Sunetele naturii ne afectează emoțiile și spiritul. Acest lucru a fost demonstrat de psihologi și terapeuți, care spun despre pacienții lor că muzica naturii i-a ajutat în vindecare. De exemplu sunetul caracteristic brizei mării calmează stările de nervi și are efect benefic asupra minții obosite. Susurul unei cascade sau al unei ape curgătoare este de asemenea relaxant, iar sunetul vântului induce o stare de confuzie.
Pentru a te simți mai bine trebuie să căutăm liniștea într-un loc plăcut în natură, într-o grădină, la marginea unui râu, sub coroana unui copac, etc. Foșnetul ierbii, al frunzelor, cântecul păsărilor, nechezatul cailor reprezintă sunete din natură sau produse de ființe vii, care ne fac să simțim o stare de bucurie și de relaxare. Susurul muzical al unui pârâu poate înlătura frustările, mânia și gelozia.
Râsul este bun pentru sănătate, iar dacă este din inimă are valoare terapeutică deoarece potrivit cercetătorilor în domeniul medical are efect analgezic. Prin râs se eliberează endorfine la nivelul creierului care sunt substanțe analgezice. Râsul ameliorează depresia, te ajută să faci față stresului, să scapi de oboseală, să îți consolidezi imunitatea organismului (ajută la producerea hormonului de creștere uman HGH), să ai o gândire pozitvă, o stare de bine și de bucurie.
Analizând caracteristicile vocii unei persoane se pot afla anumite probleme posibile ale acesteia. De exemplu în caz de migrenă și amețeli vocea este tărăgănată. Un om care este stresat la job și nu are încredere în sine va avea vocea strangulată sau lentă. Persoanele care au afecțiuni respiratorii pot avea vocea tristă fără o cauză anume.
Cei care au suferit traume emoționale sau șocuri pot fi în situația de a-și pierde vocea o anumită perioadă de timp. În caz de oboseală fizică sau intelectuală, vocea persoanei poate fi stinsă sau cu o tonalitate îngustă. O persoană care are tensiunea ridicată poate avea vocea stresată și poate avea tendința de a vorbi rapid și răstit.
Fiecare om trebuie să aibă încredere în intuția lui și să observe ce reacții are la diferite sunete iar pe baza lor să poată selecta pe acelea potrivite pentru starea sa interioară. Foarte bine este să se participe la spectacole muzicale, să se verifice față de care sunete (ale unor instrumente) se simte atras. De exemplu se pot asculta sunetele de flaut, ale unor seturi de clopoței, ale fluierelor, ale xilofonului, ale unor instrumente tradiționale, etc.
Prin intuiție și instinct se poate selecta destul de ușor instrumentul ce are caracteristicile personalității proprii și astfel se pot alege compoziții produse cu acest instrument și care prin sunetele sale este în armonie cu sufletul persoanei. Multe sunete pot stimula hipofiza și creierul ceea ce este important pentru sănătatea organismului. Hipofiza este o glandă endocrină care se află la baza creierului și ne controlează corpul.
Dereglările acestei glande pot produce simptome de greață, oboseală, vărsături, dureri de cap, depresie, tulburări ale vederii. Pentru zona pelviană este recomandată muzica cu ritmuri mai puternice, necultivată. Pentru abdomen este indicată muzica lui Maurice Ravel. Pentru talie și diafragmă sunt benefice compozițiile lui George F. Handel. De asemenea este bine să se cânte lângă sobă sau focul din cămin. Pentru gât este recomandată muzica lui Wolfgang A. Mozart (ex. Mica serenadă).
Notele muzicale (Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si) au efect terapeutic. Între note și simțuri și între note și sistemele organismului există legături sesizate de către cercetători. Aceștia recomandă să se asculte muzica sau sunetele bazate pe aceste note pentru îmbunătățirea funcțiilor organismului.
Nota Do este în legătură cu mirosul, cu mușchii, oasele, gleznele, coapsele, sângele, prostata, fesele, șoldurile. Terapia cu sunetele bazate pe nota Do ajută în cazuri de afecțiuni ale sângelui, anemie feriprivă, paralizie, probleme circulatorii, înțepenirea încheieturilor, melancolie, diaree sau constipație.
Nota Re este legată de gust, de sistemul limfatic, de vezica urinară și rinichi, de sistemul reproducător, piele, depunerile de grăsime și de fluidele din corp. Terapia cu nota Re este indicată celor care au gută, bronșită, astm, toxine, obezitate, pietre la vezica biliară, stări de apatie, oboseală sau letargie. Nota Mi este în legătură cu ficatul, splina, intestinele, rinichii, nervii, activitatea intelectuală. Terapia cu sunetele bazate pe nota Re este benefică persoanelor care suferă de indigestie, dureri de cap, constipație, afecțiuni gastrointestinale, flatulență, plictiseală, tuse, afecțiuni ale ficatului.
Nota Si este în legătură cu simțul pipăit, cu mâinile, brațele, umerii, plămânii, inima, glandele endocrine și cu sistemul imunitar al organismului. Terapia cu muzica bazată pe nota Re este benefică în cazuri de traume, răceli la cap, alergii, somnolență, guturai, colici, piele uscată, tensiune ridicată, iritabilitate și dureri de spate.
Nota Sol este legată de auz, probleme cu circulația, faringe, sânge, gât, metabolism, sistemul nervos, coloana vertebrală, ureche, temperatura corpului și sistemul imunitar. Terapia cu sunetele ce au la bază nota Re este recomandată în următoarele suferințe și boli: dureri de cap, infecții ale gâtului, laringită, afecțiuni oculare, spasme musculare, stări de vomă, stări febrile, dureri menstruale, amigdalită, mâncărimi și probleme ale pielii.
Nota La este în legătură cu intuiția, dar și cu toate celelalte simțuri, cu anumite părți ale corpului, cu afecțiunile sângelui, reacțiile musculare, reacțiile de coordonare, cu durerea și controlul acestui simptom. Terapia cu nota La se face pentru afecțiunile nervoase, tulburările de echilibru, convulsii, paralizie, umflături, dificultățile respiratorii, obsesii. Nota Si este în legătură cu sângele și fluidele din corp, cu metabolismul unor vitamine și minerale (ex. calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu și altele).
Terapia cu muzica bazată pe nota Si poate fi realizată în caz de dureri inflamatorii, sistem imunitar slab, nevralgie, dereglări nervoase, crampe, dereglări ale metabolismului vitaminelor. Muzica oferă posibilități terapeutice, ajută la îmbunătățirea funcțiilor unor părți ale corpului, induce o stare de liniște, echilibru și siguranță interioară.