
Tahicardia sinusală reprezintă o dereglare de ritm sinusal, o modificare a frecvenței normale a inimii. Când frecvența inimii este rapidă, de peste 100/minut, este cazul tahicardiei sinusale, ritmul regulat sinusal nefiind perturbat. În cazuri patologice zona de tahicardie sinusală este între valorile 100-150/minut.
În condiții fiziologice de sănătate, un cord se contractă ritmic, cu o anumită frecvență și în același interval de timp, iar frecvența normală a zgomotelor cardiace ritmice este cuprinsă între 60-80/minut. Tahicardia relativă se caracterizează prin frecvența inimii de 80-100/minut.
De ce se produce accelerarea frecvenței inimii? Accelerarea frecvenței se face din cauza scurtării diastolei. În zona apicală, dacă se realizează ascultația inimii se observă că frecvența acesteia este rapidă îar în plus se accentuează și zgomotul I.
În general frecvența inimii este variabilă, de aceea nici tahicardia sinusală nu este constantă și fixă. Tahicardia sinusală apare la persoane sănătoase și la persoane care suferă de anumite boli sau afecțiuni. La persoanele sănătoase, tahicardia sinusală poate să apară în cursul digestiei, în efort sau activitate fizică intensă și datorită unor emoții.
Din punct de vedere patologic, tahicardia sinusală se produce în cazuri de miocardite, insuficiență cardiacă, endocardite, cardiopatii, în stări febrile, anemie, neuroză, intoxicații acute, colaps, hipertiroidism și alte boli extracardiace.
Cauzele tahicardiei sinusale patologice sunt destul de multe, însă, de foarte multe ori această afecțiune apare în timpul sarcinii, deoarece atunci se produce o creștere naturală de greutate corporală și schimbări în activitatea tuturor sistemelor din organismul femeii. Greutatea corpului are efect asupra inimii, la fel și sistemul circulator este luat în calcul, deoarece acestea contribuie la creșterea de ritm cardiac în mod frecvent.
În cazuri de tahicardie sinusală apare o creștere a frecvenței ritmului cardiac, palpitații, dureri de inimă, stări de oboseală și amețeli. Astfel de simptome pot să apară combinate între ele sau doar câte una, situațiile diferă de la o persoană la alta. Partea bună este că tahicardia sinusală apare în timpul sarcinii dar temporar, iar pentru tratamentul ei se recomandă în special repaus fizic și emoțional.
Femeile trebuie să aibă grijă de starea lor de sănătate în timpul sarcinii, iar în acest sens trebuie să evite stresul, oboseala, să nu ridice greutăți, să nu facă foarte mult sport, să respecte un program corect de odihnă și alimentație. Dacă tahicardia sinusală se datorează și anumitor boli de inimă sau defecte cardiace atunci trebuie consultat un medic de specialitate.