Ulcerul de gamba este o rana care apare la nivelul genunchiului sau al labei piciorului datorita pierderii de substanta dermoepidermica. Aceasta rana se prezinta sub forma unui crater, escara sau ulceratie tumefiata. Ranile pot fi de forme si culori diferite, greu vindecabile. Uneori perioada de tratament depaseste o luna si jumatate.
Ulcerul de gamba este dificil de tratat, totusi in ciuda eforturilor depuse de medici se pare ca remediile populare dau rezultate mai rapide, sunt mai eficiente decat medicamentele. Chiar si cu ajutorul unui tratament bun ulcerul de gamba se vindeca intr-un timp destul de indelungat, in absenta unui tratament insa, ulcerul va creste in dimensiune si treptat incepe sa aiba un efect negativ asupra tendoanelor, muschilor si tesutului osos.
Chiar si o mica taietura in partea de jos a piciorului poate parea initial o rana nesemnificativa, insa daca ea nu este ingrijita adecvat poate creste la o dimensiune foarte mare si afecta foarte grav glezna, pana la os.
Ulcerul de gamba poate fi:
- Ulcer venos care apare din cauza unor probleme ale circulatiei venoase.
- Ulcer arterial ce se dezvolta ca urmare a problemelor circulatorii de la nivel arterial.
- Ulcer cauzat de diabet sau picior diabetic.
Ulcerul de gamba apare mai ales la persoanele in varsta, care au deja 80 de ani. El reprezinta o afectiune cronica care afecteaza indeosebi persoanele imobilizate la pat sau care sufera de obezitate. De asemenea, ulcerul venos la nivelul gambei este cauzat de hipertensiune, respectiv de cresterea presiunii sangelui in venele gambelor. In acest mod fluidul din vene va trece afara din canal si va determina tumefierea tegumentului, distrugerea acestuia, inflamarea zonei, aparitia edemului si formarea ulceratiei.
Principalele simptome ale ulcerului de gamba
In general ulcerul de gamba presupune mai multe faze de dezvoltare si anume: debutul, progresia, separarea puroiului, aparitia cicatricilor, formarea stratului de piele pe respectiva zona lezata.
Ulcerul venos de gamba se caracterizeaza prin simptome cauzate de circulatia necorespunzatoare a sangelui prin vene. Astfel:
- Gambele sunt pline cu lichid, aspectul lor este tumefiat.
- Degetele sunt umflate, prezenta edemului este evident.
- Piciorul afectat pare mai greu.
- Zona din jurului ranii poate fi de consistenta tare, destul de rigida.
- Durerea in zona gambei poate sa apara sau nu, iar uneori este chiar greu de suportat.
- Locul respectiv este tumefiat, iritat, prezinta eczema venoasa si prurit.
- Hiperpigmentarea sau colorarea tegumentului este vizibila.
- Depigmentarea este si ea un simptom fecvent intalnit in cazul ulcerului venos de gamba. In jurul zonei depigmentate pot sa apara pete rosii pe portiuni mici ale pielii.
La aparitia unor abcese, rani mici sau a unei deteriorari a pielii este recomandata sa se solicite asistenta medicala imediata. De regula diagnosticul este pus cel mai bine de un medic specialist care va observa si analiza foarte eficient starea de dezvoltare a bolii, a locului afectat si sanatatea generala a pacientului. Avand in vedere acestea, medicul va reusi sa prescrie un tratament adecvat cazului respectiv. El va recurge la o serie de analize medicale si teste, cum ar fi: verificarea sensibilitatii pacientului la antibiotice, analiza de sange, analiza de urina, ecografii, examen Doppler.
Metode de tratament ale ulcerului de gamba
Ulcerul de gamba este un proces destul de complicat de vindecat. El necesita rabdare, efort din partea medicilor si participarea activa a pacientului. Foarte important in tratamentul acestei boli cronice este ca pacientul sa fie responsabil, sau mai bine spus sa se auto-responsabilizeze.
In cazul ulcerului de gamba pot aparea leziuni mai mici ce se pot vindeca in cateva zile in urma aplicarii unor medicamente sub forma de unguente si pastile. De asemenea se impune un regim alimentar special, administrarea unor pastile si anumite interventii ce tin de chirurgie.
Cel mai important lucru in tratamentul cu succes al ulcerului de gamba este restabilirea fluxului sanguin normal. Daca fluxul de sange este necorespunzator se poate ajunge la complicatii foarte mari, ca de exemplu: necroza tesuturilor, dezvoltarea de bacterii ce sunt foarte daunatoare organismului, pot agrava boala si duce la cresterea in dimensiune a ulcerului de gamba.
