Proprietatile si utilizarile scoartei de salcie

0
524
Proprietatile si utilizarile scoartei de salcie

Salcia este unul din primii copaci care inmuguresc si infrunzesc primavara. In popor este cunoscuta si cu numele de rachita. Oamenii de stiinta au ramas surprinsi de proprietatile pe care le poate avea scoarta si frunzele acestui copac. Ea se remarca prin importante elemente active, care o fac sa fie un remediu excelent in tratamentul multor boli si afectiuni.

De la salcie se foloseste scoarta ramurilor, dar si frunzele si florile care se numesc matisori. Scoarta se recolteaza foarte simplu, prin jupuire in fisii de pe ramurile care au 2-3 ani. Salcia infloreste in luna aprilie, are frunzele subtiri si lungi, cu varful ascutit si o culoare alba-argintie. Fructele de salcie sunt acoperite de perisori desi, iar forma lor este asemenea unor capsule.

Proprietatile si utilizarile salciei

Salcia are proprietati: sedative, antireumatice, antitermice, astringente, antiseptice, tonice, antiinflamatorii, antipiretice, diaforetice, diuretice, antispastice. Acestea se datoreaza continutului de minerale, proteine, amidon, rezine, tanin, vitamine (mai ales vitamina C), glicozizi fenolici, lipide, celuloza, acid salicilic.

Datorita substantelor glicozide, salcia poate fi folosita sub forma de infuzie in scaderea temperaturii corpului, ea avand efect diaforetic si analgezic.

Vitamina C este importanta pentru organism si ajuta in consolidarea sistemului imunitar.

Proprietatile antiseptice sunt date de acidul salicilic, iar cele antiinflamatorii si astrigente de continutul de taninuri. Substantele flavonoide sunt cele care ofera efectul diuretic si antispastic al plantei.

Utilizarile salciei sunt numeroase. Ea poate fi folosita atat pentru uz intern cat si pentru uz extern. In primul caz este vorba despre infuzia si decoctul de salcie, iar in cel de-al doilea caz despre cataplasme, bai si comprese aplicate local.

Datorita proprietatilor analgezice, salcia este recomandata pentru ameliorarea durerilor de cap, de artrita, musculo-scheletice si de reumatism. Infuzia de salcie ajuta in calmarea durerilor, starilor de anxietate si iritabilitate, nevralgiilor si insomniei. Efectul sau antiseptic o face sa fie un bun remediu contra microorganismelor daunatoare din organism.

Citește și:  Pelinul – O planta medicinală valoroasă pentru casa noastră

scoarta de salcie

Cei care sufera de stari febrile, gripa, raceala, dureri cauzate de inflamarea articulatiilor, de boli infectioase pot folosi preparate din salcie deoarece, acestea au proprietati diaforetice, analgezice, antiseptice, de reducere a temperaturii corpului. Substantele flavonoide din compozitia salciei o fac sa fie un antiseptic foarte bun si sa fie eficienta in tratamentul afectiunilor tractului respirator superior, crampelor abdominale si tusei.

Salcia are proprietati antihelmitice, stimuleaza digestia, trateaza diareea si gastroenterita. Imbunatateste imunitatea prin continutul de vitamine (mai ales C) si previne ingrosarea vaselor de sange si vasoconstrictia lor.

Infuzia din salcie este recomandata pentru eliminarea excesului de lichid din organism si a toxinelor deoarece are efect diuretic.

Poate fi folosita pentru uz extern in tratamentul ranilor, plagilor, hemoroizilor, ulceratiilor de la nivelul pielii, transpiratiei picioarelor, stomatitelor, verucilor.

Infuzia din salcie se realizeaza astfel: se adauga o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se bea incet, cu inghitituri mici.

Pentru raceala si gripa este recomandat un produs Hapciu care se gaseste la plafar pe baza de capsule care au efect de combatere a infectiilor si inflamatiilor. Acest produs este foarte eficient pentru pacientii care au gripa sau raceala, deoarece le amelioreaza rapid simptomele si le grabeste vindecarea. Mai mult decat atat, majoritatea pacientilor care au incercat tratamentul cu astfel de capsule, s-au vindecat fara a folosi ale medicamente chimice.

Gargara cu decoct din salcie: se face de cateva ori pe zi in caz de afectiuni, inflamatii ale gingiilor si in general ale cavitatii bucale.

Decoctul din salcie se prepara in felul urmator: se adauga o lingura de pulbere de salcie la o cana de apa, se fierbe 30 minute, se strecoara si se bea incet, cu inghitituri mici, pe parcursul zilei.

Preparatele din salcie sunt contraindicate persoanelor care sufera de astm bronsic, boli renale si dermatite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.