Iarna gripa și răcelile sunt mai frecvente ca în restul anului, de aceea este nevoie de întărirea imunității organismului. În plus, se tot vorbește despre noi persoane care sunt infectate de COVID-19, deci trebuie să apelăm la o serie de metode eficiente pentru a ne proteja și consolida imunitatea. Una dintre acestea este prin intermediul plantelor și condimentelor ayurvedice.
Navigare rapidă în articol:
- Tulsi și giloy ajută în lupta împotriva coronavirusului
- Usturoi și turmeric
- Schinduf, un antioxidant natural
- Amla, neem și shilajit cresc imunitatea
1. Tulsi și giloy ajută în lupta împotriva coronavirusului
Experții în Ayurveda consideră că plantele tulsi și giloy sunt foarte bune în creșterea imunității și prevenirea contaminării cu noul coronavirus. Ei recomandă un decoct realizat din frunze de tulsi, giloy, piper negru și ghimbir. Aceste ingrediente se fierb și se obține un suc dens, care se bea cu înghițituri mici.
Tulsi este cunoscut sub numele de „Busuioc Sfânt” și este folosit în ceremoniile religioase hinduse. Frunzele de tulsi au proprietăți medicinale, antioxidante, anticancerigene, antiinflamatorii, antiseptice, antifungice și antibacteriene. Pentru creșterea imunității se poate folosi extract de tulsi. Planta are și alte beneficii:
- Scade glicemia, nivelul de colesterol și de zahăr din sânge
- Reduce stresul, anxietatea, depresia
- Este eficientă în reducerea inflamațiilor din corp
- Scade riscul de boli cardiovasculare și de atac de cord.
Ceaiul de Busuioc Sfânt combate oboseala, stresul, crește rezistența corpului la infecții cu bacterii, ajută în tratamentul bolilor digestive, respiratorii, ale sistemului cardiovascular și îmbunătățește imunitatea organismului.
Giloy este o plantă utilizată foarte mult în medicina Ayurvedică, ea este numită și „Rădăcina nemuririi”. Este o plantă bogată în antioxidanți, care crește imunitatea și previne dezvoltarea multor boli grave. Este foarte eficientă în detoxiferea organismului, combaterea bacteriilor, curățarea sângelui, reducerea simptomelor de febră, malarie, gripă porcină și altele. Pentru tratament, se bea ceai din extract sau din frunze de giloy.
Ghimbirul este recomandat în tratamentul răcelii, tusei, artritei, depresiei, simptomelor de greață și altele. Are proprietăți antifungice, antiinflamatoare, anticancerigene. Acest condiment se poate folosi în combinație cu chimion și cardamom pentru calmarea simptomelor afecțiunilor digestive.
Vezi aici un video despre planta Giloy:
2. Usturoi și turmeric
Aceste condimente sunt foarte bune pentru creșterea imunității organismului.
Usturoiul are proprietăți antibacteriene, antioxidante, ajută în reducerea tensiunii arteriale. Usturoiul este considerat un antibiotic natural, care reduce inflamațiile și crește imunitatea.
Sucul de usturoi conține aproximativ 400 de substanțe, compuși medicinali, ca de exemplu: potasiu, sulf, calciu, sodiu, fitosteroli, acid fosforic, vitamina B, apă, proteine, carbohidrați, seleniu, antioxidanți și alte elemente active.
Poate fi consumat crud sau adăugat în diferite preparate culinare.
Beneficii pentru sănătate ale usturoiului:
- Ajută în tratamentul congestiei nazale, calmarea simptomelor rinitei bacteriene cauzate de pneumococi și stafilococi
- Scade simptomele de răceală, inflamația sinusurilor
- Protejează împotriva virusurilor, poate ajuta în cazul unei epidemii de boli virale, etc.
Turmericul este apreciat în medicina Ayurvedică ca medicament, pentru numeroasele sale proprietăți, inclusiv antiinflamatoare, detoxifiante pentru ficat, de combatere a alergiilor, de stimulare a digestiei, echilibrare a colesterolului și creștere a imunității organismului.
