dar și al altor forme de cancer – gură, gât, esofag, laringe. Prin numeroase studii s-a demonstrat că alcoolul este principalul vinovat în 7% din toate tipurile de cancer. Impactul alcoolului asupra femeilor este negativ mai ales dacă este consumat în exces. La femeile care consumă 50 ml de acool pe zi riscul de a dezvolta cancer mamar crește cu 50%.

Citește și:  Planta medicinala cresonul, un tonic pentru organismul nostru

Specialiștii în domeniul sănătății au găsit o legătură între consumul de alcool și diferite tipuri de cancer, dar și între fumat și anumite tumori. Se spune că femeile care fumează și consumă alcool au un risc mare de îmbolnăvire, de a suferi de cancer comparativ cu cele care nu au asemenea vicii.

Cercetătorii americani consideră că 3% dintre decese se datorează dezvoltării unor tumori maligne din cauza consumului de alcool. Femeile au un risc crescut de a dezvolta cancer mamar din cauza alcoolului însă nu dau importanță la pericolul consumului de această substanță cancerigenă. Bărbații au un risc crescut de a face cancer de faringe, laringe, gât și esofag din cauza consumului excesiv de alcool.

Explicația că alcoolul crește riscul de cancer de sân se găsește în faptul că această substanță poate ajunge la celule și poate afecta hormonul estrogen. Femeile consumă alcool din cauza depresiei, stresului, pentru a se relaxa și pentru a uita de problemele care le fac să aibă insomnie. Treptat ajung să bea tot mai mult, ajung la dependență ceea ce este foarte rău pentru sănătatea organismului.

Dacă o femeie ajunge la 3-6 pahare de alcool pe săptămână poate fi predispusă la cancerul de sân. Riscul de a dezvolta boala este cu 15% mai mare la o astfel de femeie, decât în cazul în care nu ar consuma alcool. Alcoolul afectează hormonii feminini, cantitatea de estrogen și astfel se poate ajunge la cancer de sân. Estrogenii sunt foarte importanți în dezvoltarea acestui tip de cancer deoarece afectează țesutul mamar și astfel cresc riscul de îmbolnăvire.

Cancerul de sân poate să apară la femeile aflate la menopauză care consumă alcool deoarece organismul produce o cantitate mai mică de hormoni sexuali, iar dacă se adaugă și consumul de alcool, riscul de îmbolnăvire crește. Terapia de substituție hormonală, cu estrogeni, poate ajuta în astfel de cazuri dar desigur trebuie limitat și consumul de alcool. Preparatele care conțin estrogeni pot scădea riscul de cancer mamar și pot proteja și împotriva tumorilor ovarelor și mucoasei uterine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.