Rozmarinul este o planta medicinala traditionala cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale deosebite terapeutice, afrodisiace si gastronomice, datorate uleiurilor esentiale pe care le contine. Are denumirea stiintifica de Rosmarinus officinalis si a fost subiectul a numeroase studii din ultimii ani a cercetatorilor de la Universitatea din Northumbria (Marea Britanie).
Acestia au examinat elementele active ale plantei si au descoperit asa numitul 1,8-cineol care este cel mai important component al rozmarinului si are proprietati antiseptice. Acesta intra in fluxul de sange prin membranele mucoase ale nasului si ale plamanilor. Acest compus volatil se gaseste si in alte plante, ca de exemplu in pelin, dafin, eucalipt si salvie.
Potrivit rezultatelor studiului s-a concluzionat ca aroma de rozmarin ajuta la imbunatatirea performantei de memorie si deci poate fi utilizata cu succes in tratamentul pacientilor care sufera de dementa sau pentru combaterea declinului de memorie la persoanele in varsta.
Studiul s-a facut pe un numar de 66 de persoane sanatoase, care au fost impartite in doua grupe, una fiind distribuita intr-un spatiu cu miros neutru, iar alta intr-un spatiu cu parfum de rozmarin.
In urma testelor pe care cercetatorii le-au realizat asupra lor, au ajuns la concluzia ca performantele cognitive ale subiectilor care au inhalat aroma de rozmarin au fost imbunatatite cu 15%. Ei au studiat si rezultatele analizelor de sange pentru a verifica daca apar urme de cineol, si au descoperit ca acest compus se gasea in procent de 1,8%.
Cercetatorii considera ca 1,8-cineol ar putea ajuta in prevenirea bolii Alzheimer prin inhibarea defalcarii neurotransmitatorului acetilcolina. Deficienta de acetilcolina produce grave tulburari neurologice, dischinezie, ticuri nervoase, pierderi de memorie, dificultati de vorbire sau alte boli si afectiuni care se datoreaza deteriorarii creierului.
Cu alte cuvinte, aroma de rozmarin si deci compusul 1,8-cineol este benefic pentru persoanele care au tulburari de memorie, care sufera de afectiuni depresive sau de boli grave precum este Alzheimerul sau dementa.