Turist pasionat de alergare – 4 sfaturi de antrenament în vacanță

0
95

Activitatea fizică, cum este de exemplu alergarea, poate reduce riscul de a fi supraponderal sau obez. Dacă acest antrenament de alergare este combinat și cu o dietă echilibrată, el va ajuta la reducerea eficientă a greutății și menținerea sănătății organismului. Află în acest articol care sunt beneficiile antrenamentului de alergare zilnic și care sunt principalale sfaturi pentru ca el să fie practicat în mod eficient în vacanță.

Navigare rapidă în articol:

 1. Beneficiile antrenamentului de alergare
 2. Sfaturi pentru antrenamentul de alergare

1. Beneficiile antrenamentului de alergare

Alergarea este cel mai popular sport din lume, mai ales din America. Acest sport oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dacă este realizat în mod corect și anume:

 • Nu se face un antrenament excesiv care predispune la accidentare sau rănire
 • Nu se adoptă o alimentație nesănătoasă ori deficitară
 • Nu se poartă încălțăminte necorespunzătoare.

Prin urmare, această activitate fizică trebuie realizată în mod corect, să existe o abordare bună, mai sănătoasă, mai eficientă și fără durere.

Iată care sunt beneficiile antrenamentului de alergare, efectuat zilnic:

 • Ajută la consolidarea sistemului cardiovascular, cardiorespirator
 • Promovează sănătatea inimii, sângele este mai bine pompat spre inimă, astfel este redus riscul de boli cardiace; este îmbunătățită circulația sangvină și la nivelul sistemului muscular
 • Se reduce stresul, depresia, stările de tensiune și irascibilitate, prin eliberarea de endorfine ce produc o stare de bine
 • Ajută la oxigenarea creierului și creșterea rezistenței organismului
 • Este îmbunătățită sănătatea sistemului nervos
 • Ajută la normalizarea tensiunii arteriale, a glicemiei și nivelului de colesterol din sânge
 • Promovează menținerea unei greutăți corporale sănătoase, scade riscul de obezitate, prin diminuarea țesutului adipos și arderea caloriilor
 • Este consolidat sistemul osos, se menține densitatea oaselor și se previne osteoporoza
 • Ajută la tonifierea mușchilor corpului, la îmbunătățirea condiției fizice și a imunității
 • Crește capacitatea de concentrare și performanța sportivă
 • Ajută în promovarea unei bune sănătăți mentale și este redus riscul de demență.

2. Sfaturi pentru antrenamentul de alergare

În anumite țări ale lumii, cum este de exemplu Japonia, oamenii fac jogging pe tot parcursul anului, și în vacanță. Chiar și bătrânii aleargă în mod frecvent pentru a-și menține condiția fizică. Oamenii fac jogging din motive de sănătate, ca să scape de obezitate, pentru a se distra și a preveni îmbolnăvirea corpului.

Jogging lent

Spre deosebire de antrenamentul clasic, care necesită și alte activități fizice suplimentare, în acest caz  – de jogging lent – este indicat doar să alergi. Deci nu mai este nevoie să ridici greutăți, să faci combinații de antrenamente, yoga, exerciții aerobice și alte sporturi pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică. Când ești în vacanță, te poți concentra doar pe alergare și relaxare.

Prin jogging lent nu faci un efort intens, dar poți pierde în greutate și îți poți îmbunătăți starea de sănătate.

Creșterea ușoară a intensității și a ritmului

Este o idee bună să alergi într-un ritm mai lent în vacanță, mai ales dacă vrei să te relaxezi mai mult. Este în regulă să începi cu un antrenament mai ușor și apoi să crești ușor intensitatea și ritmul acestuia.

Sportul trebuie să fie întotdeauna o parte importantă din viața ta, chiar și în timpul vacanței. Oamenii care fac jogging și în vacanță iubesc mișcarea, ei văd în această activitate un mod de viață. Descoperirea acestui sport le-a schimbat viața și le-a îmbunătățit sănătatea.

Citește și:  Pijamale din bumbac organic sau convențional: Ce materiale sunt mai bune pentru copii și bebeluși?

La fel ca și mersul pe jos, alergarea este plăcută și distractivă, mai ales dacă nu se face un antrenament excesiv și obositor. Alergarea oferă o stare de bine, ajută la scăderea în greutate și îmbunătățește sănătatea.

Întrodu antrenamentul de jogging în planurile de vacanță

Pentru a obține beneficiile antrenamentului de alergare trebuie să ai un program zilnic, de exemplu să faci jogging dimineața. În acest fel vei introduce acest antrenament în cadrul activităților de vacanță și vei avea timp și pentru alte activități de recreere (drumeții, închirierea de biciclete și altele).

Alergatul este o activitate esențială a vieții oamenilor, deși unii ar spune că este greu de realizat, sau că ar fi în afara zonei lor de confort. Spre deosebire de alte programe de fitness sau de exerciții izometrice (care pun accent pe construirea masei musculare), jogging-ul este eficient pentru sănătate (poate îmbunătăți activitatea plămânilor, a inimii și a sistemului imunitar). Prin jogging se antrenează alți mușchi ai corpului, dar cel mai mare beneficiu este cel oferit funcționării inimii și plămânilor.

În vacanță este indicat să faci jogging de intensitate mică, într-un ritm confortabil, astfel încât să nu ai o experiență obositoare și stresantă. Prin alergarea la intensitatea corectă poți rămâne sănătos și în formă. Dacă alergi prea repede îți poți răni, îmbolnăvi sau deteriora corpul. Dacă alergi prea lent – cum ar fi mersul pe jos – este clar că nu vei obține toate beneficiile jogging-ului pentru sănătate. Deci intensitatea trebuie să fie adecvată, astfel vei pierde în greutate (lucru important mai ales dacă ai câteva kg în plus, sau un grad de obezitate) și îți vei menține sănătatea sistemului nervos.

Simplifică antrenamentul

Pentru a evita stresul creat de febra musculară sau de oboseală, simplifică antrenamentul de alergare, în funcție de program, condiții de mediu, traseu, nivel de energie. În vacanță poți opta pentru o tehnică de alergare de bază, care te va face să te simți mai bine.

Prin jogging lent vei face mișcare într-un ritm mai redus, fără oboseală sau probleme de respirație. Acest exercițiu fizic lent, realizat în mod regulat, face ca mușchii să funcționeze în mod eficient și să contribuie la creșterea condiției fizice.

Numeroase studii științifice arată că oamenii care tind să facă jogging sunt mai sănătoși și pot să trăiască mai mult. Antrenamentul de alergare oferă cea mai mare șansă de longevitate. Desigur contează cât timp fac oamenii jogging, dacă acesta a devenit pentru ei un stil de viață, care este intensitatea și frecvența lui. Cercetătorii spun că jogging-ul de intensitate ușoară este cel mai bun.

Jogging-ul are un efect bun și asupra stării mentale, asupra stresului, anxietății, depresiei. Prin acest exercițiu sunt eliberate endorfine care declanșează un sentiment pozitiv, de euforie.

Antrenamentul de jogging în vacanță este perfect pentru toți oamenii, indiferent de vârstă, pentru că oferă un sentiment de calm, de bunăstare, reduce anxietatea, depresia și durerea. Faimoasa senzație de euforie, produsă în timpul alergării, reprezintă un sentiment plăcut, care creează dependență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.