Turmericul ajută în cazuri de tulburări de ficat, răceală, afecțiuni digestive, probleme ale pielii.
Se folosește în diferite preparate culinare, alături de curry, piper, fenicul, coriandru, chimen.
Pentru creșterea imunității organismului este bun decoctul realizat din turmeric, tulsi și ghimbir ras.
3. Schinduf, un antioxidant natural
În medicina Ayurvedică, schinduful este o plantă folosită frecvent și apreciată pentru proprietățile antioxidante și de creștere a imunității. Se pot utiliza frunzele sau semințele de schinduf.
De obicei, semințele de schinduf sunt folosite în gastronomie, la cafea și murături, iar frunzele de schinduf sunt pentru aromatizarea preparatelor culinare din carne, pește și legume. Le salate sunt foarte bune semințele încolțite de schinduf, care se pot cumpăra de la supermarket (ex. Kaufland).
Pentru imunitate se recomandă ceaiul din semințe de shinduf, care este eficient și în reducerea febrei. În ceai se adaugă 1-2 felii de lămâie și se îndulcește cu miere.
4. Amla, neem și shilajit cresc imunitatea
Aceste plante medicinale sunt foarte bune pentru creșterea imunității organismului. Se Folosesc în medicina ayurvedică împreună cu planta giloy.
Amla este o plantă ayurvedică cunoscută cu numele de „agriș indian”. Are proprietăți antioxidante, de stimulare a imunității, de prevenire a îmbătrânirii premature a organismului. Amla este un excelent superaliment, conține numeroase vitamine, minerale, fitonutrienți, aminoacizi, care hrănesc organismul și îmbunătățesc circulația sângelui. Amla are efect benefic asupra pielii, combate căderea părului, previne albirea timpurie a părului.
În medicina Ayurvedică, amla este folosită mai ales pentru creșterea rezistenței organismului și eliminarea toxinelor din corp.
Neem este un antibiotic eficient și un antiinflamator natural. Extractul din frunze de neem are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului:
- Este eficient în cazuri de gripă, răceală, febră, boli de piele, oboseală, dureri de gât
- Are efect antiinflamator, antibiotic, antifungic
- Normalizează metabolismul, reglează nivelul de glucide din sânge
- Facilitează detoxifierea organismului.
Shilajit este un remediu ayurvedic care conține acid fulvig și peste 84 de minerale. Extractul de shilajit are numeroase beneficii pentru sănătate:
- Îmbunătățește imunitatea, activitatea coenzimei Q10
- Stimulează producerea de energie celulară
- Funcționează ca un excelent antioxidant și antiinflamator
- Elimină excesul de lichid din corp
- Are proprietăți anxiolitice, combate stresul, depresia și anxietatea
- Poate calma stările de iritabilitatea, agresivitate, nervozitate
- Îmbunătățește sănătatea inimii, are efecte cardioprotectoare.
Acest remediu ayurvedic este foarte eficient în combaterea multor probleme de sănătate, inclusiv luptă împotriva deteriorării celulare, încetinind procesul de îmbătrânire a organismului.
Vezi aici un video despre Amla:
Concluzie
Toate aceste plante și condimente ayurvedice pot fi de folos în creșterea imunității organismului, lucru foarte important pentru prevenirea îmbolnăvirii. Ayurveda și Yoga provin din aceeași cultură și ajută în crearea unui stil de viață, în care oamenii să fie în echilibru cu ei înșiși.
Deși Yoga este mult mai populară în prezent decât Ayurveda, cu siguranță se știe că medicina ayurvedică a evoluat foarte mult în timp și a avut mare succes. Medicamentele și preparatele naturiste pe bază de plante și condimente din Ayurveda sunt foarte eficiente pentru prevenirea bolilor și creșterea rezistenței organismului.