Coastele sunt oase-perechi unite cu coloana vertebrală (care ajută la susținerea greutății corporale și la protejarea măduvei spinării). Coastele au formă arcuită, prezintă os costal și cartilaj costal, sunt 12 perechi, dintre care 2 perechi flotante (nu sunt articulate cu sternul), 7 perechi adevărate (se articulează direct cu sternul) și 3 perechi false (se articulează indirect cu sternul printr-un cartilaj).
Se spune că ar trebui să fie 13 perechi de coaste, dar evoluția la poziția în picioare a omului a dus la dispariția ultimei perechi de coaste. Astfel din 13 perechi de coaste care au fost inițial, oamenii mai au doar 12 perechi de coaste.
Interesant este ca la unele persoane, organismul mai are și a 13-a pereche de coaste. Există oameni la care această a-13-a pereche de coaste este doar un vestigiu, este atrofiată.
O persoană din 200 poate avea din naștere o coastă în plus. Aceasta se numește coastă cervicală și se găsește deasupra coastelor normale. În anumite cazuri, astfel de oameni pot avea anumite probleme la nivelul gâtului, încă din copilărie, care se pot dezvolta datorită unor traume sau accidente sau pot fi provocate de coasta cervicală.
Există situații în care apar dureri cronice sau din contră simptomele lipsesc deși aceste coaste suplimentare există din naștere. Sindromul Outlet sau sindromul de evacuare toracică poate fi dezvoltat de unele persoane, numele său vine de la priza toracică dintre prima coastă și claviculă. În acest spațiu sunt multe vase sanguine, nervi și mușchi.
Dacă se pune presiune pe vasele de sânge și mușchii de sub claviculă la cei care au mușchii slăbiți și nu pot ține clavicula suficient de bine, se pot simți simptome specifice acestui sindrom. Dintre aceste simptome fac parte senzațiile de amorțeală în braț și în umăr, slăbiciunea și durerile locale.