La fel ca și alte verdețuri proaspete, mărarul are o aromă deosebită, caracteristică, care îl face să fie apreciat drept condiment pentru preparatele culinare. Mărarul este cunoscut de mulți oameni ca fiind o mirodenie excelentă pentru mâncărurile cu sosuri din carne, însă acest ingredient a devenit folosit frecvent și în rețetele care țin de medicina populară deoarece are proprietăți excelente ce ajută în tratamentul unor afecțiuni.
Mărarul ajută la buna funcționare a organismului, oferă o cantitate semnificativă de potasiu, fier, fosfor, calciu, fibre, uleiuri esențiale, caroten, riboflavină, acid ascorbic și acid folic. Proprietățile sale de normalizare a digestiei și a funcției sistemului circulator fac să fie apreciat ca ,,medicament” în vindecarea unor boli.
Mărarul te scapă de insomnie, stări de nervi și tulburările de somn. Este apreciat de persoanele de sex masculin deoarece îmbunătățește potența și restabilește funcția prostatei. Are uleiuri esențiale care ajută în tratamentul bolilor respiratorii, în eliminarea mucusului din bronhii și ușurarea respirației. Mărarul este bun pentru femeile care au bebeluși deoarece îmbunătățește alăptarea.
Nu degeaba mărarul este folosit în diferite preparate culinare, mai ales acelea care sunt realizate din carne, el are anumite proprietăți care fac ca acestea să fie ușor digerabile. Nu doar pentru aroma sa deosebită nutriționiștii sunt de părere că mărarul trebuie folosit drept condiment, planta are și proprietăți benefice asupra tractului digestiv, ajută la buna funcționare a acestuia, la stimularea glandelor digestive, la creșterea apetitului alimentar. În plus mărarul combate constipația, balonarea, diareea, dizenteria și normalizează metabolismul.
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială pot folosi mărarul în tratamentul afecțiunii deoarece este un remediu excelent împotriva creșterii tensiunii și ajută la dilatarea vaselor de sânge. Mărarul ajută și la vindecarea afecțiunilor pielii, are și proprietăți antialergice, te scapă de mâncărimile produse de eczeme, dermatoze, probleme dermatologice, de inflamațiile gingiilor și stările de nervi, este un bun calmant pentru sistemul nervos.
Mărarul are proprietăți dezinfectante, antioxidante, antimicrobiene, calmante, răcorește gura, elimină respirația urât mirositoare, suprimă efectul nociv al infecțiilor bacteriene, reduce riscul de probleme ale gingiilor și dinților din cauza atacului nociv al radicalilor liberi.
Are beneficii la femei deoarece combate tulburările menstruale și calmează durerile de burtă. Datorită uleiurilor esențiale pe care le are poate stimula digestia dar și secreția biliară, iar prin aportul de vitamine și substanțe flavonoide activează secreția de hormoni și enzime și astfel calmează stările de nervi, asigură un somn liniștit și ameliorează durerile din organism.