Ulei de lavanda, o solutie ideala pentru un somn odihnitor

0
1515
Ulei de lavanda, o solutie ideala pentru un somn odihnitor

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit aromele plantelor pentru tratamentul diferitelor boli si afectiuni, inclusiv pentru insomnie si calmarea nervilor. Astfel de plante sunt numeroase, ca de exemplu: menta, maghiran, lavanda, dafin, valeriana, ienupar, brad, petale de trandafir, musetel si multe altele. In articol ne referim la uleiurile esentiale din plante si in mod special la cel de lavanda, care este un somnifer perfect pentru organism.

Uleiul de lavanda poate fi utilizat inainte de culcare. Este suficient sa fie adaugate 10-12 picaturi de ulei esential de lavanda in apa calda de baie si astfel prin aceasta metoda se induce o stare de relaxare si de somn. Apa de baie trebuie sa aiba temperatura de 36-39 grade Celsius, nu este indicat sa fie prea calda. Intotdeauna se pune intai apa in cada si apoi se adauga uleiul de lavanda deoarece, daca se procedeaza invers se poate evapora mare parte din acest produs si nu asta se doreste.

Baia trebuie sa dureze 15-20 minute, apoi se sterge corpul cu un prosop moale si indicat ar fi sa se stea in pat, pentru odihna. Cei care fac aceasta baie in cursul zilei este bine sa stea linistiti in pat macar jumatate de ora dupa baie si apoi sa isi continue activitatea pe care o au. Daca nu v-am convins de beneficiile acestei bai cu lavanda, nu ramane decat sa incercati, mai ales daca suferiti de insomnie.

Cei care au aplicat o astfel de reteta au fost impresionati de calitatile aromatice, linistitoare, relaxante si vindecatoare ale acestei plante. Intotdeauna o baie calda poate fi o metoda grozava de inducere a unei stari de bine in zilele obositoare si stresante. Parfumul uleiului de lavanda este relaxant si linistitor pentru minte si suflet.

In medicina populara traditionala se foloseste frecvent aceasta planta medicinala. Lavanda este considerata una dintre cele mai vechi plante de cultura din tarile mediteraneene. Uleiul esential de lavanda se obtine printr-un proces de distilare a florilor de lavanda, sub actiunea aburilor. Inflorescenta plantei contine 1,2% ulei esential, parfumul fiind foarte placut si usor intepator.

Beneficiile uleiului de lavanda

Are proprietati antibacteriene, antiseptice de aceea ajuta la combaterea virusilor, streptococilor, stafilococilor, bacteriilor si astfel vindeca bronsita si alte afectiuni respiratorii mai ales sub forma de inhalatii cu aburi. In tratamentele traditionale uleiul de lavanda este utilizat in combaterea gripei, racelii si bronsitei.

ulei de lavanda

Datorita aromei sale si proprietatilor expectorante este un bun remediu contra afectiunilor tractului respirator superior, in eliminarea simptomelor cauzate de acestea si chiar poate avea efect benefic in cazuri de astm bronsic.

Este un bun analgezic, de aceea poate fi aplicat local in amestec cu apa pe pielea afectata de arsuri sau rani in scopul calmarii durerii si grabirii vindecarii. Preparatul se realizeaza din 20 de picaturi ulei esential de lavanda la un pahar cu apa. De asemenea este recomandat in cazuri de nevralgie, migrene, entorse si dureri de cap, pentru ameliorarea simptomelor dureroase.

Citește și:  Spanacul-tamaios (Chenopodium ambrosioides var. anthelminticum) combate parazitii intestinali

Efectul sau analgezic se manifesta benefic si asupra durerilor de stomac, intestin si colon, de aceea poate fi utilizat cu incredere. Ajuta la fluidizarea secretiei biliare, la intensificarea eliminarii de urina si deci in tratamentul afectiunilor de vezica urinara si rinichi.

Cei care au stari de nervi, sau sufera de stres, axietate si depresie pot utiliza uleiul de lavanda in normalizarea functiilor sistemului nervos. Acest produs natural este folosit in medicina populara in tratamentul iritabilitatii, oboselii, slabiciunii generale, in tulburarile cauzate de stari nervoase, sau anumite afectiuni ale pielii care apar pe fond nervos. Uleiul de lavanda are efecte benefice asupra unor afectiuni cutanate ca de exemplu: ulceratii, fistule, rani, acnee, muscaturi de sarpe, intepaturi de insecte, vergeturi, cicatrici, inflamatii, probleme dermatologice.

Pentru maini crapate se recomanda un preparat natural realizat din urmatorul amestec: 2 lingurite de ulei de sunatoare, 2 lingurite de ulei de jojoba, 2 lingurite de ulei de germeni de grau si 5 picaturi de ulei de lavanda. Se maseaza mainile cu acest amestec de uleiuri si astfel pielea va deveni moale si catifelata. Tratamentul se aplica dimineata si seara.

Uleiul de lavanda este folosit in aromaterapie, pentru masaj, deoarece parfumul sau minunat este ideal pentru relaxare si inducerea unei stari bune de spirit. Daca este utilizat in lampile de aromaterapie, in camera se va imprastia o aroma care va da o stare de liniste, va reimprospata mintea si va actiona impotriva germenilor din aer. Metoda este foarte simpla: se pune apa in recipientul lampii de aromaterapie si se aduga cateva picaturi de ulei de lavanda (in functie de cat concentrat si intens se doreste sa fie aroma si efectul acesteia).

  • Pentru indepartarea oboselii: se folosesc 5 picaturi ulei de lavanda, 2 picaturi ulei de portocale si 2 picaturi ulei de musetel.
  • Pentru calmarea durerilor de cap: se utilizeaza 4 picaturi ulei de lavanda, 4 picaturi ulei de grapefruit.
  • Pentru indepartarea stresului: se pun 4 picaturi ulei de lavanda, 2 picaturi ulei de mandarine si 4 picaturi ulei de muscate.
  • Pentru calmarea starilor de nervi si limpezirea mintii: se pun 7 picaturi ulei de lavanda, 7 picaturi ulei de grapefruit.
  • Pentru curatarea aerului din camera si stimularea mintii: se adauga 4 picaturi ulei de lamaie si 5 picaturi ulei de lavanda.
  • Pentru relaxare: se folosesc 3 picaturi ulei de lavanda, 3 picaturi ulei de lamaie si 3 picaturi ulei de muscate.
  • Pentru o stare de bine si liniste: se utilizeaza 4 picaturi ulei de lavanda, 4 picaturi ulei de bergamota si 4 picaturi ulei de portocale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.