Intoxicațiile alimentare se datorează consumului de alimente contaminate cu toxine, care pot îmbolnăvi omul. Dacă se întâmplă ca mai multe persoane să consume aceelași tip de mâncare contaminată se poate produce o epidemie într-un grup de oameni. Substanțele toxice pot pătrunde în organism pe cale digestivă, iar intoxicația poate fi voluntară sau accidentală.
Alimentele se pot altera dacă sunt ținute prea mult timp în afara frigiderului sau dacă nu au fost preparate igienic. În funcție de tipul și cantitatea substanței toxice, persoana respectivă poate avea tulburări de gravitate variabilă. În cazuri grave poate suferi modificări grave ale funcțiilor circulatorii și respiratorii, mergând chiar până la comă.
Primul ajutor în caz de intoxicații acute presupune îndepărtarea toxicului și susținerea funcțiilor vitale. Având în vedere faptul că toxicul a pătruns în organism pe cale digestivă (prin alimentele contaminate), el poate fi îndepărtat prin golirea rapidă a stomacului. Acest lucru se realizează prin provocarea de vărsături sau spălături gastrice.
Cum se realizează spălătura gastrică? Acest procedeu se face de câtre o persoană calificată. Se introduce un tub de cauciuc în stomac, prin el se toarnă o cantitate de apă călduță în care s-a dizolvat puțin cărbune medicinal. Se toarnă câte 400 ml apă și astfel se clătește stomacul. La final se administrează 30 g cărbune medicinal și 30 g sulfat de magneziu. Nu încercați acest procedeu decât dacă aveați calificarea medicală necesară. Procedeul se face în cazuri grave. Dacă persoana este inconștientă, spălătura gastrică este interzisă.
Cum provocăm vărsăturile la persoana intoxicată cu alimente?
Apăsăm cu coada unei linguri peretele posterior al faringelui (sau ,,fundul gâtului˝). Astfel se produce reflexul de vomă. Apoi persoana în cauză trebuie să bea un pahar cu apă caldă în care s-a adăugat puțină sare.
Intoxicația cu alcool poate să apară la adulți dar și la copii. În situația când s-a băut o cantitate mare de alcool se poate produce o intoxicație acută. În cazuri grave se poate intra în comă alcoolică. Primul ajutor constă în verificarea semnelor vitale, respectiv realizarea respirației artificiale dacă apar tulburări respiratorii. Foarte important este ca persoana cu intoxicație cu alcool să fie dusă la spital.
Una din cele mai frecvente intoxicații alimentare este cea cu ciuperci. Din nefericire există ciuperci care conțin substanțe toxice (mai ales cele culese din pădure sau cumpărate de la piață) și care nu sunt distruse complet prin procesul de fierbere sau altă metodă de preparare culinară. În caz de intoxicație apar simptome specifice: stări de greață și vărsături, dureri abdominale, scaune moi cu sânge, somnolență, stări nervoase, probleme circulatorii, agitație. Primul ajutor constă în verificarea funcțiilor de respirație, circulație și restabilire în caz de alterare a lor. Apoi se provoacă vărsăturile prin metoda prezentată mai sus.
Cele mai frecvente cauze ale intoxicației alimentare sunt cele cu alimente contaminate cu Escherichia coli, cu ciuperci, Salmonella, pește, Bacillus cereus, Campylobacter, Botulism și altele. Persoanele predispuse la intoxicații alimentare au în general un sistem imunitar scăzut, suferă de anumite boli grave (diabet, boli de rinichi), merg în zone unde expunerea la organismele ce provoacă intoxicații de acest gen este mai mare.
Simptomele intoxicației alimentare apar la aproximativ 2-6 ore după ce s-au consumat alimentele contaminate. Persoana poate avea stări febrile, crampe abdominale, stări de greață și vărsături, dureri de cap, frisoane, deshidratare, scaune diareice și uneori cu sânge, somnolență, slăbiciune generală și chiar probleme respiratorii.
Persoana cu intoxicație alimentară trebuie dusă de urgență la spital, mai ales dacă are scaune cu sânge, probleme respiratorii, vedere dublă, tulburări de vorbire, este slăbită, deshidratată, are amețeli, stări diareice care durează de 2 zile, febră cu temperatura de 38,5 grade Celsius, greață și vărsături repetate. În caz contrar se poate ajunge la complicații grave: probleme cu rinichii (în cazul alimentelor contaminate cu Escherichia coli), tulburări hemoragice (la diferite intoxicații alimentare), afecțiuni ale sistemului nervos (la intoxicații cu Escherichia coli și Botulism), deces (intoxicație cu ciuperci sau cu pește), pericardită (intoxicație cu Salmonella).