Ulei esential de ghimbir – Proprietati si utilizari

0
728
Ulei esential de ghimbir - Proprietati si utilizari

Acest produs se realizeaza din rizomii de ghimbir prin distilarea in aburi. Are o culoare galben-deschis sau galben asemanator chihlimbarului, nuanta depinde de vascozitatea si concentratia uleiului. Mirosul este ascutit, picant si cald, o combinatie intre lamaie si piper.

Ghimbirul a fost folosit in medicina traditionala asiatica de mii de ani. Planta provine din India, China si Java, dar a fost cultivata din cele mai vechi timpuri si in Africa, Indiile de Vest. In Europa a fost adusa in secolul al X-lea, fiind cunoscuta in special drept condiment. Ghimbirul a fost descris ca fiind o planta medicament in textele chineze si sanscrite. Numele de ghimbir vine de la o regiune din India numita Gingi, unde planta a fost cultivata prima data.

Proprietatile uleiului de ghimbir

Uleiul esential de ghimbir este extras din radacinile plantei de ghimbir printr-un proces de distilare cu vapori si are numeroase componente chimice extraordinare pentru corpul uman. Dintre acestea fac parte: zingiberene, borneol, alpha-curcumene, cineol, alpha-farnesene, beta-phellandrene, geraniol, linalool, camphene si altele.

Astfel de substante chimice explica proprietatile deosebite ale acestui ulei esential de ghimbir si anume: analgezice, antiemetice, antispastice, sudorifice, stimulente, tonice, antispasmodice, antivomitive, aperitive, carminative, expectorante, laxative si antalgice.

Uleiul de ghimbir nu trebuie utilizat in concentratii mari pentru ca poate irita pielea sensibila. Daca se respecta conditiile de utilizare (pentru uz exterior) el nu da efecte secundare, nu este toxic si nu irita pielea.

Utilizarile uleiului esential de ghimbir

Uleiul de ghimbir ajuta in tratamentul pielii afectate de celulita.

Aroma sa deosebita – exotica, picanta – ajuta in combaterea oboselii, depresiei, migrenelor, starilor de apatie, tristete, melancolie si incertitudine. Ofera o stare de incredere, optimism, imbunatateste abilitatea de comunicare, de concentrare si de armonie interioara.

Poate fi utilizat in combaterea bolilor respiratorii, are efect analgezic, expectorant si bactericid. Este un bun remediu in cazuri de gripa, tuse, guturai, durere in gat, febra, frisoane, sinuzita, congestie nazala, raceala, crampe, colici, diaree, dureri la nivelul pielii.

ulei de ghimbir

Are proprietati afrodisiace si de incalzire de aceea poate fi folosit de cei care au stari de slabiciune, oboseala, apatie si singuratate. Uleiul de ghimbir ofera prin efectul sau energizat o stare de bine.

Citește și:  Plante medicinale benefice pentru plămâni: rădăcina de lemn dulce și rădăcina de iarbă mare

Poate fi un adevarat medicament pentru tratamentul artritei, gripei, racelii, reumatismului, afectiunilor digestive si problemelor circulatorii. Se poate folosi pentru masaj local, sau in apa de baie (cateva picaturi adaugate in apa calda). De asemenea se pot adauga cateva picaturi in cremele de corp pentru masaj si astfel folosi in tratamentul durerilor articulare, musculare, vanatailor, circulatiei proaste.

Comprese calde cu ulei de ghimbir (in amestec cu ulei vegetal slab) ajuta in calmarea durerilor locale, crampelor, frisoanelor, durerilor in gat, colicilor. Uleiul de ghimbir ajuta in tratamentul artritei mai ales daca este combinat cu eugenol (din cuisoare, arbore din Insulele Moluce), astfel proprietatile anti-inflamatorii sunt amplificate. Masajul cu ulei de ghimbir este un bun remediu pentru starile de greata si afectiuni stomacale. De asemenea ajuta in calmarea durerilor musculare si in probleme circulatorii.

Cei care au afectiuni respiratorii, gripa, guturai, raceala, stari de apatie, letargie si depresie pot face inhalatii cu vapori de apa fierbinte in care s-au pus 2-3 picaturi de ulei de ghimbir.

Uleiul de ghimbir diluat cu ulei vegetal slab (de masline, de in) ajuta in tratamentul vanatailor, contuziilor, ulcerelor, abceselor. Se amesteca 1-2 picaturi de ulei esential de ghimbir la o lingura ulei vegetal. Poate fi aplicat in pasta de dinti, o picatura la o cantitate de pasta de dinti folosita pe periuta la o singura spalare. Uleiul de ghimbir are actiune antiherpetica, ajuta la curatarea pielii, reducerea inflamatiilor.

Acest produs este un bun analgezic pentru durerile lombare, crampe, entorse, dureri menstruale, atenueaza starea de angina, stimuleaza circulatia sangelui, ajuta in tratamentul varicelor, scade nivelul de colesterol din sange, este eficient in cazuri de mahmureala, greata si rau de miscare.

Uleiul de ghimbir imbunatateste memoria, perceptia, creste puterea de concentrare, pofta de mancare, combate epuizarea fizica, migrena, stimuleaza apetitul sexual, amelioreaza traumele psihologice. Este recomandat in aromaterapie deoarece ofera o stare de bine si euforie, ajuta in luarea unor decizii dificile, da energie corpului si dizolva anumite blocaje interioare.

Uleiul de ghimbir se foloseste doar pentru uz extern. Nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.