Sfaturi nutriționale pentru bolnavii de gastrită

0
63

Gastrita este o afecțiune frecventă în ziua de azi și constă în inflamarea mucoasei stomacului. În astfel de cazuri sunt interzise anumite alimente care irită mucoasa stomacului și care se digeră greu. Din categoria lor fac parte: alimentele grase, sărate, prăjite, acre, zahărul, ciocolata, cofeina, prăjiturile, dulciurile cu margarină, etc. Ce tratamente ușor de aplicat sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor de gastrită?

Navigare rapidă în articol:

  1. Tratamentul cu miere
  2. Tratamentul cu plante medicinale

1. Tratamentul cu miere

Mierea este unul dintre cele mai populare produse apicole care oferă beneficii tractului gastro-intestinal. Tratamentul cu miere ajută în cazuri de gastrită, deoarece acest produs natural are efect calmant, antibacterian, vitaminizant, de vindecare a rănilor.

Prin tratamentul cu miere se obține multe avantaje și anume:

  • Se previn arsurile la stomac
  • Se protejează pereții stomacului
  • Se reduce producția de acid clorhidric.

Mierea se poate amesteca cu cereale, cu fructe și astfel se introduce ușor în dieta zilnică. În cazuri de gastrită nu trebuie depășită doza de 150 g miere pe zi.

2. Tratamentul cu plante medicinale

Persoanele care suferă de gastrită nu trebuie să consume ciocolată, halva, gem de fructe, dulceață, pastă de arahide și alte asemenea deserturi.

În gastrită, dieta trebuie să fie alcătuită din alimente care nu agravează simptomele acestei afecțiuni.

De exemplu, ciocolata este interzisă în gastrită pentru că ea este greu de digerat și are ingrediente care nu sunt bune pentru astfel de pacienți. Din categoria lor fac parte: diferite arome, zahăr, stabilizatori, lapte, agenți de îngroșare, cofeină, grăsimi vegetale și altele. Unele dintre ele favorizează producția de acid clorhidric, ceea ce poate agrava simptomele gastritei. Nici pudra de cacao nu este indicată pentru că poate afecta negativ mucoasa gastrică.

Gastrita este asociată cu senzația de greață, durerea abdominală, apariția unor probleme intestinale și digestive, cu inflamația mucoasei gastrice din cauza unor condiții nefavorabile și a unor infecții cu bacterii. Tratamentul implică luarea unor medicamente care au rol în prevenirea inflamației, stimularea digestiei, normalizarea acidității stomacului. Există și remedii pe bază de plante medicinale, care reduc simptomele și ajută în tratamentul afecțiunii.

Ceaiuri din plante medicinale recomandate în gastrită

Există o serie de plante medicinale care normalizează aciditatea sucurilor digestive și ajută la cicatrizarea leziunilor mucoasei tubului digestiv. În gastrită sunt recomandate ceaiuri și decocturi din plante care ameliorează durerea și ajută la vindecare. Sunt indicate mai ales plantele medicinale cu proprietăți astringente, care protejează mucoasa sensibilă la efectele negative ale mediilor acide.

În general, trebuie folosite plante care oferă următoarele beneficii:

  • Cresc imunitatea organismului
  • Restabilesc echilibrul de vitamine și minerale în corp
  • Au efect antispastic, astringent, antiinflamator, antimicrobian, pot combate infecția cu Helicobacter pylori (care duce la apariția ulcerului și gastritei)
  • Mențin sănătatea mucoasei stomacului
  • Ajută la detoxifierea organismului de substanțe toxice și astfel previn complicațiile.

Ceai de tei

Acest ceai este recomandat pacienților cu gastrită pentru că ameliorează inflamația și calmează durerea. Există studii ale cercetătorilor care arată că teiul îmbunătățește funcționarea tractului gastro-intestinal.

Citește și:  De ce avem mătreață și cum combatem mătreața prin tratamente naturiste?

Ceaiul de tei are beneficii mari și anume:

  • Crește secreția biliară
  • Stabilizează tensiunea arterială
  • Are efect expectorant, calmează tusea
  • Reduce inflamația sistemului urinar
  • Combate stresul și depresia
  • Are efect sedativ, calmant, crește calitatea somnului
  • Este un bun remediu pentru răceală
  • Este eficient în cazuri de boli inflamatorii, pentru că reduce simptomele
  • Calmează durerile de cap
  • Ajută în cazuri de boli de ficat, boli de rinichi, nervozitate, boli ginecologice, tulburări menstruale, epuizare, menopauză.

Cu ajutorul ceaiul de tei se previne răceala, se grăbește recuperarea organismului în perioada de convalescență, se activează tractul intestinal, se elimină procesele inflamatorii, se întărește sistemul imunitar și sistemul nervos.

Ceai din pătlagină

Acest ceai ajută în tratamentul gastritei și a ulcerului peptic. Se folosește pătlagină uscată. Se prepară un ceai foarte simplu:

  • Se adaugă o lingură de plantă la 500 ml apă clocotită
  • Se lasă să infuzeze 15 minute
  • Se strecoară și se bea pe parcursul zilei, în doze mici de 100 ml.

Pătlagina normalizează secreția gastrică și are efect benefic în ameliorarea simptomelor acestor probleme de sănătate.

Ceaiul de mentă

Menta este o plantă cu proprietăți antispastice, antiinflamatorii, analgezice, sedative, care reglează secreția gastrică. Se prepară un ceai de mentă astfel:

  • Se adaugă o lingură de mentă uscată la 250 ml apă clocotită
  • Se lasă la infuzat 20 de minute
  • Se strecoară și se bea de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Tinctura din mentă are efect benefic asupra sistemului digestiv, stomacului și intestinelor. Cu ajutorul acestui preparat se previn și se ameliorează boli precum gastrita, colecistita, pancreatita.

Tinctura se realizează din 5 g frunze de mentă și 200 ml apă clocotită. Se pun aceste ingrediente într-un borcan, se închide ermetic, se lasă să infuzeze 20 minute, apoi se bea cu înghițituri mici, timp de 30 minute, înainte de masă.

La această tinctură se pot adăuga și alte plante, cum ar fi: semințe de fenicul, flori de mușețel. Acest amestec de plante ajută și în cazuri de pancreatită și colecistită. La preparat se folosește o parte semințe de fenicul, o parte flori de mușețel, trei părți frunze de mentă și 1 litru apă. Se bea 200 ml pe zi.

Ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este recomandat în cazuri de gastrită, ulcer gastric și duodenal. Se prepară ceaiul astfel:

  • Se adaugă 2 lingurițe de mușețel la 250 ml apă clocotită
  • Se lasă la infuzat 15-20 de minute
  • Se strecoară prin tifon și se bea câte 50 ml ceai cu înghițituri mici, timp de 20 de minute, înainte de masă.

Alte remedii pe bază de plante

Pentru tratamentul gastritei sunt eficiente și următoarele preparate medicinale din plante:

  • Decoct din flori de coada-șoricelului
  • Decoct din rădăcină de lemn-dulce
  • Decoct din semințe de in
  • Decoct din gălbenele.

Acestea se administrează înainte de masă.

De asemenea și Aloe Vera ajută la normalizarea secreției de suc gastric și elimină spasmele stomacale. La fel de bun este și feniculul (semințele). Pentru a reduce inflamația sunt recomandate preparate medicinale din mușețel și mentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.