Alcoolismul – efectul abuzului de alcool sau dependența asupra sănătății

0
482
Alcoolismul – efectul abuzului de alcool sau dependența asupra sănătății

Medicii pun frecvent întrebări despre consumul de alcool pacienților lor atunci când realizează o consultație pentru depistarea afecțiunii sau bolii, care le-a deteriorat starea de sănătate și i-a determinat prin simptomele chinuitoare să ceară ajutor medical.

Astfel de întrebări sunt prudente și discrete la adresa pacienților și au scopul de a verifica dacă aceștia au obiceiul de a consuma frecvent băuturi alcoolice și chiar în exces. Desigur abuzul de băuturi alcoolice este un factor care duce la apariția multor boli grave, contează calitatea dar și cantitatea băuturilor alcoolice consumate.

Efectele nefaste ale alcoolismului se răsfrâng asupra stării de sănătate a organismului și despre acestea vom discuta în acest articol. În primul rând consumul de băuturi alcoolice deprimă curba glicemică. Dacă se consumă alcool pe stomacul gol se provoacă o hiperglicemie și astfel apar stări de rău, tulburări de concentrare, iritabilitate, nervozitate. O persoană care consumă 500 ml alcool pe zi timp de 12 săptămâni ajunge la alcoolism.

Conform medicilor un astfel de obicei de a a bea 500 ml alcool pe zi (mai ales dacă este și de proastă calitate) duce la dereglarea funcției hepatice. Substantele care intră în organism trec prin ficat, deci acest organ îndeplineste rol de filtru și prin el substanțele chimice dar și cele benefice sunt metabolizate, detoxifiate și eliminate.

Citește și:  Un material nou pentru filtrul de aer impotriva virusului gripal

alcolism

Astfel se explica de ce excesul de băuturi alcoolice afectează celulele hepatice, favorizează moartea acestor celule, duce la hepatită și apoi la ciroză. De asemenea, băuturile alcoolice de proastă calitate pot creste riscul de a dezvolta diverse boli cardiace și tumori canceroase.

Cel care a consumat băuturi alcoolice și are alcoolemia de 1% poate avea acte necontrolate ce afectează negativ chiar propria persoană dar și pe oamenii din jur, poate agresa verbal sau fizic având o stare de irascibilitate ridicată sau poate face accidente de circulație.

Medicii au în vedere pericolele mari ale alcoolismului, de aceea consideră că alcoolul trebuie servit în cantitate redusă. Alcoolismul poate duce la apariția cirozei ficatului, tuberculozei, ulcerului gastric, ulcerului duodenal și tulburări neuropsihice.

Etanolul are și el un efect negativ asupra organismului, este oxidat la nivelul ficatului și are acțiune asupra metabolismului Alcoolismul cronic provoacă tulburări ale hemeostaziei metabolice și astfel deteriorează sănătatea întregului organism. Toxicitatea etanolului, alcoolului, dezechilibrele alimentare, tulburările digestive, carențele de absorbție de substanțe nutritive duc la slăbirea organismului și dezvoltarea unor boli și afecțiuni: gastrită, hepatită, ulcer gastric și duodenal, ciroză hepatică și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.