Sfaturi pentru persoanele cu insuficiență circulatorie acută – măsuri de prim ajutor

0
515
Sfaturi pentru persoanele cu insuficiență circulatorie acută – măsuri de prim ajutor

Insuficiența circulatorie acută poate să apară în cazuri de hemoragii, deshidratare, plasmoragii, boli infecțioase cauzate de toxine, infarcte viscerale, intoxicații cu medicamente sau alte substanțe, șoc traumatic, soc anafilactic. Scăderea cantității de sânge care circulă în vasele sangvine are loc în cazuri de traumatisme soldate cu hemoragii, dar și în caz de deshidratare. Dezechilibrul creat între volumul sângelui circulant și capacitatea vaselor de sânge are consecințe severe asupra organismului deoarece sistemul circulator este în imposibilitatea de a asigura sîngele la organe și țesuturi.

Victima care are o astfel de stare de colaps devine somnolentă sau din contră este destul de agitată, are tegumentele palide, transpiră excesiv (mai eles fruntea sa este acoperită cu transpirații reci), iar extremitățile corpului sunt palide, cianotice și reci. Alte semne ale stării de insuficiență circulatorie sunt: greața, vărsăturile, scăderea pulsului, hipotermia, setea accentuată, micțiunile rare, scăderea cantității de urină, accelerarea frecvenței respiratorii.

O astfel de persoană cu insuficiență circulatorie periferică trebuie susținută imediat prin aplicarea unor măsuri simple de prim ajutor. În cazuri grave trebuie dusă de urgență la spital, în caz contrar moare. Până la venirea ambulanței și a medicului de urgență se aplică câteva măsuri de urgență care nu sunt foarte dificile.

Citește și:  Descopera pricipalele remedii naturiste pentru cataracta oferite de medicina traditionala!

În primul rând se oprește hemoragia și ameliorează durerea, iar în caz de deshidratare se acoperă pierderile de lichide prin lichide (apă, ceai). Pentru asigurarea ventilației pulmonare se descheie nasturii de la cămașa victimei, se înlătură cravata sau alte articole de acest gen. De asemenea, îndepărtarea mucozităților din gură ajută respirația.

Ceaiul și alte băuturi calde sunt administrate pentru stimularea circulației periferice a victimei. Acoperirea corpului victimei cu o pătură sau o haină ajută la menținerea temperaturii normale a corpului. Dacă starea persoanei cu insuficiență circulatorie periferică este severă se cheamă ambulanța pentru a asigura transportul victimei la spital, unde va primi ajutor medical de urgență pentru salvarea acesteia din colaps.

La spital, bolnavul va face analize de sânge, tratamente cu perfuzii sau transfuzii, cu medicamente vasopresoare, pentru micșorarea permeabilității vaselor de sânge, oxigenoterapie, îi vor fi supravegheate semnele vitale și observată reacția organismului la metodele de îngrijire aplicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.