Spanacul, cel mai bun remediu pentru bolile de ochi

0
336
Spanacul, cel mai bun remediu pentru bolile de ochi

Fiecare om doreste sa isi mentina vederea buna, iar de la o anumita varsta aceasta sarcina nu este chiar atat de usoara, insa in ajutorul vederii se poate veni cu o alimentatie corecta. In urma sondajelor facute in ultimii ani s-a ajuns la concluzia ca 30% din populatia globului sufera de boli oculare, mai ales daca au varsta in jur de 65 de ani. Cum este si de asteptat, cu varsta vederea scade, astfel in urma sondajelor, procentul celor cu probleme de vedere creste la 50 % daca au varsta apropiata de 80 de ani.

Scaderea vederii este cauzata de varsta, aceasta este parerea specialistilor oftalmologi. Desigur si faptul ca oamenii sunt delasatori (nu merg la medic cand au probleme de vedere si astfel nu fac nici un tratament) are repercursiuni asupra lor, astfel procentul celor ce sufera de boli de ochi este normal sa creasca. Exista si alti factori care duc la scaderea vederii si aparitia bolilor oculare si anume: fumatul, alcoolul, expunerea ochilor la lumina puternica a soarelui (fara ochelari de protectie), dar chiar si obezitatea.

Dieta sau alimentatia echilibrata este foarte importanta in mentinerea vederii bune. Cei care sufera de boli oculare nu au avut o alimentatie corecta, au evitat sa consume legume si au optat pentru produse bogate in grasimi. Acest lucru a fost stabilit de cercetatori, ei sunt convinsi ca o dieta bogata in grasimi si saraca in legume duce la probleme oculare.

Spanacul este o leguma foarte sanatoasa pentru organism si foarte utila pentru ochi. Contine luteina si zeaxantina – substante nutritive ce indeplinesc rolul de antioxidanti la nivelul ochilor. Oamenii de stiinta in domeniul medical au realizat studii in acest sens si au demonstrat ca persoanele care consuma in mod constant spanac isi reduc riscul de a suferi de afectiuni oculare cu 23%. Ei spun ca spanacul este util in prevenirea aparitiei degenerescentei maculare – boala care duce la distrugerea vederii centrale.

Citește și:  Fenilalanina - un aminoacid cu efecte complexe

Luteina si zeaxantina din spanac sunt importante pentru ochi si sanatate

spanac

Aceste substante cu rol de antioxidanti se gasesc si in alte legume, in varza alba, varza de Bruxelles si in salata verde. Ele sunt foarte importante in prevenirea si tratamentul degenerescentei maculare si deci in prevenirea scaderii vederii. Dintre luteina si zeaxantina, prima este mai mult raspandita in legume decat a doua, insa ambele sunt utile sanatatii ochilor.

Ele se pot gasi si in fructe, galbenus de ou, dar mai ales in legume verzi. Cercetatorii au constatat pe baza studiilor facute ca luteina si zeaxantina au doua functii prin care ajuta vederea si anume: filtreaza spectrul de lumina albastra si indeplinesc rolul de antioxidanti la nivelul ochilor. Astfel ambele substante daca sunt introduse in alimentatie pe tot parcursul vietii, protejeaza retina de efectele daunatoare ale factorilor externi si reduc riscul de a dezvolta boli de ochi.

Cercetatorii si-au pus si problema: daca luteina si zeaxantina sunt absorbite impreuna cu substantele nutritive vitale, adica de exemplu cu vitaminele. Cand vine vorba despre substante nutritive vitale cu siguranta ei se refera la cele care mentin sanatatea organismului si sporesc longevitatea.

Astfel de substante nu pot fi sintetizate de organism, ele trebuie sa fie administrate acestuia prin alimente corespunzatoare. Luteina se gaseste in cantitate semnificativa in spanac si galbenus de ou, deci aceste alimente trebuie sa faca parte din dieta. In urma studiilor despre luteina, s-au descoperit doua tipuri ale acestei substante: cea care se gaseste in legume verzi si cea din fructele galbene si portocalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.