Un al doilea pas important in recuperare este tratamentul corespunzator local si reducerea edemului, sau a inflamatiei. Cadrele medicale vor folosi medicamente moderne, vor efectua dezinfectarea ranii cu apa calda si solutie salina, vor lasa zona sa se usuce si o vor curata de tesutul mort in dorinta de a preveni dezvoltarea de germeni si baterii ce sunt daunatori organismului, pot crea mari daune pielii, tendoanelor, muschilor si oaselor. In cazuri grave se recurge la o interventie chirurgicala numita debridare ce presupune si aplicarea unui anestezic local pentru ameliorarea durerii in timpul realizarii procedurii de indepartarea a tesuturilor moarte.
Daca ulceratia este infectata, se ia o mostra de tesut pentru stabilirea bacteriei ce a determina infectia in laborator si se va administra un tratament antibiotic timp de o saptamana.
Urmatorul pas este pansarea confortabila a ranii si aplicarea unui pansament de compresie pe piciorul afectat care va avea rolul de a imbunatati circulatia sanguina si de a grabi procesul de vindecare a ranii. Pansamentul se schimba o data la 7 zile, iar procesul de vindecare al ulceratiei va fi monitorizat de un cadru medical. In cazul infectiei pansamentul se schimba o data pe zi si se aplica antibiotic spre a se indeparta infectia. Uneori tratamentul pe baza de antibiotice poate fi aplicat 7-14 zile.
Durerea poate fi ameliorata prin administrarea de paracetamol sau o combinatie intre acest medicament si codeina fosfat.
In cazuri deosebit de grave cand se ajunge la cangrena degetelor de la picioare este posibil ca medicul sa recomande ca ultima varianta de salvare a vietii pacientului amputarea chirurgiala. Prin acest procedeu va fi indepartata zona afectata, va fi restabilit fluxul sanguin normal la nivelul gambei si complicatiile evitate.
Remedii naturiste pentru ulcerul de gamba
Se amesteca o lingura de miere de albine cu o lingura de tinctura de propolis si o lingura de ulei de floarea-soarelui si se obtine un unguent foarte bun in tratamentul ulcerului de gamba. Amestecul de propolis si grasime de bursuc ajuta in tratamentul ulceratiilor. De asemenea se poate aplica un strat de miere de albine, apoi putin unguent de propolis si frunze de brusture. La final se aplica un bandaj steril.
Sucul de brusture este eficient in tratamentul ulcerului de gamba cauzat de diabet zaharat. Se aleg radacini si frunze de brusture, se curata si se spala bine, apoi se dau prin storcatorul de fructe pentru obtinerea sucului natural. Acest produs se aplica de mai multe ori pe zi pe rani si astfel in scurt timp zona respectiva se vindeca. Acest tratament este recomandat in tratamentul unor rani greu vindecabile.
Rostopasca ajuta la vindecarea ranilor. Se curata zona afectata, apoi se aplica suc din frunze de rostopasca. Varza si frunzele de catina sunt un bun remediu popular pentru rani. Se aleg frunze proaspete de varza, se moaie in ulei de catina si se aplica direct pe rana. Acest tratament se face o data sau de mai multe ori pe zi, timp de cateva zile pana ce ranile se vindeca complet.
Cum se poate preveni ulcerul de gamba?
Diagnosticarea din timp a varicelor, a unor boli grave (precum este diabetul zaharat), a insuficientei arteriale si aplicarea unui tratament corespunzator ajuta in prevenirea acestei afectiuni cronice, de multe ori recurente. Obiceiul de a purta lenjerie de corp ce imbunatateste fluxul de sange este o alta metoda simpla de prevenire a ulcerului de gamba.
Incaltamintea comoda si adecvata este necesara. Reducerea greutatii corporale, ori prevenirea obezitatii este o metoda buna care ajuta in prevenirea ulcerului de gamba. Evitarea unor lovituri, taieturi si altor traumatisme locale este necesara in prevenirea acestei afectiuni cronice de la nivelul gambei.
Odihna este si ea importanta, organismul nu trebuie suprasolicitat la efort. Fumatul si alcoolul trebuie evitate. Nicotina provoaca ingustarea venelor si arterelor, astfel circulatia sangelui este ingreunata si poate duce la dezvoltarea ulcerului venos de gamba. Sportul si alimentatia sanatoasa sunt necesare in fiecare zi.
– Buna ziua, am dobiandit ulcer venos la inceput de 5 – 7mm, m-am interesat la farmacie si mi-a farmacista pansamente marca Hartman dupa care rana a inceput sa se mareasca la 15 – 17mm. – Dupa ce a vazut si farmacista m-a trimis de urgenta la medic. – Am fost la dr. Mocanu care mi-a recomandat Diabetogen desi eu nu am diabet, am folosit si sa facut rana mai mare la 30mm. – Acum daca am vazut site-ul dvs. stau sa m-a gandesc poate nu am folosit corect produsul lHartman pentru care v-a rog sa-mi spuneti daca m-a puteti ajuta sa-mi vindec aceasta rana.
-Astept raspunsul dvs. pe email oxiveri@yahoo.com .
– Cu multumiri, Dragos Valentina.