Știați că proteinele vegetale hidrolizate se obțin prin procese ce utilizează sodă caustică și acid sulfuric?

0
1304
Știați că proteinele vegetale hidrolizate se obțin prin procese ce utilizează sodă caustică și acid sulfuric

De ce unele alimente comercializate de producători au gustul atât de bun? De ce preferăm să mâncăm diferite sosuri, supe, produse picante, gustări delicioase, mâncare chinezească, tip fast-food, etc. Gustul lor este îmbunătățit de anumite substanțe chimice numite proteine vegetale hidrolizate.

Știați că proteinele vegetale hidrolizate se obțin prin procese ce utilizează sodă caustică și acid sulfuric? Aceste proteine nu sunt sănătoase deoarece au toxine puternice, au substanțe posibil cancerigene și care pot afecta negativ neuronii. Proteine vegetale hidrolizate sunt comercializate în toată lumea ca potențiator de arome pentru alimentele procesate.

Apar în produse tip fast-food, sosuri, supe, hot-dog, tocănițe, aperitive aromate, sosuri pentru salate, alimente congelate, chipsuri, dulciuri, etc. De multe ori pot fi prezente și în diferite amestecuri de condimente pentru gătit. În concluzie fii foarte atent ce alimente cumperi, citește cu atenție ingredientele pentru că s-ar putea să descoperi multe substanțe chimice care cu siguranță nu vrei să le introduci în organism.

Proteinele vegetale hidrolizate sunt obținute din cereale, leguminoase, din grâu, soia, porumb, prin procese chimice în care se utilizează substanțe ca soda caustică și acid sulfuric. În urma acestor procese se obține un produs care are o culoare închisă și care conține acid glutamic și alți compuși cu un grad de toxicitate.

proteine vegetale

În plus este posibil ca în produsul obținut să se adauge și glutamat monosodic. Acest aditiv alimentar – glutamatul monosodic – este folosit pentru o senzație de gust specială, care poate spori intensitatea aromei și crește dorința de a mânca un anumit produs.

Citește și:  Dieta pentru crestere in masa musculara

Potrivit specialiștilor în domeniul medicat glutamatul monosodic poate crește riscul de Parkinson, Alzheimer, aritmii cardiace, astm, scleroză multiplă, cancer cerebral, deoarece acționează ca o exitotoxină. Pentru a înțelege mai bine riscul la care ne expunem prin consumul de astfel de alimente procesate, trebuie să spunem că excitoxinele stimulează celulele nervoase deoarece sunt molecule toxice și astfel duc la deteriorarea neuronilor și moartea lor.

Astfel de proteine sunt folosite pentru îmbunătățirea gustului și aromelor produselor alimentare procesate, pentru prepararea produselor vegetariene preambalate, pentru condimentarea produselor ce conțin înlocuitori de carne, pentru îmbunătățirea gustului unor produse alimentare de calitate inferioară, pentru păstrarea aromei unor alimente ambalate.

Datorită cosumului în exces de proteine vegetale hidrolizate și toxinelor acumulate se poate ajunge la deteriorarea stării de sănătate, la simptome cu debut brusc, la stări de greață și vărsături, la stări febrile, crampe abdominale, diaree, dureri de cap, senzație de slăbiciune, amețeală și altele. Astfel de simptome pot să dispară în câteva ore sau pot fi foarte grave încât să fie nevoie de a merge la medic. În cazuri mai rare s-a ajuns chiar la probleme respiratorii, convulsii și atacuri de astm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.