Scleroza multiplă, boală care atacă pe oameni indiferent de vârstă – Iată ce este și care sunt simptomele bolii

0
95
Scleroza multiplă, exerciții pentru recuperare, Foto: sheknoweverything.com

Scleroza multiplă este o boală gravă care are consecințe mari asupra sănătății omului deoarece se caracterizează prin degenerarea neuronală progresivă a sistemului nervos central. Acest lucru înseamnă că boala afectează creierul, nervul optic și măduva spinării. În opinia medicilor motivele apariției bolii țin de factorii genetici și de factorii de mediu. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta de 35-49 de ani, sau din grupa de vârstă de 50-64 de ani. La femei numărului de cazuri este mai mare.

Scleroza multiplă, Foto: contactohoy.com.mx

În cazul acestei boli sunt atacate tecile de mielină (care izolează fibrele nervilor) de anticorpii produși de sistemul imunitar și astfel are lor o perturbare sau o întrerupere a comunicării între terminațiile nervoase. Demielinizarea și degenerarea axonilor produc leziuni și zone de inflamație în creier, nervul optic și măduva spinării. Acest proces patologic de inflamație produce distrugerea axonilor, unii dintre axoni nu sunt distruși complet, sunt demielinizați, stau în inflamație și mai interacționează cu mediatorii neinflamatori.

Scleroza multiplă, exerciții pentru recuperare, Foto: sheknoweverything.com
Scleroza multiplă, exerciții pentru recuperare, Foto: sheknoweverything.com

În stadiul incipient al bolii apar simptome ce sunt de natură neurologică și care, treptat, pe măsură ce boala progresează se transformă într-o disfuncție neurologică permanentă și în dezvoltarea unui handicap. Se produc tulburări de vorbire, se pierde mobilitatea și coordonarea, apar probleme de vedere, tulburări intestinale, se instalează slăbiciunea și spasticitatea musculară, apar tremurăturile, durerile, oboseala, paresteziile, tulburările cognitive, psihologice și disfuncțiile de natură sexuală. De asemenea, se produc complicații din care fac parte: crampele musculare, tulburările metabolice, inflamațiile tractului respirator superior, formarea pietrelor la vezica urinară, etc. Unii pacienți care fac boala la vârsta medie de 30 de ani pot dezvolta anumite handicapuri fizice deoarece există și riscul de a nu se recupera complet din punct de vedere funcțional în urma recidivelor. Mai mult decât atât, sunt cazuri în care disfuncțiile neurologice permanente pot fi un factor de risc al apariției tentativei de suicid la unuii pacienți din cauza faptului că nu suportă invaliditatea severă. Persoanele cu scleroză multiplă au disfuncții cognitive și astfel le este afectată capacitatea de lucru, de comunicare, au pierderi de memorie, tulburări ce îi fac să prelucreze mai lent informațiile, să se concentreze mai greu, iar capacitatea lor de atenție este de asemenea diminuată. Pot renunța la serviciu deoarece își pierd interesul pentru vreo activitate profesională, socială, suferă de depresie, disfuncții sexuale, au dificultăți în a socializa și chiar în a-și menține igiena personală.

Citește și:  Colita hemoragică sau boala hamburger

Video – Scleroză multiplă: 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.