Trestia de zahar (Saccharum officinarum)

0
858

Trestia de zahar (Saccharum officinarum)Trestia de zahar este o planta erbacee perena din familia Poaceae sau Poacee care constituia inainte de inceputul sec. al XIX-lea materia prima pentru obtinerea zaharului. Ca aspect general planta se aseamana putin cu bambusul, in alte tari chiar era comparata cu acesta, ea are tulpina cilindrica inalta de cel mult 6 m si diametrul destul de mare de 5 cm, iar maduva moale. Daca ne-am lua dupa forma frunzelor ei am putea sa o comparam cu porumbul, are frunzele mari si largi la fel ca acesta, dispuse alternativ si opuse. De asemenea inflorescenta trestiei de zahar este interesanta, mare si in forma de panicul piramidal, lung de 50-80 cm, florile sunt asemanatoare cu cele de la grau si ovaz.

Nu se stie cu exactitate de pe ce meleaguri provine, insa se banuieste ca ar fi originara din Asia tropicala, India si Noua Zeelanda, dar si unele insule din jur, din Polinezia. Cu timpul a ajuns si in Indonezia, Filipine, Indochina, India, China si Malaiezia. In prezent trestia de zahar este cultivata in multe tari ale lumii si se prezinta sub mai multe soiuri, toate foarte rezistente la boli si daunatori. Dintre principalele soiuri de trestie de zahar fac parte: trestia de zahar chineza (numita Saccharum sinense Roxb), sau trestia de zahar gigant (numita Saccharum robustum Grassl.), ori trestia de zahar salbatica (numita Saccharum spontaneum L.). Fiecare soi in parte are un anume colorit caracteristic, in general nuantele variaza de la verzui, galbui la rosiatic si usor violet. Cultivatorii de soiuri de trestie de zahar urmaresc cateva obiective in munca pe care o depun si anume: sa obtina un randament ridicat cu specia de planta pe care o cultiva, un procent mare de zaharoza, planta sa creasca repede, sa fie rezistenta la daunatori si boli, la seceta si variatii de temperatura, sa se adapteze bine la solul in care este cultivata. Fiind foarte multe soiuri, ei au in vedere diferentele acestora ce tin de caracteristicile economice dar si morfologia lor, iar selectarea lor se face in functie de scopul dorit, de ce vor sa obtina (procent ridicat de zahar, sirop, etc).

Trestia de zahar (Saccharum officinarum), TulpinaIn India in cultivarea trestiei de zahar se foloseste gunoiul de grajd si astfel randamentul este mare, ea poate fi cultivata in acelasi loc 4 ani la rand. Planta se inmulteste prin butasi, are nevoie de un climat cald si umed, ca in tarile tropicale. Solul in care se va cultiva trestia de zahar trebuie pregatit cu 2 luni inainte, el trebuie ajutat sa pastreze umezeala. Inainte cu o luna se aplica gunoiul de grajd sau alte ingrasaminte, astfel solul va fi bogat si va ajuta la dezvoltarea normala a plantei. In multe tari tropicale trestia de zahar se planteaza cu putin timp inainte de sezonul ploios sau cum este si de asteptat chiar dupa ce acesta se termina, cand ploile s-au oprit. Procesul de recoltare implica taierea tulpinei, indepartarea varfurilor si a frunzelor, deoarece puritatea sucului in timpul prelucrarii dar si cantitatea de zahar este redusa daca se folosesc si frunzele. Procesul de obtinere a zaharului cuprinde cateva etape si anume: extragerea sucului si extractia de zaharoza, filtrarea sucului, etapa de curatare a sucului, ingrosarea lichidului si evaporarea deci obtinerea siropului, fierberea siropului si cristalizarea zaharozei, separarea melasei de cristalele de zahar prin centrifugare, uscarea cristalelor si deci a zaharului brut, etapa de ambalare si apoi la final depozitarea.

Tulpina trestiei de zahar contine 12-15% zaharoza ceea ce este destul de mult, iar uneori ajunge si la un procent mai mare de 20%. De regula nu se foloseste partea superioara a tulpinei, pentru ca aceasta este saraca in zaharoza si nu are rost sa fie prelucrata. De asemenea contine celuloza pana la 17%, apa foarte multa in jur de 63-75%, amidon, proteine, grasimi, sare si altele.

Trestia de zahar a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri si cultivata pentru continutul sau de zaharoza. Ea era un ,,furnizor” preferat si eficient de zahar, mai mult decat atat era usor de cultivat, de recoltat, de depozitat si prelucrat. In vechile poeme indiene sunt descrise beneficiile zaharului si in mitologie are chiar atributii divine. In Vechiul Testament este scris ca evreii importau zahar obtinut din trestie de zahar din China si India. Cu multi ani in urma scriitorii antici au amintit in operele lor despre zahar – acea substanta alba care putea fi utilizata atat in nutritie cat si in medicina.

Zahar, Trestia de zaharAstazi se incearca utilizarea rationala a trestiei de zahar, din ea se obtin diferite produse care se cer pe piata – suc de trestie de zahar, zahar brut, zahar rafinat, melasa, bauturi racoritoare, rom si alte preparate care contin zahar. In India aproximativ 30% din tulpina trestiei de zahar este folosita pentru obtinerea zaharului alb, iar restul in alte scopuri. Zaharul alb pur este un produs comercializat pe piata mondiala in cantitate mare, iar principalele tari care il produc sunt India si Cuba.

Principalele tari cultivatoare de trestie de zahar sunt India, Egipt, China, Tanzania, Cuba, Coasta de Fildes, Brazilia, Mexic, Australia, Columbia, Argentina.

Din punct de vedere terapeutic radacina de trestie de zahar este folosita in ameliorarea durerilor de intestin si stomac. In medicina traditionala din Thailanda trestia de zahar este folosita pentru ca are un continut mare de zaharoza care da energie corpului. In China planta este considerata o adevarata delicatesa. Ea isi are aplicatii atat in medicina populara cat si in forma proaspata, dar nu se mananca ci doar se mesteca. Nu trebuie decat sa fie extras sucul dulce, care este o combinatie de apa cu zaharoza. Acest proces de mestecare ajuta in procesul de consolidare dar si de curatare a dintilor. Sucul din trestie de zahar poate fi amestecat cu sucuri din fructe sau folosit la obtinerea unor cocktail-uri sau altor bauturi alcoolice. Acest suc din trestie de zahar ajuta in tratamentul persoanelor care sufera de afectiuni cardiace. In medicina zaharul din trestia de zahar este folosit in stimularea digestiei, ameliorarea durerii din piept, prevenirea deshidratarii buzelor si reducerea caldurii corpului.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here