Sistemul cardiovascular este alcatuit din vase, artere si vene, prin care circula sangele. Inima indeplineste rolul de pompa cardiaca, asigura aprovizionarea celulelor organismului cu oxigen, prin miscari de contractii si relaxare. Sangele asigura hranirea celulelor, oxigenarea acestora si transportul nutrimentelor in organism. Pe de alta parte, sangele are rolul de a prelua substantele nefolositoare care trebuie eliminate din corp.
Sangele este format din plasma si celule
Reprezinta cel mai important fluid al corpului uman. Plasma este alcatuita din proteine, glucoza, substante organice si minerale, si ajuta la coagularea sangelui. De asemenea, plasma este partea lichida a sangelui, are apa si substantele nutritive (de care spuneam mai sus), in ea se gasesc celulele sanguine. Acestea sunt de trei feluri si anume: hematii sau eritrocite (celule rosii), leucocite (sau celule albe), pachete sanguine in forma de discuri extrem de mici (sau trombocite).
Celulele rosii
Au hemoglobina cu rol in procesul respiratiei tisulare, ele transporta oxigenul si dioxidul de carbon. Oxigenul este transportat de la plamani la tesuturi, iar dioxidul de carbon este dus de la tesuturi la plamani. Cand numarul celulelor rosii scade, apare anemia.
Celulele albe
Sunt foarte importante pentru organism deoarece combat infectiile. Leucocitele sau celulele albe sunt de tipul granulocitelor (bazofile, eozinofile si neutrofile) si de tipul non-granulocitelor (monocite si limfocite, care au un singur nucleu). Cand sunt in numar mare, apar inflamatii in organism, deoarece si numarul de bazofile este mare si acestea elibereaza histamina – o substanta cu rol in inflamatie. Eozinofilele si neutrofilele distrug bacteriile care ajung in organism.
Cand apar infectii parazitare si alergii, numarul eozinofilelor creste. Fata de paraziti nu au actiune de combatere a acestora, din contra produc si ele substante toxice din cauza lor. Neutrofilele contin enzime si lizozim cu rol in apararea antibacteriana si antimicrobiana, deci numarul lor este mai mare la infectii. Monocitele au rol in sistemul imunitar, distrug celulele moarte si microorganismele. Limfocitele sunt de mai multe tipuri, unele produc anticorpi, altele combat infectiile virale si tumorale.
Trombocitele
Au rol in coagularea sangelui, ele asigura hemostaza sau opresc sangerarea. Cand apare un deficit de trombocite creste riscul de hemoragii. Astfel de celule sanguine se formeaza din megacariocit – celula din maduva spinarii. Aceasta se fragmenteaza in maduva si rezulta mici discuri cu diametrul de 1-4 micrometri, numite trombocite.
Ficatul are un rol important in aparitia trombocitelor deoarece in el se sintetizeaza hormonul trombopoetina ce regleaza productia de trombocite. Rolul lor este foarte important pentru organism, deoarece contin enzime, calciu ionic, hormoni, proteine si alte elemente cu rol fiziologic.
Ele stimuleaza dezvoltarea celulelor ce alcatuiesc peretele intern al vaselor de sange, ajuta in cresterea organismului, asigura sanatatea peretilor vasculari deoarece dezvolta musculatura neteda vasculara. La randul lui peretele intern al vasului de sange sintetizeaza substante care nu permit lipirea trombocitelor si deci de dezvoltare a trombozei. Aderarea are loc doar cand peretele intern al vasului de sange este lezat.
Sangele transporta elementele necesare organismului sa lupte impotriva virusurilor, parazitilor si bacteriilor. Pentru combaterea acestor agenti patogeni este nevoie de limfocite, anticorpi, monocite, eozinofile si polinucleare neutrofile in corp. De asemenea, sangele este un lichid foarte important pentru organism deoarece realizeaza transportul gazelor respiratorii prin reteaua de capilare a circulatiei arteriale si venoase, dar si transportul glucidelor, protidelor si lipidelor, deci a substantelor nutritive in organism.