Pentru anumiți oameni, consumul frecvent și mare de ceai verde este aproape un mod de viață. Ceaiul verde a devenit la chinezi la fel de important ca și cafeaua, ambele au o cantitate de cafeină, dar între ele există diferențe semnificative. Cea mai mare diferență este dată de faptul că ceaiul verde are mai puțină cafeină decât cafeaua. Ceea ce îl face să fie mai preferat decât cafeaua, este conținutul său de enzime valoroase, care ajută la îmbunătățirea stării de sănătate.
Ceaiul verde, Foto: rivertea.comCeaiul verde are o cantitate mare de catechine, cei mai puternici antioxidanți naturali. Aceștia au proprietăți antibacteriene, de încetinire a procesului de îmbătrânire prematură a organismului prin combaterea radicalilor liberi (ce deteriorează celulele din organism). Efectul nociv puternic al radicalilor liberi asupra celulelor sănătoase necesită adoptarea unui sistem antioxidant creat prin alimentație de calitate. În caz contrar, dacă organismul este lipsit de antioxidanți suficienți, echilibrul este rupt și radicalii liberi scapă de sub control. Ei pot distruge membrana celulară, deteriorează celulele sănătoase, perturbă codul genetic și pot face posibil dezvoltarea cancerului. Pentru combaterea radicalilor liberi, de mare ajutor sunt catechinele, care sunt fitochimicale din ceai verde, se găsec în fructele și frunzele multor plante.
Conform unui studiu realizat de chimistul Lester Mitscher de la University of Kansas în anul 1997, s-a concluzionat că ceaiul verde conține catechine mai puternice de 100 de ori decât vitamina C și de 25 de ori mai eficiente decât vitamina E. De asemenea, ceaiul verde are și importante proprietăți terapeutice, ajută la detoxifierea organelor interne, a intestinului și stomacului, la prevenirea și tratamentul infecțiilor gastrice, la împiedicarea oxidării colesterolului, la prevenirea aterosclerozei, bolilor cardiace și a cancerului. Ceaiul verde reduce riscul de atac cerebral, stopează helitoza, previne cariile și afecțiunile gingiilor. Catechinele din ceai verde protejează țesuturile de radiații, de poluanții de aer, de deteriorări cauzate de radiațiile solare sau de fumul de țigară.
În Japonia, cercetătorii au studiat efectul anticoagulant al catechinelor din ceaiul verde, de scădere a lipidelor din sânge (dar fără a reduce colesterolul bun). Potrivit studiului realizat în anul 1992 de către Dr. Hasan Mukhtar de la Case Western Reserve University s-au demonstrat avantajele medicinale ale catechinelor ce se găsesc în ceaiul verde în ceea ce privește combaterea cancerului. Experimentul s-a făcut pe șoareci de laborator, iar rezultatele au fost impresionante: șoarecii care au consumat ceai verde și au fost expuși luminii ultraviolete și unor substanțe cancerigene au avut cu 90% mai puține tumori decât șoarecii cărora nu li s-a administrat ceai. Catechinele din ceaiul verde distrug celulele maligne și nu afectează celulele sănătoase. Au rol important în prevenirea cancerului de vezică urinară.
Catechinele distrug radicalii liberi și astfel previn îmbătrânirea prematură a organismului. Au capacitatea de a absorbi colestrolul, de a regla permeabilitatea capilarelor, de a crește rezistența vaselor de sânge, de a reduce riscul de tromboză, accident vascular cerebral, infarct miocardic și ateroscleroză. În plus, catechinele ajută organismul în normalizarea nivelului de zahăr din sânge și deci de a preveni diabetul.
Prin proprietățile lor antioxidante și antibacteriene, catechinele stimulează creșterea rezistenței organismului împotriva intoxicatiilor alimentare, a răcelilor, a infecțiilor bacteriene, a bolilor gastro-intestinale. Au acțiune de protejare a organismului de intoxicația cu metale grele, ajută la eliminarea cromului, cadmiului, staniului și plumbului din corp. Pot combate obezitatea, deoarece cresc consumul de energie în organism, accelerează metabolismul și limitează absorbția de grăsime.
Având în vedere toate aceste avantaje ale consumului de ceai verde se înțelege de ce chinezii și japonezii preferă să bea frecvent această băutură. O cană de ceai verde are în medie o cantitatea de 60 mg catechine.
Video – Catechinele din ceaiul verde reduc colesterolul și nivelul de zahăr din sânge: