Totul despre degeraturile cauzate de frigul iernii

0
633
Totul despre degeraturile cauzate de frigul ierniiTotul despre degeraturile cauzate de frigul iernii

Prin intermediul unor intrebari simple pe care ni le punem fiecare din noi putem afla totul despre degeraturile cauzate de frigul iernii.

Ce sunt degeraturile si cum apar?

Degeraturile sunt deteriorari ale anumitor parti ale corpului – degetele de la maini, degetele de la picioare, fata, nasul, urechile – care uneori duc pana la necroza si se datoreaza temperaturilor foarte scazute din timpul iernii. In cele mai multe cazuri degeraturile apar in lunile de iarna cand temperatura mediului este sub -15ºC si persoana in cauza se afla pe strada si ramane o perioada indelungata de timp. Degeraturile sunt cauzate si amplificate de umiditatea ridicata si vanturile puternice combinate cu temperatura foarte scazuta sub zero grade.

Care sunt cauzele ce determina aparitia degeraturilor?

In cele mai multe cazuri degeraturile apar la oamenii care au un grad avansat de intoxicatie alcoolica severa si se expun un timp indelungat la ger, vant puternic si umiditate mai ales in cazul in care cad in zapada. Ei devin obositi, au o stare de somnolenta si de ameteala, sunt apatici, temperatura corpului scade, isi pot pierde cunostinta, sufera tulburari respiratorii si de circulatie a sangelui si in cazuri grave pot muri prin incetarea respiratiei si stop cardiac.

Alte motive care contribuie la aparitia degeraturilor sunt: schimbarile bruste de temperatura, anemia, foamea, problemele circulatorii, incaltamintea stramta, alimentatia necorespunzatoare, transpiratia picioarelor, hainele umede si frigul, modificarile hormonale, oboseala fizica, pierderea de sange datorita unor traume, starea generala proasta pe care o are persoana de un anumit timp.

Cate tipuri de degeraturi sunt? – Sunt patru grade de degeraturi:

  • Primul grad este cel al degeraturilor simple cand pielea devine palida si se exfoliaza dupa o saptamana. Apar furnicaturi, amorteala, senzatie de arsura, mancarime si durere.
  • Al doilea grad se caracterizeaza prin umflaturi si pustule cu lichid care dupa una sau doua saptamani se cicatrizeaza. Apare senzatia de mancarime, arsura si durere usoara.
  • Al treilea grad de degeraturi apare dupa o expunere mai indelungata la frig si da simptome precum: pielea este distrusa, apar umflaturi pe suprafata ei, pustule rosii cu continut sangeros, senzatie de durere si vindecarea se realizeaza in doua sau trei saptamani.
  • Al patrulea grad este foarte grav deoarece sunt afectate nu numai pielea si straturile de tesut moale, ci si articulatiile si oasele. La acest grad temperatura pielii este foarte scazuta, apare edem si un colorit cianotic.
Citește și:  Cum tratezi raceala, infectia tractului respirator superior?

Care este tratamentul in caz de degeraturi?

Daca se expune zona afectata direct la caldura tesuturile superficiale se incalzesc mai repede decat in profunzime si astfel celulele de la suprafata nu vor fi alimentate suficient cu sange si se vor deteriora complet. Ele trebuie dezghetate treptat si din interior. Degetele afectate se incalzesc usor cu apa la temperatura camerei, pana ce temperatura corpului se creste treptat.

Dupa o baie calduta se sterge pielea usor cu un prosop foarte moale. Pe masura ce corpul se incalzeste persoana va simti durere si sensibilitate crescuta in zonele afectate de degeraturi de aceea va trebui sa ia un medicament calmant care sa o faca sa se simta putin mai bine. De asemenea, trebuie sa bea lichide calde, ceaiuri, supe, lapte, dar niciodata bauturi care sa contina alcool. In cazuri mai grave persoana care sufera de degeraturi trebuie dusa de urgenta la un spital pentru a primi ajutor de specialitate din partea cadrelor medicale.

Ce recomanda medicina traditionala in caz de degeraturi?

Infuzia de flori de musetel – Se pune 1 lingurita de flori de musetel uscate in 200 ml de apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 15-20 minute. Dupa ce se strecoara se aplica pe zona afectata bucatele de tifon muiate in infuzie de flori de musetel.

La fel se pot folosi si comprese din tifon muiat in infuzie realizata din urmatorul amestec de plante: frunze de nuc si flori de musetel in cantitati egale. Se adauga 1 lingurita amestec uscat la 200 ml apa clocotita, se infuzeaza timp de 15-20 minute, se strecoara si se utilizeaza pentru uz extern.

Degeraturile grave se pot trata cu ulei de catina.

Supa de cartofi – Se curata cativa carofi, se pun la fiert, se lasa la racit si se strecoara supa rezultata. Se aplica pe zonele afectate de frig, durata tratamentului este de 20 minute si se aplica de 2 sau 3 ori pe zi.

Grasimea de iepure – Se aplica pe locul respectiv grasime rece in strat subtire, o singura data pe zi pentru a lubrifia zona. Grasimea de gasca are acelasi efect de lubrifiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.