Pescuitul este un sport de agrement deosebit de plăcut, în cadrul căruia accidentele sunt destul de rare, însă, mici traumatisme cu cârligele de pescuit se pot întâmpla oricând mai ales din neatenție, din manevrarea lor greșită. Un astfel de accident este înfingerea din neatenție a unui cârlig de pescuit în piele, care se poate întâmpla chiar și celor mai iscusiți pescari. Cu siguranță intrarea unui spin în piele sau a unei așchii este foarte neplăcută, dar ce spuneți despre un cârlig de undiță care s-a înfipt în pielea degetului, a brațului, a piciorului sau chiar a gâtului.
O astfel de întâmplare este traumatizantă mai ales că un cârlig de undiță înfipt în piele este destul de greu de scos pentru că are acel spin ascuțit la capăt, care poate fi simplu, multiplu sau chiar triplu. Cei care au astfel de amintiri din cauza unor accidente cu siguranță simt un fior pe șira spinării. Este mult mai grav să te înțepi cu un cârlig de pescuit decât cu un spin sau o așchie. La unele persoane este chiar un accident grav dacă acesta s-a înfipt în zona gătului sau în orice parte a mâinii sau a piciorului iar rana este adâncă din cauza cârligului destul de mare.
Măsuri de prim ajutor în caz de cârlig de undiță înfipt în piele – metodă simplă și rapidă de eliminare a cârligului:
În cazul în care se întâmplă un astfel de accident puteți acorda primul ajutor și minimiza riscul de infecție, dar mare atenție cum faceți toate operațiile de eliminare a cârligului pentru a nu deteriora și mai mult țesuturile zonei lezate. Trebuie doar să observați cu atenție rana și să aplicați precis câteva reguli simple pentru a elimina cârligul.
Extragerea cârligului din piele este oarecum dificilă dar, dacă se face corect, nu este o operație chiar imposibil de realizat. Dacă nu vă simțiți capabil de a ajuta o astfel de persoană, nu rămâne decât să o ajutați să ajungă la un cabinet medical unde cârligul va fi scos din piele și rana va fi tratată de o persoană cu pregătire în domeniul medical.
Tehnica de smulgere a cârligului din piele care este un proces dureros nu trebuie aplicată la întâmplare, așa cum îi vine oricui, fără a ține cont că rana va fi și mai tare agravată. Uneori în cazuri grave poate fi nevoie și de anestezie locală pentru a extrage un astfel de cârlig, mai ales dacă rana este profundă și severă. Poate fi nevoie chiar și de o radiografie pentru a vedea dacă nu sunt afectate foarte grav țesuturile profunde, vasele de sânge, nervii, tendoanele, oasele și mușchii.
Cârlig de undiță înfipt în frunteMare atenție la extragerea cârligului deoarece acesta are un spin la capăt care poate agrava leziunea. De asemenea, este important de verificat și tipul cârligului, dacă acesta este ruginit sau dacă poate prezenta un risc mare de infecție în piele. Poate fi nevoie și de vaccinare, cu antitetanos. Pentru orice eventualitate, ca măsură de precauție, dacă sunteți pasionați de pescuit este bine să folosiți cârlige din oțel inoxidabil.
Pentru acordarea primului ajutor trebuie doar să aveți dorința de a ajuta persoana respectivă deoarece regulile sunt foarte simple. Cu ajutorul a două bucățele de tifon sprijiniți zona afectată de înțepătura cârligului, apoi cu un instrument de tăiat (cuțit, foarfece, patent, clește) tăiați nailonul destul de aproape de cârlig. Dacă rana este foarte gravă și profundă ajutați victima să ajungă la spital. Este foarte important să nu apăsați pe cârlig și să nu agravați și mai tare leziunea de la nivelul țesuturilor pielii.
Dacă rana nu este foarte severă și vreți să scoateți cârligul trebuie mare atenție la vârful acestuia care este ca un spin. În cazul în care spinul este la suprafața pielii se taie cu ajutorul unui clește și apoi se trage de paleta cârligului și se eliberează zona afectată. Apoi se curăță rana și se dezinfectează cu apă oxigenată, iar la final se bandajează. Dacă spinul nu se vede la suprafata pielii se apasă pe cârlig ușor pentru ca acesta să iasă iar apoi se precedează ca mai sus, se taie capătul ascuțit, se extrage cârligul și se minimizează riscul de infecție prin dezinfectarea și bandajarea rănii.
În cazul în care nu este simplu de a scoate cârligul din cauza spinului înfipt în țesutul profund este necesar să se meargă la medic sau la cel mai apropiat spital. Mare atenție cu zona unde s-a înfipt cârligul deoarece vârful acestuia poate fi chiar în apropierea unui țesut fragil, os, tendon, vas de sânge sau a unui nerv.
Video – Cum se extrage cârligul de undiță din deget?