Protecție naturală pentru corp – Ceaiul de gutui calmează tusea convulsivă și întărește imunitatea

0
6

Gutuia este o delicatesă de toamnă apreciată mai ales în țara noastră. Cu cât ea este mai bine coaptă, cu atât gustul ei este mai bun și mirosul mai puternic. Acest fruct are capacitatea de a împrospăta respirația urât mirositoare. Dacă este foarte bine copt, acest fruct devine moale, iar gustul său astringent dispare. Prin urmare, este bine de consumat gutui bine coapte, care au o aromă răcoritoare și nu mai sunt acrișoare.

Gutuile sunt fructe indicate în sezonul de toamnă-iarnă, atunci când riscul de viroze și răceli crește. Gutuile, ghimbirul și cătina se consumă în această perioadă din an pentru stimularea imunității și pentru a proteja organismul împotriva virusurilor și infecțiilor.

Gutuile au vitamina C, fier, potasiu, magneziu și alte minerale care mențin sănătatea organismului. Aceste fructe au o aromă plăcută, au uleiuri esențiale cu proprietăți antidepresive.

Ceai de gutui

Ceaiul din felii de gutui este bogat în vitamine, are o aromă foarte plăcută și este un remediu împotriva răcelilor. Pentru a prepara ceaiul de gutui, se dă acest fruct pe o răzătoare mare, iar apoi se infuzează în apă clocotită timp de 10-15 minute. Gutuia mărunțită se poate păstra într-un borcan la frigider sau într-o pungă la congelator.

Acest ceai are acțiune antioxidantă și poate ajuta în stimularea imunității. Gutuia este folosită ca remediu în medicina populară pentru calmarea tusei, a durerilor de gât, prevenirea gripei și răcelii.

Ceaiul din flori de gutui calmează tusea tabacică. Se bea câte o cană de ceai de gutui după fiecare masă, pe parcursul zilei. Ceaiul se prepară astfel: se adaugă 30 g de flori de gutui la un litru de apă clocotită; se lasă la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se bea. Ceaiul de flori de gutui se bea cald cu înghițituri mici.

Pulberea din coji de gutui ajută de asemenea în caz de tuse convulsivă. Se spală 4 gutui cu apă, se curăță de coajă, se usucă la cuptor și apoi cojile casante se macină și se amestecă cu 4 linguri de miere de albine și un vârf de cuțit de propolis. Acest preparat se păstrează într-un borcan la frigider. Tratamentul se face zilnic, se administrează câte o linguriță atunci când apare o criză de tuse.

Citește și:  Marul-de-scortisoara (Annona squamosa) si proprietatile fructelor sale

Macerat din semințe de gutui

Acest preparat este bun pentru hemoroizi. Semințele de gutui se pun la uscat și apoi se macină, astfel se obține o pulbere cu beneficii pentru organism. Maceratul din sâmburi proaspeți, care au fost ținuți 12 ore într-un pahar cu apă de izvor, ajută la calmarea durerilor și iritațiilor provocate de hemorozi.

Gutui în miere

Acest preparat ajută în calmarea duerilor de gât. Se dă gutuia pe răzătoare și se pune într-un borcan cu miere. Preparatul este delicios și ajută în prevenirea și combaterea răcelii în sezonul rece.

Acest fruct este foarte hrănitor, are vitamine B1, B6, C dar și cupru, potasiu, magneziu, fier. Prin aportul de vitamina C, gutuia ajută în creșterea imunității și în tratarea afecțiunilor inflamatorii. Prin consumul de gutui se pot elimina kg în plus, deoarece au puține calorii.

Cum ajută gutuile în tratamentul ulcerului gastric?

S-a dovedit și faptul că gutuile au fenoli care ajută în ameliorarea ulcerului gastric. Unele studii ale cercetătorilor arată că polifenolii ajută în prevenirea bollilor cardiovasculare, neurologice, osteoporozei, diabetului zaharat și a ulcerului gastric. Proprietățile antioxidante ale compușilor fenolici din gutui ajută în reducerea stresului oxidativ. Compuși fenolici au acțiune gastroprotectoare și sunt o alternativă pentru tratamentul ulcerului gastric.

În ziua de azi, ulcerul gastric și ulcerul duodenal sunt cele mai răspândite afecțiuni gastrointestinale. Pentru tratamentul lor sunt indicate remedii naturale, medicamente pe bază de plante, care nu au efecte secundare precum au medicamentele convenționale. S-a demonstrat că fenolii acționează benefic în tractul gastrointestinal, au proprietăți antidiareice, antispastice, antiulceroase, antisecretorii, protejează mucoasa gastrică împotriva unei varietăți de agenți ulcerogeni.

Alături de gutui și ghimbirul ajută în prevenirea ulcerului. Extractul de ghimbir protejează mucoasa gastrică de leziunile induse de stres, inhibă secreția de acid gastric, oferă o protecție antioxidantă. Și feniculul are efecte anti-ulcerogenice și antioxidante, deci ajută în tratamentul ulcerului gastric. De asemenea, este recomandat și uleiul de măsline care atenuează leziunile gastrice și poate fi un bun remediu pentru ulcer. Oamenii de știință sugerează că în caz de ulcer este bun și chimenul negru care are activitate antiulceroasă, care se datorează conținutului său de flavonoide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.