Strigoaia, plantă medicială folosită în scop homeopatic

0
1297
Strigoaia, plantă medicială folosită în scop homeopatic

Strigoaia este o plantă care crește prin poieni și pășuni de la munte și este folosită în scopuri medicinale. Aparține familiei Liliaceae și are denumirea științifică Veratrum album. Este o plantă viguroasă, care crește până la 175 cm. Rădăcina sa este un rizom gros în formă conică, înfipt adânc în pământ și care se termină cu o coroană de rădăcini destul de subțiri și lungi.

Strigoaia are frunzele late, în forme ovale, străbătute cu nervuri paralele, destul de lungi și acoperite fiind de tecile lor. Florile au culoarea alb-verzuie, alcătuiesc un buchet în vârful tulpinei. Perioada de înflorire a plantei este vara, în lunile iulie-august. În țara noastră crește specia de strigoaie cu flori purpuriu-închis, ce este folosită în scop medicinal.

De la plantă se recoltează rizomul cu rădăcini, de obicei în perioada anotimpului de toamnă, în luna septembrie și octombrie. De asemenea se poate recolta primăvara, când apar primele frunze ale plantei. Recoltatul se face manual, rizomul se trage din pământ, apoi se spală cu apă, se elimină parțile înnegrite, dacă este cazul, se lasă la zvântat, apoi se usucă într-un loc uscat și bine aerisit.

Citește și:  7 uleiuri esențiale naturale care îți pot produce o stare de bună dispoziție

Rizomii mai groși trebuie despicați pentru a se grăbi uscarea lor. Când se usucă artificial temperatura nu trebuie să fie mai mare de 50 grade Celsius. Pentru a avea 1 kg de produs uscat trebuie 3-4 kg rădăcini proaspete. Denumirea produsului este Radix veratri și conține rizomi ce au culoarea brun-deschisă la exterior și albicioasă la interior, iar restul rădăcinilor care înconjoară rizomii este bine să fie de culoare albicioasă în exterior. Produsul se folosește în homeopatie.

Planta este otrăvitoare, de aceea mâinile trebuie bine spălate după recoltare, sunt indicate mănușile de protecție pentru mâini și masca din tifon umed la nas și gură (astfel nu se înhalează praful ce provoacă strănut). În caz de itoxicație apar simptome de salivație, vărsături, diaree, frisoane, tremurături, mâncărime pe piele, de aceea trebuie mers la medic.

Video – Strigoaia, Veratrum album, proprietăți medicinale: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.