Exercițiile fizice sunt un mod eficient de a te bucura de mai multă vitalitate. Fitness-ul în general te ajută să scapi de grijile zilnice, să ai o stare de bună dispoziție, să-ți îmbunătățești sănătatea. Sedentarismul este o alegere proastă, poate e prea dur spus dar această inactivitate nu face decât să ne îmbolnăvescă, să ne ,,ucidă”. Cu toții aveam capacitatea de a ne întreține sănătatea, de a ne adapta și de a ne crește rezistența organismului pentru a face față la condiții nefavorabile.
Oamenii care vor să știe cum să-și prelungească viața pot cere sfatul celor care au înțeles ,,secretul” – și anume să-și schimbe stilul de viață, din unul sedentar în unul activ. Desigur poate părea dificil de făcut dacă te-ai obișnuit cu inactivitatea, dacă te lamentezi, dar odată ce începi vei vedea că te vei simți mai bine, ceea ce este foarte important, te va convinge să continui. Este foarte simplu să duci o viață mai activă, să faci sport, să ai mai multă energie și o sănătate mai bună. Trebuie doar să vrei!
Exercițiile fizice te ajută să te simți mai bine, să ai o stare de bună dispoziție, să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Fitness-ul întărești inima, scade tensiunea arterială, protejează vasele de sânge, reduce nivelul de colesterol rău LDL din sânge, combate anxietatea și depresia, întărește oasele, sporește vitalitatea, vigoarea corpului, îmbunătățește circulația sângelui, dezvoltă musculatura, arde grăsimile, menține greutatea corporală în limitele normale.
Când ai puțin timp liber fă exerciții de fitness și astfel acel timp va fi utilizat eficient în interesul tău, pentru a-ți întreține sănătatea. Cu un program de antrenament urmat în ritm gradat, destul de des, poți deveni mai energic, mai plin de viață, mai sănătos. Acesta este un mod plăcut și distractiv de a scăpa de stres, de a fi mai vesel și mai încrezător în propriile forțe. Nu te lamenta că ești prea supărat, fără chef, că ai avut o zi grea, încearcă să faci câteva exerciții fizice zilnic și vei vedea că vei fi mai bucuros, starea ta interioară se va schimba, iar condiția fizică se va îmbunătăți treptat.
Ideal ar fi să mergi la o sală de fitness, să alegi un program de antrenamnet pe care să-l respecți și astfel să-ți schimbi stilul de viață în unul mai activ. Foarte importantă este frecvența solicitării pentru a crește eficiența antrenamentului și mai puțin intensitatea efortului. Nu trebuie să faci un supraantrenament, să dovedești că poți face mult efort într-un timp scurt, pentru că s-ar putea să fii dezamăgit. Supraantrenametul te va obosi excesiv, te va epuiza și chiar îți poți deteriora starea de sănătate.
Antrenamentul trebuie să fie mai moderat la început pentru a reuși să-ți îmbunătățești condiția fizică, starea organismului și starea mentală. Suprasolicitarea musculaturii și a corpului în general nu este o idee bună, mai ales dacă ești începător și nu ai o condiție fizică bună. Ideea este să perseverezi, să crești complexitatea exercițiilor treptat, să dobândești acea stare de oboseală plăcută de după antrenament și care apoi te va face să te simți mai relaxat.
Alege un stil de viață activ și nu unul sedentar (care are consecințe nedorite pentru sănătatea ta). Dacă condiția ta fizică lasă mult de dorit, este timpul să schimbi asta, să te apuci de sport. Nu trebuie să faci sport de performață, poți deveni un sportiv amator și este suficient pentru a avea o stare de sănătate mai bună. Exercițiile fizice au efecte benefice asupra sistemelor vitale ale organismului, normalizează tensiunea arterială, îmbunătățesc activitatea sistemului nervos, încetinesc procesul de îmbătrânire prematură a organismului.
Prin sport ai o stare de spirit mai bună, simți că ai mai multă energie, mai multă putere, că ți-ai activat vitalitatea organismului, că ai scăpat de stările de anxietate și de depresie, faci față mai ușor la stresul psihic și emoțional. Prin sport poți deveni o persoană mai puternică, mai încrezătoare în forțele proprii, mai curajoasă și mai aptă să-și depășească propriile slăbiciuni. Exercițiile fizice stimulează circulația sîngelui, cresc nivelul de oxigen la celule, îmbunătățesc reflexiile, sistemele corpului, mai ales au un impact pozitiv asupra sistemului nervos, sistemului muscular și sistemului cardiovascular.
Prin antrenament regulat poți elimina kg în plus, poți deveni mai suplu, mai atletic, mai frumos. Un alt beneficiu este că vei dormi mai bine în timpul nopții, nu vei mai avea insomnii, vei scăpa de stres, depresie, tensiunea nervoasă, de stările de anxietate. Dacă faci sport, organismului va face mai bine față stresului, oboselii cronice, va fi mai rezistent la factorii nefavorabili și mai plin de vitalitate.
Un alt avantaj este că îți poți crește imunitatea, poți preveni numeroase boli și afecțiuni, vei deveni mai rezistent la factorii externi. În concluzie, prin sport se îmbunătățește starea de sănătate fizică și mentală, se crește longevitatea, se face o activitate plăcută și distractivă. Nu contează ce vârstă ai, ce profesie ai, trebuie doar să-ți faci timp și să ai plăcerea de a face sport.